• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #211734  autor: marcinb
 12 sie 2007, 14:48
Chcę zrobić sieć wi-fi w domu. Będzie mi potrzebny router/access point z WLAN. I co tu teraz wybrać?

Dużo się sprzedaje D-Link'a DI-524 albo TP-Link'a

D-Link niby firma znana ale coś mi się wydaję, że się ostatnio popsuła, może jednak ten TP-Link, lub może jeszcze coś innego? (Linksys, pentagram)

Który model jest godny polecenia? Nie zawiesza się itp.?
Chciałbym wydać na to w okolicach 100 - 150 zł...

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#211737  autor: Leszek
 12 sie 2007, 15:14
Od pół roku używam dlinka DI-524, i przy tej cenie jestem dość zadowolony. Kiedyś jak zabawiłem się w zmianę firmware'u, przez pewien czas miałem problemy z rozłączaniem wifi jakoś co minutę (i do tego miałem problemy ze znalezieniem starego stabilnego FW). Teraz mam FW V2.05 i wszystko gra.
Co do zasięgu mogę mieć lekkie zastrzeżenia - wcześniej jako AP używałem kompa z kartą wifi asusa i była prędkość maksymalna i bardzo dobry zasięg, po przejściu na router (przy tej samej odległości) prędkość spadła do 36-48 mbit/s. Właśnie przymierzam się do zakupu lepszej anteny.

#211741  autor: ja
 12 sie 2007, 15:24
Di-524 używałem przez rok, pod chello light do podziału netu na 2 laptopy. Fakt, że nie używałem go nazbyt intensywnie, ale muszę przyznać, że nigdy nie miałem z nim problemów. Net w całym mieszkaniu chodził bez żadnych problemów.
Co prawda, można znaleźć trochę niepochlebnych opinii, dotyczących zawieszania się, ale dominują opinie pozytywne:
Patrz: skąpiec, ceneo

Ja jestem w pełni zadowolony z tego D-link'a, i właśnie zakupiłem sobie (w związku ze zmianą dostawcy netu) ich inny model - g624t (model trochę wyższy i ma wbudowany modem).

Należy oczywiście polecić Linksysy, np. wag54gs, ew. wag54g, ale ich ceny wykraczają poza wskazany przez ciebie budżet.

Co do Pentagram'ów jest tam kilka ciekawych modeli, z dużą ilością funkcji, ale z tego co czytałem, konieczna jest w nich aktualizacja softu, bo na oryginalnym podobno nie da sie pracować - ciągle się zawieszają.

Możesz przyjrzeć się także Asmaxom.
Tp-link;a nie znam.

Dużo ciekawych informacji było na forum neostrady b(m. in. wielki wątek o Pentagramach),
ale od kilku dni nie mogę na nie wejść.

Pozdrawiam.

#211768  autor: marcinb
 12 sie 2007, 17:46
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Ale coś jednak zraziłem się chyba do D-Linka - nawet u mnie w pracy trzeba co jakiś czas resetować router bo się zawiesza (firmy D-Link).
Patrząc po aukcjach te TP-Linki też schodzą jak ciepłe bułeczki, funkcje chyba te same...
Na razie sklaniam się ku TP-Link... :?

[ Dodano: 2007-08-12, 18:22 ]
Jeszcze taki wynalazek znalazłem

#211776  autor: D@rio
 12 sie 2007, 18:28
marcinb pisze:[ Dodano: 2007-08-12, 18:22 ]
Jeszcze taki wynalazek znalazłem
to nie wynalazki. To są znane urządzenia, dość dobrej firmy nawet. Przynajmniej ja tę firmę znam. Z tego co pamiętam, gdzieś w internecie (chyba na komputerświat.pl) czytałem opinię/recenzję o tej firmie i była ona pozytywna....

Obrazek

#211784  autor: marcinb
 12 sie 2007, 19:15
D@rio pisze: to nie wynalazki. To są znane urządzenia, dość dobrej firmy nawet. Przynajmniej ja tę firmę znam.
No tak i co wybrać? ;)

#211786  autor: D@rio
 12 sie 2007, 19:32
marcinb pisze: No tak i co wybrać?
ja TP-LINK'a w ogóle nie znam. Dla mnie to jakiś wynalazek. To że nie jest tani nie znaczy że jest dobry. Wszyscy go kupują bo jest tani. Więc wziąłbym netgear'a.

Obrazek

#211791  autor: gm
 12 sie 2007, 20:11
Ja używam PLANET 414. W wielu sklepach go polecali i nawet mój dostawca internetu sprzedał mi go, zainstalowal i zaprogramowal, tzn. ustawił.

[ Dodano: 2007-08-12, 20:15 ]
Mam też telefon internetowy od dostawcy internetu i okazuje się, ze to nieliczny router podnoszący TTLe, ale więcej na ten temat nie napiszę, bo się po prostu nie znam i nie wiedzialem o co chodzi z tym podnoszeniem.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#211793  autor: D@rio
 12 sie 2007, 20:18
gm pisze:podnoszący TTLe
a co to jest?

Obrazek

#211794  autor: marcinb
 12 sie 2007, 20:20
gm, a co to znaczy 'podnoszenie TTL"? :shock:

D@rio, nie orientujesz się jak wygląda sprawa z obsługą i niezawodnością tych routerów (resetowanie się).

