• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#151554  autor: RadkoR
 08 lut 2007, 23:00
frgt/10 pisze:Nie rozwiązałeś tylko zdiagnozowałeś. Rozwiązanie to możesz podać.
Nieprawda. :) Rozwiązał ten problem, i teraz dzięki niemu mam aktywny desktop w swojej Nokii. :)
Sposób jest dość ciekawy. ;) Ale najlepiej niech go poda sam esox.
Pozdrawiam, i raz jeszcze dziekuje esoxowi za pomoc i wlaczenie tego pulpitu.

Moderator Globalny forum Android.com.pl

#151580  autor: hohlick
 08 lut 2007, 23:47
A ile razy wyciągałeś tę baterię i wkładałeś z powrotem po tej awarii? jak tylko raz to spróbuj jeszcze raz. Moja nokia ma uwalone ścieżki na płytce wychodzące od zasilania bateryjnego, wystarczy że włączę i wyłączę tel. to nie chce się załączyć i pisze ledwo widocznym wyświetleniu "test monitor", nawet wyświetlacz nie wyświetla się. Muszę jeszcze raz wyjąć i włożyć baterię, czasami dwa razy i zaskoczy

#151703  autor: naughty
 09 lut 2007, 13:38
ze 3 razy
ale narazie telefon jest w "serwisie" - komisie :)
zobaczymy czy sa dobrzy
zmartwili mnie troche mowiac ze sie chyba nei da ale zobacza co da sie zrobic
i nie sa drodzy - 30 PLN
wiec jutro po 10 bede cos wiedzial
narazie dzieki za wszystkie podpowiedzi

6280

#151780  autor: hohlick
 09 lut 2007, 17:21
Strach się bać :shock: Hmm, może jeszcze poczekam na oficjala ze stronki Nokii :roll:

Edit: Właśnie wszedłem na stronę producenta BB5 Reaper klik

I chyba on przywraca martwe nokie do życia (serii s40 jak nasza)

Change Log:
- Added: Installing Phoenix 2006 Guide
- Added: BB5 Series 60 Flashing Guide
- Added: BB5 Series 40 Flashing Guide
- Added: BB5 Series 40 Dead Phone USB Flashing
- Added: Firmware Download Links
- Added: Nokia BB5 Phone List
- Added: Important Information
- Added: Background Music
- Added: Phoenix 2006 ***** Embedded
- Added: Nokia Connectivity Cable Driver Embedded
- Fixed: Button Links
- Fixed: Re-Designed User Interface
- Fixed: Re-Designed About

Ciekawe :)

#151936  autor: art
 10 lut 2007, 11:14
Miałem zamiar porobic doświadczenia z tym updatem softu ale z tego co teraz widze to lepiej sobie daruje :D... poki co mam gwarancje wiec zawsze za darmo moge zmienic soft na nowszy w salonie Nokii... chyba nie ma sensu się stresowac :D

Nokia N95 8GB + Abonament w sieci Era (Nowy Komfort)

#151951  autor: RadkoR
 10 lut 2007, 12:02
No wiec...
Postanowilem pobawic sie Phoenixem, wedlug opisu na forum...i... :) Nigdy wiecej nie skorzystam z Nokia Software Update.
Phoenix jest o niebo lepszy. W tej chwili w mojej Nokii 6280 z Orange, wrzucony mam soft z 6280 Nokia PL Black, a wiec w 100% czyste od Orange i z dzialajacym aktywnym pulpitem. Nie trzeba kombinowac z podmiana product code na 6288, pozniej wrzuceniem softu 6288 przez NSU a potem wgrywanie ustawien z backupu czystej 6288. Tak wiec, olejcie NSU, uzywajcie Phoenixa. :) Tam jest caly soft swiata do RM-78, Orange, Era, Plus, Czyste z Nokii, itd.

