• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#444519  autor: Spioszek
 03 gru 2010, 04:42
Na wakacje MbankMobile miał najtaniej bo tylko 69gr za połączenia wychodzące z Roamingu w UE, niestety promocja się już skończyła.

Obecnie chyba każdy operator ma podobną stawke z uwagi na Eurotaryfę obowiązującą w całej UE

#444529  autor: Abcn
 03 gru 2010, 08:42
sprawdź w Heyah *(ma taktowanie co minutę)
żeby powiedziec coś o zdrapkach, musielibyśmy wiedzieć przez jakie kraje będziesz podróżował ? ile czasu ?

pozdrawiam
A

#444541  autor: Ballberith
 03 gru 2010, 09:56
Wiem, że w orange jest usługa wybranych krajów. 1,20 brutto za minutę do 3 wybranych krajów nie tylko w UE.
Najlepiej do tego mieć jakiegoś mixa żeby nie zżerało kasy ponad abonament.

Android FTW.

#444991  autor: GutEQ
 05 gru 2010, 02:21
tytyt pisze:W jakiej sieci znajdę najtańszy roaming na telefony komórkowe w krajach UE?
Jeśli to nie musi być coś od polskiego operatora, to zobacz http://www.camelmobile.com/ - bezpłatne rozmowy przychodzące praktycznie w całej Europie a wychodzące tańsze niż u naszych operatorów.

Jeśli nie straszne Ci doładowywanie kartą płatniczą przez internet, a Twoim rozmówcom nie będzie przeszkadzało, że karta ma numer zagraniczny z UE (konkretnie łotewski) to jest to najtańszy sposób.

#444994  autor: thonka
 05 gru 2010, 03:12
najtaniej chyba karta sim lokalnego operatora z tanimi polaczeniami na stacjonarne i dzwonienie przez VoIP na stacjonarny numer dostepowy.
troche kombinowania, ale taniej chyba sie nie da.

Ballberith, a przypadkiem to o czym piszesz to nie jest polaczenie miedzynarodowe z Polski? bo cos mi sie tak wydaje...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#445074  autor: Ballberith
 05 gru 2010, 13:45
thonka pisze:Ballberith, a przypadkiem to o czym piszesz to nie jest polaczenie miedzynarodowe z Polski? bo cos mi sie tak wydaje...
Rzeczywiście, mój błąd. Źle zrozumiałem twórcę tematu.

Android FTW.

#446182  autor: Abcn
 11 gru 2010, 14:51
Ballberith pisze:
thonka pisze:Ballberith, a przypadkiem to o czym piszesz to nie jest polaczenie miedzynarodowe z Polski? bo cos mi sie tak wydaje...
Rzeczywiście, mój błąd. Źle zrozumiałem twórcę tematu.
Nie jestem pewien co twórca OP, tytyt tak naprawdę miał na mysli :?:
rozróżnienie między roamingiem 'będąc zagranicą -> w innym kraju'
a usługami z PL 'za granicę'= do innych krajów przewijało się tu na forum

[ Dodano: 2010-12-08, 19:58 ]
http://www.camelmobile.com/ - bezpłatne rozmowy przychodzące praktycznie w całej Europie a wychodzące tańsze
GutEQ, ciekawa opcja.
bezpłatne rozmowy przychodzące to ewenement
ile kosztuje utrzymanie numeru ?
sms drogie ,
+ niby 0,33 EUR to wiecej niz 0,99 PLN w promocji Heyah , ale ta promocja jest tylko do lata/czerwca 2011

