• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #482883  autor: tarinQ
 18 cze 2011, 13:45
Witam
Czy ktoś mi może po części opisać jak wygląda przeniesienie numeru do play??
Ile minimum wcześniej muszę zacząć załatwiać abym przeniósł numer z końcem obecnej umowy?
Czy abo i tel wybieram podczas podpisywania papieru o przeniesienie? Czy pod koniec mojej starej umowy??
Wiadomo im później tym mniejsze ceny tel.

Pozdrawiam

#482886  autor: pakierhakierxd
 18 cze 2011, 14:05
Możesz 3 miesiące przed końcem swojej umowy z t-mobile podpisać umowę z playem,dostaniesz telefon, jak powiesz konsultantowi że chcesz przenieść się na koniec umowy z t-mobile to on tak zaznaczy i w ten sam dzień na twoim numerze będzie już play.
Ja się przeniosłem w ciągu 2 dni jaką datę mi wyznaczyli taka była....
,zerwałem abonament 2 miesiące wcześniej w orange z zapłaceniem kary umownej 50zł
normalnie to trwa 1 dzień tylko że ja podobno za późno przyszedłem do salonu bo ok. 16

Jednym słowem powiem tak idziesz do salonu playa jeśli masz 3 miesiące lub mniej do końca umowy z t-mobile mówisz że chcesz przejść do nich na abonament ale masz obecnie jeszcze abonament z t-mobile i chcesz przejść na koniec umowy,osoba z salonu poprosi ciebie o dowód itp. i wybierzesz sobie abonament i telefon.

Ps. ceny telefonów nie zawsze tanieją
zresztą wg mnie nie ma co czekać ....
przez ten czas może wejść gorsza oferta itp.
Mam nadzieję że pomogłem ;)

Pozdrawiam :P

#482925  autor: thonka
 18 cze 2011, 16:16
idziesz do play na min. 3 miesiace do konca umowy w tmobile.

wypelniasz dokument przeniesienia.
podpisujesz umowe na abonament z play. przez te dajmy na to 3 miesiace masz numer tymczasowy w play i dalej oplacasz abonament w tmobile. po ostatnim dniu w tmobile twoj numer automatycznie zostanie przeniesiony na tymczasowy z play (zastapi go).

pamietaj jednak, ze jezeli cos pojdzie nie tak (rozmyslisz sie itp.) raz podpisanej umowy w play nie anulujesz. uwazalbym rowniez z terminami. operator czeka na zwolnienie numeru z tmobile 3 miesiace. jezeli w ciagu tych 3 miesiecy tmobile numeru nie zwolni, w play zostaje Tobie numer tymczasowy, a twoj dotychczasowy przepada.

druga sprawa - dane zarowno w tmobile jak i we wniosku przeniesienia do play musza byc DOKLADNIE takie same inaczej tmobile odurzci wniosek.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#482940  autor: Marens
 18 cze 2011, 16:54
Umowę z PLAY mam do 11.12.2011, okres rozliczeniowy zaczyna się 20 dnia każdego miesiąca. Zakładając, że chciałbym przenieść numer do Heyah w trybie: z zachowaniem okresu wypowiedzenia przewidzianego umowa z dotychczasowym dostawcą ze skutkiem na zakończenie umowy terminowej u dotychczasowego dostawcy to numer przeniesie się 20.12 czy 11.12? Oczywiście wniosek wysłałbym na początku listopada.

#482951  autor: ppp1ppp
 18 cze 2011, 17:26
numer przeniesie się z końcem okresu rozliczeniowego - w twoim przypadku 19 w nocy będzie przeniesienie

#511591  autor: jouissance
 26 paź 2011, 23:07
Witajcie,
wątek wydaje się być już trochę przeterminowany, ale piszę z nadzieją na Waszą pomoc. oto sprawa w syntetycznym zarysie:
* moja abonamentowa umowa z tmobile kończy się dokładnie pojutrze, 28.X., potem przechodząc automatycznie w nieokreślone terminem przedłużanie
* mój okres rozliczeniowy kończy się 9-tego każdego miesiąca
* podjąłem decyzję o przejściu do play
* jeśli wybiorę się do play'a jutro (27.X.) na podpisanie umowy, to zacznie ona obowiązywać od momentu wygaśnięcia umowy z Tmobile (tj. począwszy od 30.X.), czy też dopiero po zakończeniu trwającego okresu rozliczeniowego (tj. w tym przypadku - od 10.XI.)

z góry bardzo dziękuję za wyjaśnienie!
z pozdrowieniem!
Tomek.

#511612  autor: grzegi
 27 paź 2011, 00:28
Prawdopodobnie sytuacja taka sama, jak kilka postów wyżej - numer przeniesie się z końcem okresu rozliczeniowego, czyli w Twoim wypadku 9/10 danego miesiąca.
Ale do salonu możesz iść jutro ;)

#511632  autor: jouissance
 27 paź 2011, 08:55
Grzegi,
dziękuję, wybiorę się więc!
z pozdrowieniem!
Tomek.

#511884  autor: kamil4862
 28 paź 2011, 16:41
grzegi pisze:Prawdopodobnie sytuacja taka sama, jak kilka postów wyżej - numer przeniesie się z końcem okresu rozliczeniowego, czyli w Twoim wypadku 9/10 danego miesiąca.
Ale do salonu możesz iść jutro ;)
Nie z okresem rozliczeniowym tylko do dnia obowiązywania umowy.

