Orfi pisze: Ja umowę zakończyłem standartowo i na tym numerze już nie jestem klientem Plusa, więc dlaczego mam być inaczej traktowany, niż osoby, które wypowiedziały umowę ze względu na zmianę regulaminu, do czego miały prawo (w obydwu przypadkach są to już byli abonenci) ? Masz na ten temat jakąś bardziej szczegółową wiedzę @ Omnibus ?
Problem w tym, że to nie jest prawo, a promocja plusa - przywilej. Na dzień dzisiejszy plus nie ma obowiązku przenosić takiego nr-u do simplusa. Mimo to promocję wprowadzili dla osób, które się wywiązały z kontraktu, choć w każdej chwili mogą ją znieść, jeśli uznają to za stosowne. Prawo do nr-u klienci zachowują, ale tylko przenosząc numer do innej sieci. Przenosząc nr w tej samej sieci, tego prawa nie mają - co najwyżej możliwość, jeśli takową usankcjonuje sam operator. Operator daje taką możliwość, ale tylko dla osób, które wywiązały się ze współpracy, kontraktu, a nie dla osób, które nie zgodziły się na nowy regulamin. Plus sobie tak postanowił i ma do tego pełne prawo, również po nowelizacji, która weszła po 6 lipca.
Ustawa Prawo telekomunikacyjne nie nakazuje operatorom przenoszenia numerów pomiędzy usługami w tej samej sieci, a tu mamy do czynienia z żądaniem użytkownika przeniesienia jego numeru pomiędzy dwiema usługami u tego samego dostawcy (Polkomtel).
Przepis ustawy dotyczy przejścia z numerem do nowego dostawcy, tj. do nowej sieci komórkowej lub do nowego dostawcy usług działającego w naszej sieci macierzystej - tj. operatora wirtualnej sieci MVNO.
Oczywiście ustawa nie zabrania operatorom, by już dziś zgodzili się na przenoszenie numerów pomiędzy własnymi usługami (np. z taryfy abonamentowej na usługę na kartę pre-paid). Tyle że obecne przepisy tego nie nakazują, więc wszystko zależy od dobrej woli operatora.
W związku z powyższym nie widzę tu żadnych nierówności względem prawa. Jeszcze raz powtarzam - to jest przywilej dla klienta, a nie nakaz. W indywidualnych przypadkach,\ może plus się zgadza, jak napisał kolega wyżej, jeżeli to była rezygnacja z powodu braku akceptacji regulaminu. Kto wie? Oczywiście można przenieść nr z abonamentu do innego operatora, a potem np. wrócić do simplusa, ale to już inna sprawa.
Tak to widzę.