• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#405641  autor: user_delete19
 19 maja 2010, 22:37
simon.m pisze:wprowadzenie nowego sposobu liczenia stawek hurtowych dla bsa będzie korzystne głównie la klientów tp
Sorunia, ale mnie "smyra" że taniej będzie akurat w TP - to tylko firma a idę tam gdzie lepiej/taniej (;

#405917  autor: paszczakowski
 21 maja 2010, 13:39
lwiczek pisze:
simon.m pisze:wprowadzenie nowego sposobu liczenia stawek hurtowych dla bsa będzie korzystne głównie la klientów tp
Sorunia, ale mnie "smyra" że taniej będzie akurat w TP - to tylko firma a idę tam gdzie lepiej/taniej (;
No i o to przeciez chodzi, o wlasny portfel:)

#408742  autor: abes99
 04 cze 2010, 20:39
A mi się niestety nie udało :(, ale zacznę od początku. W kwietniu zamówiłem 20Mbps (nie mając aktualnie żadnej usługi ADSL na linii), skantarek Netii twierdził, że 20Mbps jest dostępne. Od początku maja ADSL zaczął działać, ale jako 1Mbps w trybie GDMT. Po kilkukrotnym zgłaszania (przy okazji dzięki za blog p. Karola - po każdym moim mailu od razu była reakcja kompetentnych osób) w drugiej połowie maja nastąpiło przełączenie na ADSL2+, w czasie której porozmawiałem sobie trochę z technikami tepsy. Twierdzili, że 20Mbps może chodzić niestabilnie, bo tłumienność jest na granicy dostępności tej usługi (19db), ale z niższymi prędkościami nie będzie problemu. Na moje życzenie zostawili jednak 20Mbps (router łapał synchro z taką prędkością, faktycznie net wyciągał ok. 15Mbps). Jednak nie działało to długo, widać stabilność łącza była zbyt mała i znowu synchro spadło do 1Mbps (tym razem zostając w trybie ADSL2+). Kolejne zgłoszenie, zalecono mi zmianę umowy na 10Mbps i tak też uczyniłem, czekając dalej. W międzyczasie dostałem list z uznaniem mojej reklamacji (której w ogóle nie składałem, w korespondencji do p. Karola na blogu Netii pytałem tylko jak z wygląda sprawa z opłatami w moim wypadku) - z listy wynikało, iż za maj nie będę płacił abonamentu, a od 1.06 zostanie odpalone 10Mbps. Niestety tak się nie stało :(. 2.06 czerwca rano zgłosiłem, że synchro mam nadal 1Mbps, zgłoszenie przyjęte, umówiono mnie z technikami na podniesienie przepustowości. Jakież było moje zdziwienie, gdy kilka godzin później miałem telefon z Netii, iż brak technicznych możliwości na mojej linii na świadczenie netu o przepustowości ponad 1Mbps i czy zostaję z umową na 1Mbps na 24 miesiące czy mają mi wypowiedzieć umowę. No i wypowiedzieli :(, bo takie łącze mnie nie interesuje.
Cała sytuacja jest dość dziwna, bo rozmawiając z technikami tepsy, twierdzili oni iż 20Mbps to max na mojej linii i może być niestabilne, ale niższe prędkości typu 10, 8 czy 6 Mbps będą działały bezproblemowo. Parametry techniczne łącza w trybie ADSL2+ też wskazują na to, że spokojnie te kilkanaście mega powinno śmigać (i śmigało, gdy chwilowo miałem synchro 20Mbps). Dziwi mnie więc, dlaczego Netia nagle dostała informację, że max mogą mi świadczyć 1Mbps. Tak więc niestety, mi się nie udało, choć bardzo chciałem i mocno interweniowałem na blogu Netii (jeszcze raz wielkie podziękowania za jego istnienie i zaangażowanie w załatwianie naszych spraw).
Zastanawiam się co teraz, prawdopodobnie za niedługo będę miał możliwość mieć net z kablówki (Vectra), aczkolwiek nie wiem nic na temat stabilności ich łączy w mojej okolicy.
Myślę też nad innym chytrym planem - zamówieniem Neostrady w TP w opcji 20 bądz 10Mbps na 12 miesięcy, aktualnie mają taką promocję - iż do 3 miesięcy można zrezygnować ;). Gdyby udało się im ustabilizować na mojej linii którąś z tych prędkości, może później Netii przeszłoby łatwiej podpięcie i mnie? ;). Co Wy na to???...

PS. Ktoś coś wie o jakichś ciekawych nowych promocjach u innych operatorów BSA?

Narka i pozdruffka - abes99 ;)

#408746  autor: spammtrapp
 04 cze 2010, 20:56
Bierz z Vectry albo z TP, niestety dogadywanie sie z zwykłymi pośrednikami tak sie kończy.

