|
 |
|
[Vista] opinie użytkowników |
| Autor |
Wiadomość |
ywis
Sympatyk

Model telefonu: Nokia E72
Sieć: Play
|
Wysłany: 2009-02-24, 10:42
|
|
|
| Zapraszam tutaj. |
|
|
|
 |
|
|
 |
babeo
mgr inż. elektryk

Model telefonu: 6300/6303
Sieć: Orange/Plus
|
Wysłany: 2009-02-24, 11:18
|
|
|
| ywis napisał/a: | | Zapraszam tutaj. |
Dzięki, jak będę w domu to przetestuje i napisze o wrażaniach, co i jak się zmieniło |
_________________ "Do nich nic już nie dotrze. Oni kochają Michnika."
Michnikowszczyzna. Zapis choroby
Rafał A. Ziemkiewicz |
|
|
|
 |
adiq1033
TELEPOLIS.PL

Model telefonu: Nokia 8800 Silver, Nokia 6310i
Sieć: PLAY, Plus GSM
|
|
|
|
 |
Dideq
Spamer ;) Fat old guy ;)

Model telefonu: Nokia 3720c
Sieć: Play, Era
|
Wysłany: 2009-02-26, 09:43
|
|
|
| ywis napisał/a: | | Mam w pracy sprzęt na którym chodzi Vista 64 bity, procesor Sempron 64 bity 2 ghz, 22 gb ram, no i wspomniany przez Ciebie Raid0. Wszystko chodzi ładnie i stabilnie. |
OK, ale nie zainstalowało się u mnie. Musiałem wyjąć jedną kość 2GB RAM żeby ruszyło, instalować poprawkę i dopiero dołożyć RAM. A dokładniej mówię o tym. Niestety na mnie padło. http://support.microsoft.com/kb/929777/pl |
|
|
 |
babeo
mgr inż. elektryk

|
Wysłany: 2009-02-26, 23:03
|
|
|
Pytanie (tylko się nie śmiejcie ) ta pamięć (zaznaczona czerwonym okręgiem) to pamięć wolna czy zajęta?
 |
Rafał A. Ziemkiewicz |
|
|
|
 |
lookass

Model telefonu: E Series
Sieć: Era\Orange\Play\iPlus
|
Wysłany: 2009-02-26, 23:12
|
|
|
babeo, bez smiechu musze Ci powiedziec ze zajeta |
|
 |
kowcio

Model telefonu: E51, k510i
Sieć: Orange, Play
|
Wysłany: 2009-02-26, 23:53
|
|
|
| lookass napisał/a: | babeo, bez smiechu musze Ci powiedziec ze zajeta |
A to dziwne, ja mam zajętej ok 300MB, a babeo 1,11GB.... Skąd te różnice? Czyżby to była wina mojej wersji Visty (Home Basic) czy to, że mam tylko 512MB RAMu? |
|
|
 |
babeo
mgr inż. elektryk

|
Wysłany: 2009-02-27, 07:51
|
|
|
| kowcio, to nie mój zrzut, tylko przykładowy z netu. Ja mam zajęte około 900MB, max 1,01GB, ale właśnie coś mi się wydaje, że jak wyłączyłem plik wymiany to zwiększyła się ilość zajętej pamięci. |
Rafał A. Ziemkiewicz |
|
|
|
 |
Dideq
Spamer ;) Fat old guy ;)

Model telefonu: Nokia 3720c
Sieć: Play, Era
|
Wysłany: 2009-02-27, 10:28
|
|
|
| babeo napisał/a: | Pytanie (tylko się nie śmiejcie ) ta pamięć (zaznaczona czerwonym okręgiem) to pamięć wolna czy zajęta?
Obrazek |
To jest zajętość pliku wymiany. Ta liczba jest wprost proporcjonalna do ilości RAM. I nie powinno być zajęte więcej niż jest RAM, ale sa wyjątki. Vista potrafi korzystać z pliku wymiany aż nadto, jeśli jest za mało RAM, to powiększy plik wymiany, dlatego zamula. Wiadomo że dysk jest dużo wolniejszy niż RAM.
Moja konkluzja -> przynajmniej 2 GB RAM + dyski w RAID 0 i Vista szaleje jak marzenie.
| babeo napisał/a: | | wyłączyłem plik wymiany |
Wyłączać sobie kolega może. Vista jest mądrzejsza od użyszkodnika i sobie sama włączy plik wymiany (powinno być info jak się wyłącza że minimum 200MB musi być). |
|
|
 |
thonka

Model telefonu: n73, e71
Sieć: era
|
Wysłany: 2009-02-27, 21:17
|
|
|
| babeo napisał/a: | Pytanie (tylko się nie śmiejcie ) ta pamięć (zaznaczona czerwonym okręgiem) to pamięć wolna czy zajęta? | w windows vista to w czerwonym okregu to pamiec fizyczna, a wiec RAM. podswietlona jest zajeta pamiec, a pozostala jest ciemnozielona.
w XP w tym samym miejscu jest wskaznik zajetosci pliku stronnicowania.
jak pisalem w innym watku, mam 4gb ramu i viste home basic 32bit.
vista uzywa tylko 3gb, pozostaly 1gb adresuje sobie grafika (i tak niecale bo tylko 768mb). przy takiej ilosci pamieci po wylaczaniu niektorych uslug i kompozycji graficznych wykorzystanie nie spada ponizej 900mb, a srednio jest ok 1,1gb.
nie narzekam na szybkosc dzialania visty, jednak denerwuja mnie zbedne wodotryski i gigantyczne w porownianiu z win xp ikony. o zuzyciu pamieci wzgledem xp nie bede pisac, bo na tym samym laptopie xp z podobnymi ustawieniami nie przekracza 600mb... |
_________________ Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet |
|
|
|
 |
ywis
Sympatyk

