• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #204196  autor: GD
 20 lip 2007, 01:40
Witam.
Przedłużam umowę z Orange i chcę zmienić po latach telefon (w tej chwili mam cały czas starą wysłużoną Nokię 6210 - cud, że dożyła). Biorę plan taryfowy Orange dla firm 80 (ewentualnie 160). Mam też jeszcze do wykorzystania ok. 6000 punktów Profit. We wspomnianym przedziale cenowym (1 zł) proponowano mi SE K800i, SE W810i, SE K550i, Nokię E50 i jeszcze kilka innych. Poradźcie co warto wziąć.
Podstawowe wymagania: telefon musi być trwały i niezawodny – nie zamierzam dokonywać wymiany przez najbliższe 2 a raczej 3-4 lata (nie jestem typem „gadżeciarza” ;-)), ma być duży – denerwują mnie małe klawiatury, na których nie mogę trafić w konkretny klawisz (więc E50 i K550i raczej odpadają), ma mieć dobrą baterię i mieć dobry zasięg, działać szybko (więc chyba bez Symbiana) i mieć niezbyt skomplikowaną obsługę, musi się dać łatwo obsłużyć jedną ręką.

Dodatkowe cechy: USB, bluetooth, dostęp do internetu (GPRS, ewentualnie EDGE), system głośnomówiący, dobry organizator; preferuję raczej duże wyświetlacze.

Radio, aparat czy MP3 to są cechy o mniejszym znaczeniu (choć oczywiście miło gdyby były).

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
GD

#204200  autor: Filip
 20 lip 2007, 04:38
Możesz jeszcze dopisać te inne propozycje które Ci podali? 6210 w tym telefonie bateria pewnie należy do solidnych tak jak i w 6310i więc od razu mówię nie licz że któryś z tych telefonów wytrzyma tydzień albo i więcej bez ładowania. Wg mnie sam wybrałeś już telefon a mianowicie SE K800i. SE K550i i W810i odrzucił bym ze względu na wyświetlacz który mimo że ładnie odwzorowywuje kolory to na dzisiejsze czasy ma małą rozdzielczość. Ze wszystkich największy jest K800i i jeśli chodzi o wysokość E50,klawiatury numeryczne tych modeli mają złączone przyciski a pozostałe dwa Sony Ericssony mają oddzielnie każdy klawisz klawiatury numerycznej co swoją drogą życie troszkę też ułatwia,na pewno przy pisaniu smsów(dużo ich piszesz?) :wink: Bateria, tutaj dochodzimy do sedna sprawy żaden z tych telefonów przy intensywnym użytkowaniu długo nie potrzyma,myślę że nie więcej jak 4 dni,no chyba że będą leżeć prawie nie używane. Mają działać szybko czyli odrzucamy E50 i zostaje nam K800i :-D co prawda aż tak straszne to opóźnienia raczej nie są no ale skoro wolisz żeby telefon działał troszkę szybciej to ok :) Wg mnie każdy z tych telefonów można jedną ręką obsłużyć i nikt nie powienien mieć z tym specjalnego kłopotu. K800i ma w zestawie kabel który wykrywa go jako dysk wymienny,BT oczywiście jest,GPRS także nawet UMTS ale nie wiem czy będziesz korzystać,można rozmawiać na głośniku,dobry organizator nie wiem w sumie ja tam z takich rzeczy to tylko budzika używam :lol: i wyświetlacz 320x240 (tak samo jak E50) dwa pozostałe SE mają tylko rozdziałkę 176x220. Aparat najlepsze 3,2 mpx w telefonie z lampą błyskową z prawdziwego zdarzenia,radio z RDS'em i odtwarzacz mp3 z jakością mogę chyba zaryzykować stwierdzenie porównywalną(o ile nie lepszą) z tańszymi walkmanami np.w200i czy w300i. Ja jestem za Cyber-Shotem K800i,chyba że jeszcze coś innego czego nie podałeś zaproponowali w dobrej cenie.

Poza tym krótko charakteryzując inne modele:

W810i:dobry z niego muzykant,z równie dobrym aparatem ale niestety z małym wyświetlaczem,telefonik EDGE ma i oddzielne klawisze numeryczne.