#211795  autor: D@rio
 12 sie 2007, 20:23
marcinb pisze:D@rio, nie orientujesz się jak wygląda sprawa z obsługą i niezawodnością tych routerów (resetowanie się).
mówię, opieram się tylko na pewnej recencji prasy komputerowej. Natomiast, z informacji zasłyszanych od ludzi chodzi opinia że to właśnie D-LINKi potrafią się wieszać...

Obrazek

#211796  autor: gm
 12 sie 2007, 20:25
Wiecej nie wiem na temat TTLi, ale to podobno bardzo ważna funkcja w moim przypadku.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#211797  autor: marcinb
 12 sie 2007, 20:27
D@rio pisze: mówię, opieram się tylko na pewnej recencji prasy komputerowej. Natomiast, z informacji zasłyszanych od ludzi chodzi opinia że to właśnie D-LINKi potrafią się wieszać...
Ok ok, rozumiem i dziękuję za wszelką forme pomocy.
Niestety, D-Link chyba się psuje - też słyszę takie opinie. Ale zobacz np. na post ja i komentarze na stronach skąpca i ceneo - same pozytywy...

[ Dodano: 2007-08-12, 20:29 ]
trochę o TTL

#211801  autor: ja
 12 sie 2007, 20:52
Też słyszałem wiele o zawieszaniu się D-linków, ale naprawdę je nigdy nie miałem ze swoim problemów. Wydaje mi się, że wszystko zależy od oczekiwań i sposobu, a przede wszystkim intensywności wykorzystywania sprzętu.
Netgear'y, to rzeczywiście porządne urządzenia, podobnie jak Draytek'i.

Do listy trzeba też dopisać jeszcze jednego producenta -U.S. Robotics.
Robią naprawę świetny sprzęt, uważany przez niektórych wręcz za kultowy (o ile tak można powiedzieć o routerze).
Na Allegro znajdziesz kilka propozycji- najprostsze nawet poniżej 100 zł.

Marcinb - sprecyzuj trochę swoje wymagania. Wile routerów łączy w sonie cechy innych urządzeń np. modemu, printserwera, bramki voip, jeżeli potrzebujesz, któregoś z tych urządzeń można poszukać, routera, który je zastąpi.

#211835  autor: marcinb
 12 sie 2007, 22:19
ja, Obecnie posiadam modem DSL (od mojego operatora telekomunikacyjnego - nie jest to tpsa, netia itp., maly lokalny operator), ktory ma dwa wolne gniazda:
- USB - do niego mam podlaczony komputer stacjonarny,
- lan - tutaj jest podlaczona bramka voip.
Wiecej wolnych gniazd nie ma. Bramka voip ma tylko jedno wolne gniazdo przez ktore jest wlasnie podlaczone z modemem. Jest jeszcze do niej podlaczony, oczywiscie, telefon kablem telefoniczym. Wszystko dziala dobrze.

Chcialbym zrobic siec bezprzewodowa w domu, aby wlasnie rozdzielic Internet rowniez na laptopa, bez kabli. W przyszlosci moze takze inne urzadzenia, komorka z wifi, inny laptop itp.

Komputer stacjonarny moze zostawilbym sobie bezposrednio podaczony do modemu przez usb. Natomiast Access Point podlaczony bylby do modemu przez gniazdo lan, z AP kabelek prowadzilby do bramki voip (nie jest bezprzewodowa), a bezprzewodowo bylby podpiety laptop.

I tyle. Za dużego obciążenia router (AP) by nie miał - 2 urządzenia.

[ Dodano: 2007-08-12, 22:21 ]
ja pisze:Wiele routerów łączy w sonie cechy innych urządzeń np. modemu, printserwera, bramki voip, jeżeli potrzebujesz, któregoś z tych urządzeń można poszukać, routera, który je zastąpi.
Modem już mam, bramke voip też. Tylko router, oczywiście można by mieć all in one ale nie chce wydać 500 zł za fritza (budżet 100-150 PLN).

#211973  autor: yagi
 13 sie 2007, 15:33
Ja polecam produkty Linksysa - mam ich router i smiga jak burza :) Gdybym mial miec net po DSL to tez kupilbym ich produkt... ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#211981  autor: lukaszb01
 13 sie 2007, 16:03
LINKSYS WRT54GL, lub trochę droższy ASUS WL-500g, ale z wieloma fajnymi funkcjami, jak pobieranie pliku na zewnetrzny dysk twardy USB, bez potrzeby uruchamiania komputera.

Pzdr

#212032  autor: yagi
 13 sie 2007, 18:36
lukaszb01 pisze:LINKSYS WRT54GL
Mam dokladnie ten model z wgranym softem Tomato i smiga rewelacyjnie :) Polecam!

Wiecej na ten temat na stronie http://www.openlinksys.info/news.php

#212206  autor: D@rio
 14 sie 2007, 01:09
yagi pisze:Ja polecam produkty Linksysa - mam ich router i smiga jak burza Gdybym mial miec net po DSL to tez kupilbym ich produkt...
Linsys to Cisco Group. Bardzo dobra firma. Lecz, delikatnie droższa... ;)

Obrazek

#212333  autor: yagi
 14 sie 2007, 14:32
Ja wychodze z zalozenia ze jak jest po co to warto doplacic ;) Czesto mozna zyskac sporo doplacajac niewiele... Taka moja filozofia :D

Ale wiaze sie to ze spora iloscia czasu poswiecona na szukanie i czytanie po necie oraz na rozmowy z wtajemniczonymi znajomymi :)