|
Wysłany: 2009-02-27, 22:13
|
|
|
| thonka napisał/a: | jak pisalem w innym watku, mam 4gb ramu i viste home basic 32bit.
vista uzywa tylko 3gb, pozostaly 1gb adresuje sobie grafika (i tak niecale bo tylko 768mb). przy takiej ilosci pamieci po wylaczaniu niektorych uslug i kompozycji graficznych wykorzystanie nie spada ponizej 900mb, a srednio jest ok 1,1gb. |
Jak czytam takie rzeczy, to normalnie mi niedobrze.
Co do wykorzystywania pamięci w systemie 32 bitowym się zgodzę, dokładnie cały system widzi 3,2 GB jeśli mamy zainstalowane w notebooku 4 GB pamięci.
Niestety, ale nie mogę zgodzić się z tym, że pozostała pamięć jaka pozostaje niewykorzystana przez system zostaje przydzielona na k.graficzną, bzdura. Karta graficzna pobiera sobie pamięć z pamięci, którą system wykrywa, czyli w Twoim przypadku jest to 3.2 GB pamięci na systemie 32 bitowym, pozostała reszta niestety jest nie wykorzystana, tyle. |
|
|
|
 |
yagi
303 Freak ;)

Model telefonu: SonyEricsson C901, HTC Touch Pro 2, Nokia 5630
Sieć: Era
|
Wysłany: 2009-02-27, 22:22
|
|
|
| ywis napisał/a: | Co do wykorzystywania pamięci w systemie 32 bitowym się zgodzę, dokładnie cały system widzi 3,2 GB jeśli mamy zainstalowane w notebooku 4 GB pamięci.
Niestety, ale nie mogę zgodzić się z tym, że pozostała pamięć jaka pozostaje niewykorzystana przez system zostaje przydzielona na k.graficzną, bzdura. Karta graficzna pobiera sobie pamięć z pamięci, którą system wykrywa, czyli w Twoim przypadku jest to 3.2 GB pamięci na systemie 32 bitowym, pozostała reszta niestety jest nie wykorzystana, tyle. |
To samo chyba nawet pisalem na ten temat. Jesli nie to zgadzam sie z ywis'em - pamiec grafiki adresuje system a nie BIOS z tego co system nie widzi (to odczytalem miedzy wierszami)... |
|
 |
thonka

|
Wysłany: 2009-02-27, 23:29
|
|
|
no to sie nie zgadamy. trudno.
nie wiem tylko jak wyjasnisz, ze indeks grafiki w grach i indeks aero po upgradzie z 3gb do 4gb pamieci wzrosl z 2,6 punkta do 3,5 punkta a sam indeks pamieci nie zmienil sie wcale... |
_________________ Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet |
|
|
|
 |
ywis
Sympatyk

|
Wysłany: 2009-02-28, 07:24
|
|
|
| thonka napisał/a: | no to sie nie zgadamy. trudno.
nie wiem tylko jak wyjasnisz, ze indeks grafiki w grach i indeks aero po upgradzie z 3gb do 4gb pamieci wzrosl z 2,6 punkta do 3,5 punkta a sam indeks pamieci nie zmienil sie wcale... |
Indeks tutaj wiele do rzeczy nie ma i to, że się zmienił, to nic nie znaczy i na nic nie wskazuje, a głupoty jakie napisałeś powyżej, no to sorry. Grafika pobiera potrzebną pamięć w danym momencie z tego co widzi system, a więc te 700 parę MB masz nie wykorzystana, poczytaj trochę tu i tam, a będziesz wiedział dokładnie, a nie bzdury wypisujesz. |
|
|
|
 |
thonka

|
Wysłany: 2009-02-28, 09:44
|
|
|
| ywis napisał/a: | | Indeks tutaj wiele do rzeczy nie ma i to, że się zmienił, to nic nie znaczy i na nic nie wskazuje, a głupoty jakie napisałeś powyżej, no to sorry. Grafika pobiera potrzebną pamięć w danym momencie z tego co widzi system, a więc te 700 parę MB masz nie wykorzystana, poczytaj trochę tu i tam, a będziesz wiedział dokładnie, a nie bzdury wypisujesz. | a jednak sie zmienil i to dosc znacznie po zmianie czyli cos jest na rzeczy.
nie bede sie klocic skoro wychodzisz z zalozenia, ze wszystko co ja pisze to bzdury, a Ty jestes wszechwiedzacy to nasza dyskusja nie ma sensu, bo zaraz znow przeczytam, ze pisze glupoty... nie potrafisz rzeczowo wyjasnic tudziez wyprowadzic mnie z bledu, ani tez udowodnic czemu sie stalo tak a nie inaczej tylko zaslaniasz sie moja niewiedza... w ten sposob raczej nie da sie dyskutowac wiec z mojej strony EOT. |
|
|
|
 |
|
|