K550i:fotograf z niego też dobry ale troszkę gorszy niż W810i mimo iż jest Cyber-Shotem,muzyka też na wysokim poziomie bo to W610i w innej skórze,ma swoje troszkę jeszcze niektórych szokujące klawisze ale to kwestia przyzwyczajenia zapewne i niestety kolejny telefon z przęciętnym wyświetlaczem.

E50:najsłabszy ze wszystkich aparat,bez radia ale za to z symbianem dzięki któremu możesz dostosować o wiele bardziej telefon do swoich potrzeb,wykonany z solidnych materiałów nic nie skrzypi ani nie lata ot solidna budowa,z tanimi karciochami pamięciochy.

Nie muszę chyba dodawać że za pomocą każdego połączysz się z internetem,że każdy ma Bluetootha itd. 8)

#204274  autor: maniek89
 20 lip 2007, 11:22
Z tych ymienionych 810i bedzie najlepszy, ma spore klawisze trwala konstrukcje, SE sa proste w obsludze, bateria dobrze ytrzyma jak go nie "katujesz"

#204334  autor: GD
 20 lip 2007, 15:01
Gruby pisze:chyba że jeszcze coś innego czego nie podałeś zaproponowali w dobrej cenie.
Samsung E250 za 1zł
oraz
N70 - też za 1zł

oba bez ruszania punktów Profit

P.S. Pracownik salonu twierdził, że Samsungi są bardzo trwałe i mało awaryjne - czy to prawda?

#204339  autor: Filip
 20 lip 2007, 15:10
Samsungi może i są niezłe jakoś specjalnie nie ma do nich zastrzeżeń,ale E250 a K800i albo Nokia N70 czy E50 to dwie bajki. Ja tam nadal obstaje przy k800i,reszta jest wg mnie przy nim dosyć słaba nie biorąc pod uwagę możliwości symbiana no ale ty go nie chcesz.

#204358  autor: GD
 20 lip 2007, 16:11
Gruby pisze:E250 a K800i albo Nokia N70 czy E50 to dwie bajki
Mam rozumieć, że K800i stoi wyżej niż Samsung E250 a E50 wyżej niż N70?
nie biorąc pod uwagę możliwości symbiana no ale ty go nie chcesz.
Rzeczywiście na razie nie widzę powodu dla którego miałby mi być potrzebny. Ale może sobie tego jeszcze nie uzmysławiam ;-).

#204379  autor: wtd
 20 lip 2007, 17:10
GD pisze: Mam rozumieć, że K800i stoi wyżej niż Samsung E250 a E50 wyżej niż N70?
Dokładnie tak.
Rzeczywiście na razie nie widzę powodu dla którego miałby mi być potrzebny. Ale może sobie tego jeszcze nie uzmysławiam ;-).
Jeżeli chcesz dzwonić, wysyłać smsy, od czasu do czasu wejść do neta, czasmi też pograć w różne gry czy posłuchać muzyki to symbian naprawdę nie jest potrzebny, poza tym powoduje dużo większą konsumpcję baterii :)

A z tych wszystkich tel podobnie jak Gruby polecę ci SE k800i, jedyną wadą jaką wymieniają jego użytkownicy jest rysująca się i potrafiąca się otworzyć w kieszeni klapka od aparatu.

#204406  autor: Filip
 20 lip 2007, 19:00
Tzn. z N70 i E50 nie ma aż takiego przeskoku jak w E250 i K800i ale owszem różnica między nimi jest. W każdym telefonie ta zasuwka aparatu by się rysowała bo ona jest wysunięta i to na niej skupia się cały "przejazd" nawet podczas niepozornego kładzenia telefonu na stół. A co do tej klapki to wg mnie ona jest całkiem dobra nawet lepsza niż w K750i bo na bok jej się trudniej przesunąć niż tak jak w K750i w poziomie. No po prostu co tu dużo mówić K800i :-D

#204485  autor: GD
 20 lip 2007, 23:56
Gruby pisze:No po prostu co tu dużo mówić K800i :-D
Już mnie prawie przekonałeś. Widziałem go dziś salonie - robi przyjemne wrażenie. Nie spełnia jednak dość istotnego warunku - jest mały (wiem, wiem w dzisiejszych czasach większość jest taka) i przyciski na klawiaturze znajdują się bardzo blisko siebie (pisać będę musiał raczej paznokciem niż grubym kciukiem ;-)).