#409330  autor: galtom
 07 cze 2010, 15:14
I co Panie Paszczakowski (mam nadzizje, ze nicka nie przekrecam)... negocjowali , negocjowali i wynegocjowali :-D

"Jutro poinformuję zaś (w osobnym wpisie na blogu) o tym co nowego planujemy już w najbliższych dniach. O 6 Mb/s na BSA będzie mowa:-)
Karol Wieczorek "
blog

Pozdrawiam,
Galtom

#409335  autor: spammtrapp
 07 cze 2010, 15:30
galtom pisze:I co Panie Paszczakowski (mam nadzizje, ze nicka nie przekrecam)... negocjowali , negocjowali i wynegocjowali :-D

"Jutro poinformuję zaś (w osobnym wpisie na blogu) o tym co nowego planujemy już w najbliższych dniach. O 6 Mb/s na BSA będzie mowa:-)
Karol Wieczorek "
blog
Rozsadek nakazalby zaczekanie z komentowaniem do jutra:) Moze sie jeszcze okazac ze nie ma czego komentowac :) Na razie proponowali 6Mb za 79zł. Co zaproponuja jutro?

A Paszczakowski ma racje. Nie maja co negocjowac, cennik jest jeden dla wszystkich operatorów, predzej Netia miala problem z tym jak i gdzie 'upchnac' te 6Mb w ofercie.

#409340  autor: galtom
 07 cze 2010, 15:48
O ile dobrze pamietam to w przypadku BSA i cennika hurtowego sa rabaty. Zaklada, ze tym wieksze im wieszy jest "zakup". Byc może Netia uznała, że jej się to i tak opłaca i "kupili" duzo.
Zobaczymy.

Pozdrawiam,
Galtom

#409345  autor: spammtrapp
 07 cze 2010, 15:58
galtom pisze:O ile dobrze pamietam to w przypadku BSA i cennika hurtowego sa rabaty. Zaklada, ze tym wieksze im wieszy jest "zakup". Byc może Netia uznała, że jej się to i tak opłaca i "kupili" duzo.
Zobaczymy.
Obstawiam ze roznica miedzy netia a TP bedzie na tyle mala ze nie bedzie sie oplacalo brac uslugi od netii. Ewentualne problemy nie warte sa paru zlotych.
Strzelam ze jakies 65zł na 24 miesiace. Za tyle samo orange daje umowe na 12 miesiecy.

PS. Po namyśle stwierdzam że zaoferuja 6Mb w cenie ni mniej ni więcej 69zł co uczyni całą zabawę nieoplacalną dla klienta końcowego. :mrgreen:

#409401  autor: galtom
 07 cze 2010, 20:47
A wiesz ile lacze 6Mbps kosztuje wg. cennika hurtowego?

Pozdrawiam,
Galtom

#409410  autor: user_delete19
 07 cze 2010, 21:08
Patrząc na obecne ceny netii 6Mbit powinno kosztować, bardzo marketingowo, 54zł xD (4Mbit - 49zł, 8Mbit 59zł).
Z perspektywy osoby z łączem 1Mbit za 64zł może się to wydać kuszące (;

#409423  autor: spammtrapp
 07 cze 2010, 21:44
lwiczek pisze:Patrząc na obecne ceny netii 6Mbit powinno kosztować, bardzo marketingowo, 54zł xD (4Mbit - 49zł, 8Mbit 59zł).
Z perspektywy osoby z łączem 1Mbit za 64zł może się to wydać kuszące (;
Ale to jest LLU. W przypadku BSA a tylko wtedy mozemy mówic o 6Mb mamy:
1Mb 49zł
2 Mb 59zł

10 i 20 69zł. Gdzie tutaj widzisz miejsce na 6Mb zakladajac ze prawda jest to co mowil wieczorek o obnizeniu cen dla 1 i 2 Mb ("nie da rady, zaczelibysmy doplacac"). Ja serio przypuszczam ze beda chcieli sprzedawac 6Mb w cenie 69zł. Zreszta juz dzwonili do uzytkowników z oferta przedluzenia umowy i proponowali 6Mb w cenie 79:-D

#409429  autor: user_delete19
 07 cze 2010, 21:49
Aaa... no tak, zapomniałem że właściwe ceny dopiero po formularzu podają (;

No to może zaoferują 6Mbit za 64zł :D w sumie nadal nie jest strasznie źle (i tak tyle płacę) ale wtedy poczekam do 3Q chyba ;D

#409435  autor: spammtrapp
 07 cze 2010, 21:58
lwiczek pisze:Aaa... no tak, zapomniałem że właściwe ceny dopiero po formularzu podają (;

No to może zaoferują 6Mbit za 64zł :D w sumie nadal nie jest strasznie źle (i tak tyle płacę) ale wtedy poczekam do 3Q chyba ;D
Sorki, dla 3 złotych zysku? Wole TP i miec nalezyta obsluge ;)

