TELEPOLIS.PL » telekomunikacja jak na dłoni O nas Ulubione Reklama Kontakt

Doładuj telefon! Tapety na Twój telefon Miejsce na Reklamę

TELEFONY PROMOCJE WIADOMOŚCI ARTYKUŁY TARYFY PLIKI ROZRYWKA FORUM SKLEPY APLIKACJE

FAQ      Szukaj      Użytkownicy      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[Vista] opinie użytkowników
Autor Wiadomość
ywis 
Sympatyk

Model telefonu: Nokia E72
Sieć: Play
Wysłany: 2009-02-24, 10:42   

Zapraszam tutaj.

babeo 
mgr inż. elektryk

Model telefonu: 6300/6303
Sieć: Orange/Plus
Wysłany: 2009-02-24, 11:18   

ywis napisał/a:
Zapraszam tutaj.

Dzięki, jak będę w domu to przetestuje i napisze o wrażaniach, co i jak się zmieniło :)

adiq1033 
TELEPOLIS.PL

Model telefonu: Nokia 8800 Silver, Nokia 6310i
Sieć: PLAY, Plus GSM
Wysłany: 2009-02-24, 16:57   

System jest oryginalny. Zapraszam: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=31476

Dideq 
Spamer ;)
Fat old guy ;)

Model telefonu: Nokia 3720c
Sieć: Play, Era
Wysłany: 2009-02-26, 09:43   

ywis napisał/a:
Mam w pracy sprzęt na którym chodzi Vista 64 bity, procesor Sempron 64 bity 2 ghz, 22 gb ram, no i wspomniany przez Ciebie Raid0. Wszystko chodzi ładnie i stabilnie.

OK, ale nie zainstalowało się u mnie. Musiałem wyjąć jedną kość 2GB RAM żeby ruszyło, instalować poprawkę i dopiero dołożyć RAM. A dokładniej mówię o tym. Niestety na mnie padło. :P http://support.microsoft.com/kb/929777/pl

Wszystko o chłodzeniu, wyciszaniu i OC komputerów:
http://www.aac.com.pl/forum/index.php

babeo 
mgr inż. elektryk

Wysłany: 2009-02-26, 23:03   

Pytanie (tylko się nie śmiejcie :P ) ta pamięć (zaznaczona czerwonym okręgiem) to pamięć wolna czy zajęta?

lookass 

Model telefonu: E Series
Sieć: Era\Orange\Play\iPlus
Wysłany: 2009-02-26, 23:12   

babeo, bez smiechu musze Ci powiedziec ze zajeta :wink:

kowcio 

Model telefonu: E51, k510i
Sieć: Orange, Play
Wysłany: 2009-02-26, 23:53   

lookass napisał/a:
babeo, bez smiechu musze Ci powiedziec ze zajeta :wink:

A to dziwne, ja mam zajętej ok 300MB, a babeo 1,11GB.... Skąd te różnice? :D Czyżby to była wina mojej wersji Visty (Home Basic) czy to, że mam tylko 512MB RAMu?

Radość słuchania!
Pozdrawiam.

babeo 
mgr inż. elektryk

Wysłany: 2009-02-27, 07:51   

kowcio, to nie mój zrzut, tylko przykładowy z netu. Ja mam zajęte około 900MB, max 1,01GB, ale właśnie coś mi się wydaje, że jak wyłączyłem plik wymiany to zwiększyła się ilość zajętej pamięci.

Dideq 
Spamer ;)
Fat old guy ;)

Model telefonu: Nokia 3720c
Sieć: Play, Era
Wysłany: 2009-02-27, 10:28   

babeo napisał/a:
Pytanie (tylko się nie śmiejcie :P ) ta pamięć (zaznaczona czerwonym okręgiem) to pamięć wolna czy zajęta?

Obrazek

To jest zajętość pliku wymiany. Ta liczba jest wprost proporcjonalna do ilości RAM. I nie powinno być zajęte więcej niż jest RAM, ale sa wyjątki. Vista potrafi korzystać z pliku wymiany aż nadto, jeśli jest za mało RAM, to powiększy plik wymiany, dlatego zamula. Wiadomo że dysk jest dużo wolniejszy niż RAM.

Moja konkluzja -> przynajmniej 2 GB RAM + dyski w RAID 0 i Vista szaleje jak marzenie. :)

babeo napisał/a:
wyłączyłem plik wymiany

Wyłączać sobie kolega może. Vista jest mądrzejsza od użyszkodnika :P i sobie sama włączy plik wymiany (powinno być info jak się wyłącza że minimum 200MB musi być).

