ja, Obecnie posiadam modem DSL (od mojego operatora telekomunikacyjnego - nie jest to tpsa, netia itp., maly lokalny operator), ktory ma dwa wolne gniazda:
- USB - do niego mam podlaczony komputer stacjonarny,
- lan - tutaj jest podlaczona bramka voip.
Wiecej wolnych gniazd nie ma. Bramka voip ma tylko jedno wolne gniazdo przez ktore jest wlasnie podlaczone z modemem. Jest jeszcze do niej podlaczony, oczywiscie, telefon kablem telefoniczym. Wszystko dziala dobrze.
Chcialbym zrobic siec bezprzewodowa w domu, aby wlasnie rozdzielic Internet rowniez na laptopa, bez kabli. W przyszlosci moze takze inne urzadzenia, komorka z wifi, inny laptop itp.
Komputer stacjonarny moze zostawilbym sobie bezposrednio podaczony do modemu przez usb. Natomiast Access Point podlaczony bylby do modemu przez gniazdo lan, z AP kabelek prowadzilby do bramki voip (nie jest bezprzewodowa), a bezprzewodowo bylby podpiety laptop.
I tyle. Za dużego obciążenia router (AP) by nie miał - 2 urządzenia.
[ Dodano: 2007-08-12, 22:21 ]
ja pisze:Wiele routerów łączy w sonie cechy innych urządzeń np. modemu, printserwera, bramki voip, jeżeli potrzebujesz, któregoś z tych urządzeń można poszukać, routera, który je zastąpi.
Modem już mam, bramke voip też. Tylko router, oczywiście można by mieć all in one ale nie chce wydać 500 zł za fritza (budżet 100-150 PLN).

Na forum Telepolis od 29.01.2006.