No i najwazniejsza roznica, mozna w kazdej chwili wrocic do oryginalnego softu operatora i fabrycznego product code, w moim wypadku Orange V05.92, i wtedy teoretycznie serwis nie zorientuje sie, ze grzebalismy w fonie, bo mozna usunac logi serwisowania.
W skrócie, cód, miód i orzeszki. :)

#151970  autor: naughty
 10 lut 2007, 13:08
No wiec tak
Jestem szczesliwym posiadaczem softu v5.94 Vodafone
Udalo sie postawic, pytalem czym - odpowiedz - JAF
Pewnie i dalo by sie inaczej ale to juz nie moja sprawa
najwazniejsze ze 6280 znowu zyje :)
Tylko mnie ten Vodafone martwi, ale coz
mam pytanie - nigdzie nei moge znalezc info o stacji bazowej
macie moze jakies sugestie??

6280

#152056  autor: hohlick
 10 lut 2007, 19:46
Naughty

Musisz teraz czekać aż wyjdzie wersja softu 5.94 dla wszystkich, nie mozna teraz dawać starszego softu np. 5.92 bo mogą być znów kłopociki :)

UFF UFFF :smt118
Mało zawału nie dostałem :shock: Robiłem Phoenixem i własnie mi się przytrafił taki przypadek jaki miał krz2k i Naughty ale mimo to nie chciał mi się włączyć, normalnie DEAD PHONE :shock:
dwa razy próbowałem jeszcze raz użyć funkcji retry po wyjęciu baterii i próbie włączenia ale dalej kaplica!
i teraz najważniejsze trzeba wczytywać się w informacje pojawiające się na pulpicie :-D
użyłem funkcji Dead USB flashing phone i dalej nic normalnie kupa :cry:
i tu też trzeba wczytywać się w info pojawiające się w okienku (za szybko znikałao dlatego odrazu nie zauważyłem) trzeba po prostu przy próbie flashowania martwego fona trzymać przycisk POWER cały czas (mały gówniany przycisk i paznokieć mnie teraz boli :x ) 10 minut trzymanki bez ruchu żeby kabla nie odłączyć, a tu łapy się trzęsą :-D

I OK udało się :!: :!: :!: Mam phona zreanimowanego z nowym softem :-D :!: zaoszczędziłem kilkadziesiąt złotych 8)
I teraz pytanko

Zrobiłem wcześniej backup, ale po użyciu Restore nie widzę, żeby mi cokolwiek przywróciło. Co zrobić? Mam jeszcze kopię z PC Suite, ale nie wiem czy on mi tak przywróci jak było wcześniej
Ma to może wpływ z tego, że robiłem z angielskiej wersji?

#152614  autor: yo!
 12 lut 2007, 16:05
muszę przyznać panowie że z Was nieźli kozacy są.

ryzykujecie że spitolicie telefon za ok. 1000 zł po to żeby oszczędzić 40 zł.

zwłaszcza,że jak ma się jeszcze gwarancję to zmiana softu na najnowszy jest za free...

fear ends
when yo! comes

#152617  autor: RadkoR
 12 lut 2007, 16:16
yo! pisze:muszę przyznać panowie że z Was nieźli kozacy są.

zwłaszcza,że jak ma się jeszcze gwarancję to zmiana softu na najnowszy jest za free...
Wiesz, czasem tak bywa, że nie wszyscy mają czas, żeby gonić z telefonem do serwisu (nawet z gwarancją), stać w kolejce, później oczekiwać na wgranie softu i odbiór telefonu.
Dużo wygodniej zrobić to samemu.
Nic się nie "spitoli", jeśli będzie się w 100% trzymać opisów. Ja tak właśnie zrobiłem. Pierwszy raz w życiu flashowałem telefon Phoenixem, i udało mi się to właśnie za pierwszym razem.
Jeśli już by ten telefon się "spitolił", to również jest opis, działający w 100%, który pomoże podnieść fona.
Jeśli chodzi o utratę gwarancji po Phoenixie, to praktycznie jest to niemożliwe do zdiagnozowania.

Tak więc, każdy sam zadecyduje czy woli pchać się do serwisu, czy, trzymając się opisów, zrobić to samemu.