Sprzedawca pokazał mi więc jeszcze Samsunga D600E (też za 1 zł). Rzeczywiście klawiaturę ma większą. Domyślam się co odpowiecie ale dla pewności spytam - co o nim sądzicie?

#204494  autor: sabled
 21 lip 2007, 00:41
GD, Samsung D600E to sprawdzona konstrukcja, ale już troche stara. Ja chciałem mały telefon. Ograniczyłem się jednak do cieńkiego i kupiłem Nokię 6300. Po mniej niż 2 tygodniach wróciłem do MDA Compact'a (ten to mały nie jest :wink: ) a następnie po uzbieraniu funduszy kupiłem K800i. Nie znam osoby która nie byłaby zadowolona z tego telefonu. Dla Ciebie będzie on idealny. Jest prosty w obsłudze, albo inaczej - jest ona intuicyjna. Wszystko jest na swoim miejscu. Ma dobrą baterię, dobry zasięg, dobrą jakość dźwięku przy rozmowach. Jest solidnie wykonany z dobrych materiałów. Szybka jest specjalnie utwardzana, co powoduje, że się nie rysuje jak w większości innych telefonów. Jednym słowem - gorąco polecam.

#204505  autor: buri
 21 lip 2007, 07:31
Moj znajomy rowniez ma K800i. Jest z niego bardzo zadowolony, nie chce go wymieniac na nic innego. Wiec mysle, ze spokojnie mozesz go brac. Niestety jego cena spada i pewnie niedlugo bedzie tak jak z K750i...

#204512  autor: Filip
 21 lip 2007, 10:18
Czy K800i jest mały? Z takich normalnych telefonów a nie jakieś windows mobile i smartphony z dotykowcami i qwerty to K800i wg mnie jest jednym z większych telefonów na rynku,w ogóle to dziwota że się jeszcze D600e na sklepie zachował :) Ale jak nie chcesz k800i bo ma złączoną klawiaturę to jeszcze też możesz przemyśleć W810i,ale ja bym wolał większy wyświetlacz bo do każdej klawiatury można się przyzwyczaić :wink: Ogólnie D600e to też dobry telefon ale on jest generację starszy i bardziej z niego konkurent dla K750i,ale w stosunku do K800i ma gorszy aparat ale lepsze filmiki nagrywa,radia nie ma,wyświetlacze mają podobne ale ludzie mówią iż Samsung robi bajkowe LCD'ki :D ma tańszą kartę pamięci (ale tym sie nie przejmuj bo karta to zakup jednorazowy raczej),Samsung ma EDGE a SE UMTS,nie ma podczerwienie :lol: ale to chyba mało istotne jak jest BlueTooth,no i ma dwa głośniczki stereo ale K800i też źle nie gra 8) i jeszcze w Szamszungu masz taki bajer że możesz go do telewizora podłączyć :-)

#204562  autor: GD
 21 lip 2007, 12:56
Gruby pisze:Czy K800i jest mały?
Ja to dinozaur już raczej jestem. Dla mnie optymalną wielkość to Nokia 6310 miała (baterię zresztą też) :-)

Po waszych wszystkich postach i małych poszukiwaniach w necie wybiorę tego K800i. Mam nadzieję, że tak jak piszesz, do klawiatury się przyzwyczaję a joystick nie odmówi posłuszeństwa za kilka czy kilkanaście miesięcy (tak jak opisałem tlefony zmieniam raczej raz na kilka lat). Liczę też, że jak będę prowadził po kilka raczej krótkich (ok. 1-2 min) rozmów dziennie, wysyłał parę sms-ów i parę razy dziennie uruchomi się przypomnienie, to bateria starczy na kilka dni. Może nawet uda się na tydzień na kajak pojechać i nie brać ładowarki ze sobą.

Trochę żal, że tego EDGE nie ma. Ale z drugiej strony na razie go nie potrzebuję (i może tak już pozostanie przez najbliższe 2 lata)
Gruby pisze:i jeszcze w Szamszungu masz taki bajer że możesz go do telewizora podłączyć :-)
Ale bez tego to się chyba żyć da, co ;-)

pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc