• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#394611  autor: FABIANO
 21 mar 2010, 13:13
ale nigdy podczas awarií prądu nie zanikał zasięg orange ani tel stacjonarne.A teraz nagle...

#394650  autor: kowcio
 21 mar 2010, 17:22
FABIANO pisze:ale nigdy podczas awarií prądu nie zanikał zasięg orange ani tel stacjonarne.A teraz nagle...
Bo widocznie była to jakaś większa awaria i wyłączyli też zasilania nadajników i centralki TP (chociaż ta wg prawa musi mieć zasilanie). Wcześniej może wyłączyli prąd tylko w Twojej najbliższej okolicy i nadajnik działał.
Sieć jest tak zrobiona, że zasięg będziesz miał podczas awarii, ale niekoniecznie ze swojego nadajnika "macierzystego".

#394699  autor: Patryk_
 21 mar 2010, 19:48
kowcio pisze:(chociaż ta wg prawa musi mieć zasilanie)
A jak z tym rzeczywiście jest to wiadomo... ;)

#394705  autor: kowcio
 21 mar 2010, 19:52
Patryk_ pisze:kowcio napisał/a:
(chociaż ta wg prawa musi mieć zasilanie)

A jak z tym rzeczywiście jest to wiadomo... ;)
Pewnie, że tak. Powinni konserwować sprzęcior i UKE powinno kontrolować to, jak coś nie tak to nakładać kary ile wlezie.

#394711  autor: McCm
 21 mar 2010, 20:10
Ciekawostka, ale związana z Plusem. Dziś, przez kilka minut złapało, i trzymało mnie stacji oddalonej o około 30km. Było to na wzgórzu, ale co ciekawe w bliższej odleglości są inne stacje Plusa. Zasięg dobry - 71% (-91dB). Obserwacja potwierdzona CellTrackiem, wiec jest to pewne.

Screen
Obrazek

#394870  autor: radar77
 22 mar 2010, 15:32
zajadacz pisze:Mój rekord: cell info "WROCLAW" przez 1 sekundę Karkonoszach, gdzieś na szlaku czerwonym między przełęczą karkonoską a Śnieżnymi Kotłami. Sieć Orange, telefon Siemens S55. Było to jakieś 4 lata temu. Cell info wskoczyło na chwilkę i zaraz miałem wyszukiwanie sieci.
Jeśli chodzi o rekord, to gdzieś na jednym ze szczytów w Bieszczadach udało mi się złapać sieci z Węgier. Zalogować niestety się nie udawało ze względu na odległość.

--
pozdrawiam
radar77

#394897  autor: joxar1
 22 mar 2010, 17:14
Mi w Kołobrzegu w lecie udawało się złapać sieci szwedzkie, duńskie, norweskie, niemieckie, a na molo nawet litewskie i łotewskie. Zalogować się próbowałem do szwedzkich i duńskich. Najlepiej łapało mi Sweden 3G (UMTS) i do tej sieci próbowałem się zalogować. Niby zasięg był (brzy bardziej słonecznych, gorętszych dniach przy wietrze od morza zasięg nawet 4 kreski(!), ale średnio 2 i to na balkonie), ale sieć nie chciała mnie przyjąć ("Brak dost. do sieci" - PLAYowcy z Sony Ericssonami dobrze znają ten komunikat:P)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2010, 12:26 przez joxar1, łącznie zmieniany 1 raz.

#395004  autor: Claudec
 23 mar 2010, 00:11
joxar1 pisze:ale sieć nie chciała mnie przyjąć ("Brak dost. do sieci" - PLAYowcy z Sony Ericssonami dobrze znają ten komunikat:P)
Czy na pewno? Też mam SE i kiedy wywali mi ten komunikat to bez problemu wykonuje połączenia oraz je odbieram.
Sugerujcie się nie do końca wiarygodnym komunikatem.
Jednego jeszcze nie przetestowałem, nie wiem czy smsy można wysyłać/odebrać mając "Brak dost. do sieci".

#395073  autor: joxar1
 23 mar 2010, 12:26
W PLAY (roaming) można wykonywać połączenia przy tym komunikacie, wiem, ale w przypadku Sweden 3G i MTS UKR nie mogłem nic zrobić - każda próba połączenia kończyła się odpowiednim sygnałem w słuchawce.

#395118  autor: kowcio
 23 mar 2010, 15:55
Claudec pisze:joxar1 napisał/a:
ale sieć nie chciała mnie przyjąć ("Brak dost. do sieci" - PLAYowcy z Sony Ericssonami dobrze znają ten komunikat:P)

Czy na pewno? Też mam SE i kiedy wywali mi ten komunikat to bez problemu wykonuje połączenia oraz je odbieram.
Sugerujcie się nie do końca wiarygodnym komunikatem.
Jednego jeszcze nie przetestowałem, nie wiem czy smsy można wysyłać/odebrać mając "Brak dost. do sieci".
To jakieś dziwne macie te SEeki. Powinni coś z tym zrobić, bo takie coś nie powinno mieć miejsca.

#397333  autor: michalx703
 05 kwie 2010, 18:28
ja jakis miesiac temu w myslenicach na gorze chelm dzwonilem z Play 3G nowo odpalonej stacji Jarzmanowice-gotkowice odelglosc oko 60 km co prawda jakosc wolala o pomste do nieba ale polaczenie zrealizowalem. Potwierdzone cell trackiem

MICHALX703

#397346  autor: Dorylek
 05 kwie 2010, 19:23
Co ciekawe miałem podobny przypadek - byłem na górze w mojej miejscowości - Borzechów i sygnał łapało mi aż z Kraśnika - też potwierdzone CellTrackiem. Połączenie wykonałem - wideo-rozmowę i jakość wideo nie była zachwycająca ale bez zagłuszeń, trzasków.

Aktualnie teraz w Katowicach na osiedlu Witosa wskazuje mi niski sygnał lub komunikat o "Braku dostępu do sieci" ale o dziwo połączenia mogę wykonywać bez problemu.
Po prostu oprogramowanie telefonu sygnalizuje o niskim zasięgu błędnie - Raz zawyża, raz zaniża.

#403122  autor: iperyt
 06 maja 2010, 23:55
W tamtym roku na plaży w Łukęcinie przy wyszukiwaniu sieci raz złapałem łotewską sieć Omnitel...oczywiście o zalogowaniu nie było mowy ale samo wykrycie z odległości 500km.

#403232  autor: borax11
 07 maja 2010, 16:27
Ja łapię TELE2 z ponad 300 km ;P

#406659  autor: McCm
 25 maja 2010, 21:20
PLAY. Nie ma jak to łapać w dużym mieście stacje oddaloną o 3km, bo bliższe są tak pokonfigurowane, że nie trzyma się żadnej, a skacze po 3 różnych. A przy oknie zasięg 3 kreski. W pokoju 1-6, niestabilny w chole**, dodatkowo brak handoverów między stacjami.

Obrazek