Obrazek

#511979  autor: grzegi
 28 paź 2011, 22:17
Będę jednak obstawał przy mojej opcji. W umowie jest w większości zaznaczone, że jeśli koniec umowy przypada na okres rozliczeniowy, to umowa obowiązuje do końca tego okresu. Jakoś operator musi go przecież zakończyć, a przeniesienie po zakończeniu okresu rozliczeniowego jest logiczne.

Zresztą ppp1ppp pisał podobnie jak ja.
Kolega może potwierdzić, kto ma rację.

#512782  autor: kamil3232
 02 lis 2011, 07:52
Mam nastepujacy problem:
Konczyla mi sie umowa T mobile pod koniec pazdziernika br. wiec we wrzesniu poszedlem do playa zorientowac sie co mi oferuja, bo t-mobile jakos nic ciekawego nie mialo

Porozmawialem z mila pania, w koncu doszlo do podpisania umowy, ktora ma obowiazywac po zakonczeniu umowy w t-mobile na obecnym numerze telefonu

Czyli musial byc wypelniony wniosek o przeniesienie numeru
Dzisiaj jest 2.11.11r. zgodnie z tym co play mi napisal wczesniej mam wyjac stara karte sim i wlozyc nowa z play.
Wkladam i mam jakis inny numer!!!
Karta z t mobile nadal aktywa

Dowiaduje sie z t-mobile przedluzylo mi umowy do 1.11.2013r. !!!

Co mam teraz zrobic?
Play mial zerwac umowe, nie stac mnie na placenie dwoch abonamentow!
prosze o pomoc

#512802  autor: st.konsultant
 02 lis 2011, 11:03
kamil3232 pisze: Dowiaduje sie z t-mobile przedluzylo mi umowy do 1.11.2013r. !!!

Samo to Ci nie przedłużyło. Podpisywałeś jakiś aneks w T-Mobile?

#512812  autor: thonka
 02 lis 2011, 11:28
rozmawiales o przedluzeniu w TM przez telefon?
podpisales cos?

na karcie z playa masz numer tymczasowy i jezeli przez 3 miesiace od podpisania umowy w play, twoj numer z TM nie trafi do nich, zostanie on twoim numerem na stale.

musisz wyjasnic przede wszystkim jak to mozliwe, ze umowa zostala przedluzona.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#513001  autor: kamil3232
 03 lis 2011, 05:56
jednak w t-mobile popelnili blad ufff...
do 1.12.2011r. zobowiazali sie zwolnic numer

a umowe z playem mam na numer telefonu z tego co sie dowiedzialem czyli:
jezeli teraz wloze karte, (ktora dostalem od playa i jest tam tymczasowy numer do telefonu) to minuta rozmowy kosztuje mnie normalnie (nie wiem ile dokladnie), ale nie tyle co w abonamencie, ani w zadnej umowie
to jest na razie karta "bez umowy"

wracajac do t-mobile po rozwiazaniu sprawy dzwonili do mnie z przeprosinami :)

#513162  autor: banderas
 03 lis 2011, 22:18
kamil3232 pisze:jednak w t-mobile popelnili blad ufff...
do 1.12.2011r. zobowiazali sie zwolnic numer

a umowe z playem mam na numer telefonu z tego co sie dowiedzialem czyli:
jezeli teraz wloze karte, (ktora dostalem od playa i jest tam tymczasowy numer do telefonu) to minuta rozmowy kosztuje mnie normalnie (nie wiem ile dokladnie), ale nie tyle co w abonamencie, ani w zadnej umowie
to jest na razie karta "bez umowy"

wracajac do t-mobile po rozwiazaniu sprawy dzwonili do mnie z przeprosinami :)

koszt minuty to 0,39 gr/min i 0.18 gr/sms i 0.12 gr/100kb danych
to są standartowe stawki
pamietaj ze to jest numer goły beż taryfy na która podpisałeś umowę

banderassso

#554017  autor: bardak
 14 maja 2012, 13:13
Odświeżam.

Umowa w T-mobile kończy się pod koniec czerwca. Chcę przejść do Play. Bardziej opłaca mi się wziąć Abonament bez telefonu a sam telefon wziąć na raty.

Idę tylko do Play`a i z nim załatwiam sprawę czy mam też zanosić jakieś podanie do T-Mobile o rozwiązanie umowy i przeniesienie numeru??

#554030  autor: pakierhakierxd
 14 maja 2012, 14:04
Idź do salonu play do 3 mcy przed końcem i powiedz że chcesz wziąć abonament bez telefonu i przenieść numer z abonamentu w innej sieci , powiedz jeszcze do tego jak pozostało ci jeszcze trochę czasu umowy że chcesz przenieść z końcem tamtej aby nie zapłacić kary umownej od t-mobile, ja też przedłużyłem z oferta bez telefonu bo słaba dostępność telefonów i drogie.

Pozdrawiam :)

#554031  autor: bardak
 14 maja 2012, 14:09
No ok. A do Tmobile mam coś zanieść?? Jakieś podanie, że rozwiązuję umowę czy Play już za mnie to załatwi??

#554033  autor: KC-KARLOS
 14 maja 2012, 14:11
Bardak: Play za Ciebie wszystko załatwi, jeśli podczas składania wniosku o przeniesienie numeru, podpiszesz pełnomocnictwo.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