Ja chciałem pozbyć się Orange Menu i wgrać czysty soft Nokii. W serwisie mi tego nie zrobią. Wgrałem sobie Phoenixem czystą wersję softu, który nie jest niczym ograniczony jak wersja z Orange. Najlepsze jest to, że W KAŻDEJ CHWILI mogę wgrać ponownie soft Orange, ze wszystkimi ustawieniami (telefon wygląda wtedy jak nietykany)...
Z tego co się orientuję, to Nokia nie trzyma nigdzie w pamięci info o podpięciu pod Phoenixa, jeśli nie wprowadzi się ręcznie daty serwisowania.

#152645  autor: hohlick
 12 lut 2007, 17:34

Hmm
"spitolić" to można owszem, ale młotkiem/zrzutem z 4 piętra/ogniem/wodą/spawarką do wyboru do koloru :-D
ingerencja softwarowa co najwyżej może unieruchomić do czasu wgrania poprawnej wersji
trochę pomyślunku i wiary w technologię 8)

.....spitolić :smt005

#152708  autor: RadkoR
 12 lut 2007, 19:58
hohlick pisze:....spitolić :smt005
Tjaa, "popitolone" to wszystko... :evil4:

#152719  autor: esox
 12 lut 2007, 20:18

No ryzyko zawsze smakuje najlepiej.......

co do serwisu to tez nie żle potrafią "spitolić" >trendy< słowo> :shock: mam znajomych którzy pracuja, a nawet prowadzą AUTORYZOWANE serwisy NOKIA, co oni nie raz opowiadaja, co sie nie raz z telefonami podczas serwisowania dzieje to dopiero jest shock :!:

a, w wielu serwisach-komisach, to uczą sie na naszych telefonach, bo czesto sami nie wiedzą co z telefonem jest i cos robia ....a moze sie uda..... raz tak raz nie....

i pozostaje tylko wysyłka do WaWy bo tam prawdziwy serwis jest tzn. taki o moze wszystko-------tylko koszty liczą sie..... :lol:

ryzyko jest zawsze podczas uzywania sprzetu czy tez normalnego funkcjonowania - to wliczone w nasze zycie jest! czym bylo by zycie bez ryzyka :roll:

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#152798  autor: eSKey
 13 lut 2007, 06:22
Ja mieszkam w Częstochowie i jak zadzwoniłem do serwisu w sprawie zmiany softu to mi powiedzieli że telefon muszą do Warszawy wysłać, bo oni tego nie zrobią :/

#153544  autor: __Artek__
 15 lut 2007, 14:21
Witam mam pytanie aktualizowałem sobie soft w noki 6288 i niestety myślałem że jeżeli wprowadzono już polską wersje oprogramowania do zmiany softu to ów soft również będzie polski niestety myliłem się;> i teraz mam dwa pytania czy jest możliwość zdobycia polskiego softu i czy po takiej aktualizacji trace gwarancje serdecznie dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam:))

#153562  autor: esox
 15 lut 2007, 15:21
straciłes PL bo masz 6288 z innego kraju niz Polska i maiłes TYLKO dograny język PL musisz zmienic ProductCode na PL i jeszcze raz przeprowadzic aktualizacje,
i wtedy bedziesz mial PL :)

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#153595  autor: __Artek__
 15 lut 2007, 17:07
Wielkie dzieki a możesz mi jeszcze powiedzieć jak to zrobić bo jestem całkiem ziielony najlepiej by było jak byś napisał na gg 3300500 z góry dziekuje i za pomoc stawiam piwo

#153829  autor: hohlick
 16 lut 2007, 10:29
Phoenixem lepiej, bo odrazu pod 6280 i w wersji PL, potem aktualizacje ze stronki dla oryginalnej 6280 bez problemu będą ;)

#159041  autor: tomolowski
 04 mar 2007, 11:45
Witam wlasnie wczoraj uaktualnialem swoja nokie 6280 NSU,i pod koniec instalacji wywalilo zeby wyciagnac baterie i..........
Tak zrobilem i dalej kaplica.Probuje robic wszystko tak jak w programie BB5 Reaper,ale nie moge zainstalowac phoenixa 2006.pomozcie