• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #507357  autor: pysiow
 07 paź 2011, 18:38
Witam , mam kilka pytań odnośnie umowy w netii:

- jeżeli podpisujemy umowę w neti to wchodzimy na jakie prędkości (jak to wygląda w sprawach technicznych , tp pozwala sobie na ściągniecie limitów ?? bo jakoś w to nie wierze chociażby patrząc na to że mieli by strasznie linie obciążone )

- jaki jest najkrótszy czas trwania umowy na internet

link do screenu z routera , w osobnym temacie dostałem info że 20mb/s mógłbym osiągnąć.
http://imageshack.us/photo/my-images/819/67552146.png/

Jeżeli ktoś miał podobną sytuację to mile jakby się wypowiedział. peace

screen speedtest
Obrazek

#507361  autor: Maniek99
 07 paź 2011, 18:46
U żadnego opa działającego na linii TP niema limitów ściągania danych.
Masz linię na dwudziestkę, wiec NoLimit jak najbardziej możesz brać.

Umowa Netii jest bezterminowa z malejącą opłatą aktywacyjną.
Czyli gdybyś zerwał zaraz po podpisaniu umowy (nie uwzględniam okresu wypowiedzenia) zapłaciłbyś 450zł aktywacji, z czasem opłata ta maleje i po 25m-cach wynosi 0zł.

#507372  autor: Sig
 07 paź 2011, 19:12
Tutaj masz publicznie dostępny check TP:
http://www.tp.pl/prt/service_availability_check

Pokaże ci jakie są możliwe prędkości dla twojego numeru. Parametry pokazywane na routerze są bez znaczenia, po jeżeli na numerze będzie pokazywać maksimum 10Mbps, to Netia nawet nie spróbuje dać 20Mbps...

Zrobisz jak uważasz, sam jestem klientem Netii na linni TP, choć ja rozważam powrót do TP - nie jestem zbytnio zadowolony z Netii, a teraz, po praktycznym wyrównaniu cen, nie widze większego sensu siedzieć u pośrednika, który na siłę mnie uszczesliwia prędkościami, których nie potrzebuję... Netia wyjdzie ci taniej właśnie dla 20Mbps, dla mniejszych prędkości - nie.

Edit: Na obronę Netii dodam, że choć ściemniają z "brakiem lojalki" (bo czym, jak nie lojalką jest ta "wisząca" opłąta aktywacyjna), to rozsatnie z nimi jest znacznie tansze niż z TP, no i jak pisałem - dla 20Mbps wyjdą taniej.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#507388  autor: pysiow
 07 paź 2011, 20:29
czyli jakbym zerwał po tam 14 miesiącach to coś koło 200 zł muszę im wrócić za spota i aktywacje neta , kurcze zastanawiam się bo nie wiem czy będę chciał neta na rok czy dłużej a może być tak że nawet na 3 lata

#507393  autor: Maniek99
 07 paź 2011, 20:45
Coś koło tego, Spota tez musiałbyś zwrócić, bo go tylko dzierżawisz.
Biorąc pod uwagę zniżkę przy zamawianiu przez net, nawet przy zerwaniu po roku oferta jest korzystniejsza niż w TP.

#507397  autor: pysiow
 07 paź 2011, 21:04
Z moich obliczeń wynika że tp na 12 miesięcy 20Mbps 950 zł a netia 956 zł w wypadku 24 tp 1700 zł a netia ok 1500zł

#507412  autor: Maniek99
 07 paź 2011, 22:12
Netia na 12m-cy zamówienie przez WWW z e-fakturą, wyłączonymi opcjami bezpieczny internet i e-dysk: 2*1+10*59,9+234=835zł

#507428  autor: pakierhakierxd
 07 paź 2011, 23:04
Nie bierz spota bo to szmelc będziesz na niego narzekać tak jak ja :) wymieniłem na tp linka i w końcu jestem zadowolony że neta po wifi mi nie zrywa :D

Pozdrawiam :)

#507511  autor: abcd
 08 paź 2011, 13:13
pysiow pisze:kurcze zastanawiam się bo nie wiem czy będę chciał neta na rok czy dłużej a może być tak że nawet na 3 lata
Pamiętaj, że za 2 lata rynek dostępu do internetu będzie już zupełnie inny i prawdopodobnie VDSL wejdzie pod strzechy (cena w granicach 50-70 zł za 40-60 Mbit), więc nie warto wiązać się umową terminową, poza tym ciekawą ofertę mogą mieć np. kablówki albo samorząd (jeśli coś kiedyś wyjdzie z samorządowych inwestycji w światłowody)

#507515  autor: Maniek99
 08 paź 2011, 13:46
abcd pisze:(cena w granicach 50-70 zł za 40-60 Mbit)
Skoro operatorzy BSA mają płacić około 50zł za VDSL 40Mb w hurcie, to w ciągu dwóch lat można zapomnieć o cenach niższych niż 75zł za 40Mb + opłata za linie.

#507522  autor: Vieslav
 08 paź 2011, 14:07
A co, jeśli ktoś ma no limits i pojawią się możliwości przepięcia na VDSL2?