Wszystko o chłodzeniu, wyciszaniu i OC komputerów:
http://www.aac.com.pl/forum/index.php

thonka 

Model telefonu: n73, e71
Sieć: era
Wysłany: 2009-02-27, 21:17   

babeo napisał/a:
w windows vista to w czerwonym okregu to pamiec fizyczna, a wiec RAM. podswietlona jest zajeta pamiec, a pozostala jest ciemnozielona.

w XP w tym samym miejscu jest wskaznik zajetosci pliku stronnicowania.

jak pisalem w innym watku, mam 4gb ramu i viste home basic 32bit.
vista uzywa tylko 3gb, pozostaly 1gb adresuje sobie grafika (i tak niecale bo tylko 768mb). przy takiej ilosci pamieci po wylaczaniu niektorych uslug i kompozycji graficznych wykorzystanie nie spada ponizej 900mb, a srednio jest ok 1,1gb.

nie narzekam na szybkosc dzialania visty, jednak denerwuja mnie zbedne wodotryski i gigantyczne w porownianiu z win xp ikony. o zuzyciu pamieci wzgledem xp nie bede pisac, bo na tym samym laptopie xp z podobnymi ustawieniami nie przekracza 600mb...

ywis 
Sympatyk

Wysłany: 2009-02-27, 22:13   

thonka napisał/a:
jak pisalem w innym watku, mam 4gb ramu i viste home basic 32bit.
vista uzywa tylko 3gb, pozostaly 1gb adresuje sobie grafika (i tak niecale bo tylko 768mb). przy takiej ilosci pamieci po wylaczaniu niektorych uslug i kompozycji graficznych wykorzystanie nie spada ponizej 900mb, a srednio jest ok 1,1gb.

Jak czytam takie rzeczy, to normalnie mi niedobrze.
Co do wykorzystywania pamięci w systemie 32 bitowym się zgodzę, dokładnie cały system widzi 3,2 GB jeśli mamy zainstalowane w notebooku 4 GB pamięci.
Niestety, ale nie mogę zgodzić się z tym, że pozostała pamięć jaka pozostaje niewykorzystana przez system zostaje przydzielona na k.graficzną, bzdura. Karta graficzna pobiera sobie pamięć z pamięci, którą system wykrywa, czyli w Twoim przypadku jest to 3.2 GB pamięci na systemie 32 bitowym, pozostała reszta niestety jest nie wykorzystana, tyle.

yagi 
303 Freak ;)

Model telefonu: SonyEricsson C901, HTC Touch Pro 2, Nokia 5630
Sieć: Era
Wysłany: 2009-02-27, 22:22   

ywis napisał/a:
Co do wykorzystywania pamięci w systemie 32 bitowym się zgodzę, dokładnie cały system widzi 3,2 GB jeśli mamy zainstalowane w notebooku 4 GB pamięci.
Niestety, ale nie mogę zgodzić się z tym, że pozostała pamięć jaka pozostaje niewykorzystana przez system zostaje przydzielona na k.graficzną, bzdura. Karta graficzna pobiera sobie pamięć z pamięci, którą system wykrywa, czyli w Twoim przypadku jest to 3.2 GB pamięci na systemie 32 bitowym, pozostała reszta niestety jest nie wykorzystana, tyle.

To samo chyba nawet pisalem na ten temat. Jesli nie to zgadzam sie z ywis'em - pamiec grafiki adresuje system a nie BIOS z tego co system nie widzi (to odczytalem miedzy wierszami)...

:!: Yagi's Secondhand Onion Smell Mix (18-02-2010)

thonka 

Wysłany: 2009-02-27, 23:29   

no to sie nie zgadamy. trudno.
nie wiem tylko jak wyjasnisz, ze indeks grafiki w grach i indeks aero po upgradzie z 3gb do 4gb pamieci wzrosl z 2,6 punkta do 3,5 punkta a sam indeks pamieci nie zmienil sie wcale...

ywis 
Sympatyk

Wysłany: 2009-02-28, 07:24   

thonka napisał/a:
no to sie nie zgadamy. trudno.
nie wiem tylko jak wyjasnisz, ze indeks grafiki w grach i indeks aero po upgradzie z 3gb do 4gb pamieci wzrosl z 2,6 punkta do 3,5 punkta a sam indeks pamieci nie zmienil sie wcale...

Indeks tutaj wiele do rzeczy nie ma i to, że się zmienił, to nic nie znaczy i na nic nie wskazuje, a głupoty jakie napisałeś powyżej, no to sorry. Grafika pobiera potrzebną pamięć w danym momencie z tego co widzi system, a więc te 700 parę MB masz nie wykorzystana, poczytaj trochę tu i tam, a będziesz wiedział dokładnie, a nie bzdury wypisujesz.

thonka 

Wysłany: 2009-02-28, 09:44   

ywis napisał/a:
Indeks tutaj wiele do rzeczy nie ma i to, że się zmienił, to nic nie znaczy i na nic nie wskazuje, a głupoty jakie napisałeś powyżej, no to sorry. Grafika pobiera potrzebną pamięć w danym momencie z tego co widzi system, a więc te 700 parę MB masz nie wykorzystana, poczytaj trochę tu i tam, a będziesz wiedział dokładnie, a nie bzdury wypisujesz.
a jednak sie zmienil i to dosc znacznie po zmianie czyli cos jest na rzeczy.
nie bede sie klocic skoro wychodzisz z zalozenia, ze wszystko co ja pisze to bzdury, a Ty jestes wszechwiedzacy to nasza dyskusja nie ma sensu, bo zaraz znow przeczytam, ze pisze glupoty... nie potrafisz rzeczowo wyjasnic tudziez wyprowadzic mnie z bledu, ani tez udowodnic czemu sie stalo tak a nie inaczej tylko zaslaniasz sie moja niewiedza... w ten sposob raczej nie da sie dyskutowac wiec z mojej strony EOT.

Odpowiedz do tematu