pozdrawiam
A

#446209  autor: GutEQ
 11 gru 2010, 16:47
Abcn pisze:
GutEQ pisze: http://www.camelmobile.com/ - bezpłatne rozmowy przychodzące praktycznie w całej Europie a wychodzące tańsze
GutEQ, ciekawa opcja.
bezpłatne rozmowy przychodzące to ewenement
Jak dla mnie to REWELACJA! Najtańszy sposób na komunikację za granicą - i dla posiadacza takiej karty i dla osoby dzwoniącej do niego (połączenia wewnątrz UE są tanie, w niektórych abonamentach nawet minuty krajowe są wymienne na minuty do UE).
Abcn pisze:ile kosztuje utrzymanie numeru ?
Głowy nie dam, ale zdaje się że każde doładowanie przedłuża ważność konta o rok. Takie warunki ma jeden z resellerów Camela (litewski www.alfamobile.com) a jakie ma sam CamelMobile to napiszę jak kupię SIM z Camela :)
Abcn pisze:sms drogie
E, w porównaniu do np. Ery to jest sporo taniej:
Era SMS - UE 0,54 PLN, świat 1,49 PLN
Camel - UE 0,44 PLN, świat 1,20 PLN (po przeliczeniu z EUR w/g kursu 1 EUR = 4 PLN)
to jest około 22-25% taniej, euro musiałoby spaść do 3,20 PLN żeby ceny się zrównały.
Abcn pisze:+ niby 0,33 EUR to wiecej niz 0,99 PLN w promocji Heyah , ale ta promocja jest tylko do lata/czerwca 2011
Wystarczy że w Heyah odbierzesz 35 sekund przychodzących na każdą minutę wychodzącą i już przestaje być taniej :)

Poza tym wystarczy się wybrać do dowolnego kraju europejskiego który nie jest w UE (np. Rosja , popularna Chorwacja, sąsiednie Ukraina i Białoruś, Szwajcaria itd. itd.) żeby poczuć ból w kieszeni (Era 4,90 PLN przych./wych., Camel przychodzące bezpłatne, wychodzące około 1,60-2,20 PLN).

Przeglądałem ostatnio sporo ofert SIMów roamingowych (GoSIM, MaxRoam, GeoSIM, SIM4globe.pl) bo sporo jeżdżę i Camel wydaje mi się najciekawszy co do możliwości i cen.

#446835  autor: Abcn
 14 gru 2010, 20:21
GuteQ, dzieki
http://www.camelmobile.com/ - bezpłatne rozmowy przychodzące praktycznie w całej Europie a wychodzące tańsze
sms drogie
spojrzałem na Rates , a tam nie ma rozróżnienia na smsy w UE i poza nią , 0,35 EUR ,
dopiero w SMS Rates jest odp 0,11 i 0,35

Tylko czy ceny te nie są przed podatkiem 21% ...

wyślę im maila , ot co.

btw , MaxRoam to chyba rosyjska ruletka ??

pozdrawiam
A

#447041  autor: GutEQ
 16 gru 2010, 01:20
Abcn pisze:Tylko czy ceny te nie są przed podatkiem 21% ...
Ceny chyba są faktycznie przed VAT, ale na tej samej stronie, którą podałeś wyczytałem że "VAT at the rate of 10% is payable on medications, veterinary medications, special equipment for children and communications services."

Tak naprawdę zobaczę ile naliczają, gdy wykonam pierwsze połączenie. Starter już kupiłem i teraz czekam na przesyłkę.

W międzyczasie dzwoniłem do Camel Mobile bo miałem parę pytań i przynajmniej obsługa klienta jest na poziomie - wiedzą co sprzedają, oddzwaniają z odpowiedziami gdy muszą coś sprawdzić. Pierwsze wrażenie pozytywne :)
Abcn pisze:MaxRoam to chyba rosyjska ruletka ??
Nie jestem pewien co masz na myśli :-D może i ruletka, ale raczej irlandzka ;)

MaxRoam miałem - zamówiłem i starter dostałem (Ryanair rozdawał bezpłatne startery z MaxRoam), ale jakość usług MaxRoam była beznadziejna:
    problemy z zestawianiem połączeń, pobieranie środków z konta za połączenia nie zestawione do końca, "głuche" połączenia w których nie słychać rozmówcy, dostęp na ogół tylko do jednej sieci w danym kraju, w niektórych krajach konieczność dzwonienia przez kody USSD, po wybraniu których ma następować callback ale nie następuje... minimalne doładowanie to 25 EUR (!)
Ogólnie MaxRoam to TOTALNA PORAŻKA. Nie polecam.