#507531  autor: Maniek99
 08 paź 2011, 14:26
@Vieslav
W ramach BSA pewnie Netia wymyśli nową promocję, ale to dopiero po nowym roku.
W LLU i na swojej linii puki co sprzedają tylko w pakiecie z telefonem i TV za 99zł.

#507534  autor: Vieslav
 08 paź 2011, 14:37
A jeśli mam linie Netii, podpięta pod VDSL2 i zamówię no limits? Odmówią mi?

#507537  autor: Maniek99
 08 paź 2011, 14:48
@Vieslav
Samego NoLimit w VDSL nie dostaniesz.

#507538  autor: Andrzej24
 08 paź 2011, 14:49
Ja mam Netię na lini TP. Kończy mi się umowa i analizowałem opcję powrotu do TP, gdyż według Netii i TP max mogę mieć 6 mega a niektórzy twierdzili, że 6 mega w TP jest taniej. Owszem, jest taniej, lecz jest jedno ALE. Otóż, biorąc internet i telefon za 90 zł w TP, usługa telefonu leci poprzez internet a nie jak było do tej pory, czyli osobno telefon poprzez filtr do gniazdka a internet sobie. Może to szczegół, lecz dla mnie jest to istotne, gdyż kabel mam ponad 3 km, więc różnie to może być ze stabilnością przy wyższych prędkościach i na dodatek rzadko, ale zdarza się brak prądu, więc i brak telefonu bo router musi mieć prąd.
W TP aby mieć tradycyjnie musiałbym płacić co miesiąc ponad 110 zł a w Netii 99 zł.
Tak więc ja zostaję przy Netii bo zależy mi aby mieć pewny telefon a internet to jakby go czasem nie było to nie tragedia, choć do tej pory przez 3 lata to tylko raz nie miałem prze 4 godz a teraz mam cały czas 1 mega i to non stop. Nigdy mi nie spada.

Napisałem to, może to dla "pysiow" jest to istotne, gdyż podejrzewam, że do tej pory w TP miałeś tradycyjnie, czyli telefon poprzez filtr
Ostatnio zmieniony 08 paź 2011, 14:57 przez Andrzej24, łącznie zmieniany 1 raz.

#507543  autor: Maniek99
 08 paź 2011, 14:54
@Andrzej24
W Netii pakiet wychodzi taniej niż 99zł, bo masz 4 m-ce zniżki, no i stacjonarne bez limitu.
Czego w przypadku zwykłego telefonu w TP niema.

#507548  autor: Andrzej24
 08 paź 2011, 15:05
Maniek99 pisze:@Andrzej24
W Netii pakiet wychodzi taniej niż 99zł, bo masz 4 m-ce zniżki, no i stacjonarne bez limitu.
Czego w przypadku zwykłego telefonu w TP niema.
Aż takich szczegółowo to jeszcze nie dochodziłem ale chyba tak jest

#507554  autor: Eriszkigal
 08 paź 2011, 15:13
Sig pisze:Tutaj masz publicznie dostępny check TP:
http://www.tp.pl/prt/service_availability_check
Mam pytanie do tego check'a. Otóż mieszkam w bliźniaku. Linie telefonicznie zakładane w tym samym czasie - połowa lat 90tych. Mój brat ma neta przez neo - 6MB, a ja mam 2 MB od Ery na linii TP.
Wg check'a - na nr brata istnieje możliwość podłączenia neta do max. 20 MB, a na moim nr tylko do 2 MB.

Niedługo będę mógł przedłużyć umowę z ERĄ i oczywiście chciałbym wybrać wyższą prędkość (min. 6 MB). Czy ERA dostanie informację z TP, że linia pociągnie tylko 2 MB?

#507559  autor: Maniek99
 08 paź 2011, 15:27
@Eriszkigal
W tym systemie często są błędy.
Niestety potrafią z tego powodu odrzucić zamówienie.

Lepiej sprawdzić po parametrach linii i jeżeli możliwości są, w razie odrzutu składać reklamację do danego opa. Jeżeli to nie pomoże, to skarga na TP do UKE.

#507565  autor: Eriszkigal
 08 paź 2011, 15:42
Maniek99 pisze:Niestety potrafią z tego powodu odrzucić zamówienie.
Tego właśnie boję się. Gościu sprawdzi w systemie, tam wyskoczy mu 2 MB, a ja będę miał zafundowane użeranie się z TP.
Maniek99 pisze:Lepiej sprawdzić po parametrach linii i jeżeli możliwości są, w razie odrzutu składać reklamację do danego opa. Jeżeli to nie pomoże, to skarga na TP do UKE.
Możliwości techniczne są, jak pisałem brat ma wyższą prędkość. Pewnie gdybym miał abo standardowy a nie socjalny to i u mnie pisałoby, że mogę zamówić 20 MB :)
Teraz chociaż zmieniły się zasady i mogę starać się o NEO, to i tak wychodzi mi drożej niż w ERZE. Tylko pewnie problemów będzie więcej.

Dzięki za info.