PS. BSA juz nie bedzie raczej mocno tanieć. UKE kladzie nacisk na to by operatorzy rozbudowywali wlasna siec a nie pasozytowali na TP (LLU)

#409438  autor: user_delete19
 07 cze 2010, 22:00
spammtrapp pisze:Sorki, dla 3 złotych zysku? Wole TP i miec nalezyta obsluge
Sorki, ale już mam netię więc wybitnie bez sensu byłoby się 'piep*' idąc w dodatku do droższego :P

a z 3q chodzi o zmiany w naliczaniu opłat za bsa dla opów alternatywnych i wtedy teoretycznie tp miałaby pokazać 'pazur' (;

#409442  autor: spammtrapp
 07 cze 2010, 22:07
lwiczek pisze:
spammtrapp pisze:Sorki, dla 3 złotych zysku? Wole TP i miec nalezyta obsluge
Sorki, ale już mam netię więc wybitnie bez sensu byłoby się 'piep*' idąc w dodatku do droższego :P

a z 3q chodzi o zmiany w naliczaniu opłat za bsa dla opów alternatywnych i wtedy teoretycznie tp miałaby pokazać 'pazur' (;
Wiem, w koncu obnizka w TP nie spowoduje automatycznie obnizki u alternatywnych. I zobaczymy co sie stanie. Juz teraz
tp - 1Mb kosztuje srednio 53,65
Netia - 1Mb kosztuje 49.

Stad ruch po stronie Netii (duza obnizka na 10 i 20Mb) - nałapac klientów zeby podobnie jak Tobie nie chcialo sie im pozniej zmieniac operatora.

#409501  autor: elkanguro
 08 cze 2010, 10:01
spammtrapp, uważasz to za nieracjonalne działanie? Netia już w czasie Hipnotyzującej promocji nałapała więcej użytkowników niż planowali, także teraz nie muszą grać nadzwyczaj agresywnie.

PS: Wypełniając formularz na stronach Netii dla kolegi pojawiły się tylko opcje BSA 1 oraz 20 Mbit. Czy jeśli weźmie te 20Mbit/s a łącze na tyle nie pozwoli to automatycznie ustawią tak żeby było dobrze, czy jednak będą problemy ze stabilnością?

PS2: Gdzie najpewniej dowiedzieć się o maksymalną możliwą stabilną prędkość ADSL?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#409503  autor: spammtrapp
 08 cze 2010, 10:11
elkanguro pisze:spammtrapp, uważasz to za nieracjonalne działanie? Netia już w czasie Hipnotyzującej promocji nałapała więcej użytkowników niż planowali, także teraz nie muszą grać nadzwyczaj agresywnie.

PS: Wypełniając formularz na stronach Netii dla kolegi pojawiły się tylko opcje BSA 1 oraz 20 Mbit. Czy jeśli weźmie te 20Mbit/s a łącze na tyle nie pozwoli to automatycznie ustawią tak żeby było dobrze, czy jednak będą problemy ze stabilnością?

PS2: Gdzie najpewniej dowiedzieć się o maksymalną możliwą stabilną prędkość ADSL?
Ad 1. Skad, kazdy orze jak może. mogliby tylko tez poza marketingiem skupic uwage na obsludze klienta. Na tym polu maja sporo zaleglosci

Ad 2. Formularz prezentuje oferte.Nic wiecej, w zaden sposób nie sprawdza czy uzytkownik moze miec jakas predkosc - takze moze wcale nie miec tych 20Mb. Najlepiej niech do nich zadzwoni

Ad 3. Najpewniej? Oczywiscie ze w TP. Przeciez to ich siec 801 505 505. Ew. mozna sie posilkowac tym:
https://netiaonline.pl/skantarek/standard/checkForm.do

#409505  autor: elkanguro
 08 cze 2010, 10:24
Ciekawa weryfikacja, nie widziałem wcześniej. Wygląda na to, że max 2Mbit.
Kod: Zaznacz cały
BROADBAND = TAK
PORT_AVAILABILITY = TAK
WIRE_LENGTH = 3.194
DSLAM_TYPE = ATM
ADSL_TYPE = ADSL2+
THROUGHPUT = 2048/256
GENERATE_DATE = 2010-06-08 10:16:08
Te 3.194 to co to za odległość? Od centrali? Dokąd?

Virgin Mobile

#409506  autor: user_delete19
 08 cze 2010, 10:29
elkanguro pisze:Te 3.194 to co to za odległość? Od centrali? Dokąd?
Do Twojego gniazdka (;

#409509  autor: elkanguro
 08 cze 2010, 10:40
Do gniazdka to chyba nie, bo na adresie mojej babci też odległość jest taka sama a mieszka jakieś 600m wcześniej.
No chyba, że to tylko jakieś wartości bardzo przybliżone.

Virgin Mobile