• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #363806  autor: margeo
 07 paź 2009, 17:45
Postanowiłem założyć osobny wątek, bo we wpisach pod newsem na stronie głównej jest już spory bałagan.
Po wpisaniu w telefonie kodu *140# pokazuje się komunikat, że nie znajduję się w zasięgu taniego internetu, albo że ustalenie lokalizacji nie powiodło się. Nie ma znaczenia, czy mam wybór sieci automatyczny, czy ręczny, GSM, UMTS, .czy podwójny... Nawet gdy ustawię ręcznie Play - nadal pokazuje mi, że jestem poza zasięgiem. Jeśli się nie mylę - ręczny wybór to praktycznie ten sam skutek, co wprowadzenie blokady, aby tel nie łączył się z netem poprzez Plusa - dobrze myślę? A jeśli tak - dlaczego nie jestem w zasięgu? Awaria? Błędny komunikat? W tym momencie trudno mieć pewność, czy jesli kupię pakiet 500mb nie okaże się, że oprócz 15zł z konta będę płacił dodatkowo za transfer (bo przecież wg komunikatu nie jestem w strefie). Niby rzecz oczywista - mam ręcznie ustawionego Play'a... ale... no właśnie. Ma ktoś podobny problem?
Kartę sim mam włożoną do nokii 6220classic. Wyłączenie/włączenie tel nic nie daje.
Zreszta dzis w biurze w ogole net chodził, jakby go nie było... Na chwilę obecna nie aktywowałem pakietu - jesli nadal tak będzie, to nie wiem, czy jest sens w ogóle aktywować...

I jeszcze jedno pytanie. Troche OT, ale nie do końca.
Otóż w przypadku starszych telefonów na wyświetlaczu, gdy jest się w zasięgu Plusa pokazuja się loga obu operatorów. Czy istnieje jakaś aplikacja, dzięki której bedzie mozna łatwo sprawdzic na symbianie w zasiegu jakiej jest sie sieci? (dodam, ze kod *140# odpada, bo nie działa - sprawdzałem w różnych rejonach Poznania).

Z góry dzięki za informacje ;-)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 paź 2009, 18:32 przez margeo, łącznie zmieniany 1 raz.

POZDRAWIAM!

#363809  autor: tomko111
 07 paź 2009, 18:28
margeo, tyle się o tym pisało. Awaria - w każdym przypadku dostaje się komunikat, że nie jest się w zasięgu taniego internetu, nawet jak jesteś.

Pozdro.

#363812  autor: margeo
 07 paź 2009, 18:36
no oki, tyle też doczytałem pośród OT, nie mniej jednak chciałbym wiedzieć, czy dobrze myślę - wybierając ręcznie operatora otrzymuję ten sam efekt, co blokując *111*51*1# ? Bo wiadomo jak kody działają (nie działają) - do 24h... W tym przypadku nie potrzebny byłby kod, bo można się przelogowywać w każdej chwili

POZDRAWIAM!

#363814  autor: Pijo
 07 paź 2009, 18:42
Zablokuj sobie transfer w roamingu kodem : *111*51*1# i wtedy nic ci dodatkowo nie naliczy.

Teoretycznie jak masz ręcznie wybranego Play to wszytko powinno grac.

Ja mam na automacie lecz gdy mam handovera z Play do Plusa to rozłącza mi sesję - z jednej strony jest to uciążliwe gdy się rozmawia, ale w przypadku DATA to swego rodzaju "zabezpieczenie" przed nieświadomym korzystaniem z transmisji w roamingu.

#363816  autor: margeo
 07 paź 2009, 18:49
Pijo pisze:Zablokuj sobie transfer w roamingu kodem : *111*51*1# i wtedy nic ci dodatkowo nie naliczy. (...)
Ja to wszystko rozumiem :-P ;-) i wiem, ze moge zablokować kodem itp... Chodzi o to, ze czesto bywam w miejscach, gdzie akurat Play ma slabszy (dużo słabszy) zasieg, i wtedy wole sie przełączyć na Plusa - stąd moje pytanie o reczny wybór sieci. Jesli efekt jest w 100% ten sam (a powinien, w końcu wybieram ręcznie operatora = brak roamingu), to po co czekać aż system przyjmie kod odblokowania? Kwestia tylko, czy nie ma znowu jakiegoś niuansu - w końcu na stronie Play'a też mogli napisać, ze można w taki sposób się zabezpieczać przed roamingiem, a wspomnieli tylko o kodach... :-)

POZDRAWIAM!

#363826  autor: elrond
 07 paź 2009, 19:36
margeo pisze:Otóż w przypadku starszych telefonów na wyświetlaczu, gdy jest się w zasięgu Plusa pokazuja się loga obu operatorów. Czy istnieje jakaś aplikacja, dzięki której bedzie mozna łatwo sprawdzic na symbianie w zasiegu jakiej jest sie sieci? (dodam, ze kod *140# odpada, bo nie działa - sprawdzałem w różnych rejonach Poznania).
Tu znajdziesz pewne informacje - klik!
margeo pisze:no oki, tyle też doczytałem pośród OT, nie mniej jednak chciałbym wiedzieć, czy dobrze myślę - wybierając ręcznie operatora otrzymuję ten sam efekt, co blokując *111*51*1# ?
Efekt będzie ten sam, choć mogą się pojawić problemy w zależności od telefonu. Zastosowałem ten sam trick, tylko w drugą stronę (ręczny Plus) pewnej osobie, której "wpadał" bardzo słaby zasięg GSM Play przez co przerywało rozmowy. Lecz w momencie gdy telefon tracił zasięg całkowicie i znów go odzyskiwał - nie chciał się logować do sieci, aż do czasu jak mu się zatwierdziło wyboru sieci. To taka drobna uwaga, że taki problem może się pojawić, jeśli przebywasz w miejscach, gdzie czasem zasięgu nie ma wcale. Po prostu telefon może samodzielnie nie złapać go ponownie. Musiałbyś to sprawdzić.

#363857  autor: margeo
 07 paź 2009, 23:16
Dzięki elrond... Widzę, że jednak nie bedzie to takie proste (loga).
Póki co, to sam net (bez aktywacji pakietu) nadal chodzi jak przysłowiowa krowa, więc chwilowo sobie podaruję wydawanie 15zł. Nie wiem, czy ma to jakikolwiek związek z awarią, czy przesileniem... W każdym razie jeszcze do przedwczoraj net działał bez zarzutu na play, a teraz to jakaś masakra :-P

POZDRAWIAM!

#363872  autor: mikage1
 08 paź 2009, 04:05
net działa - wlaśnie testuję na pakiecie za 15 PLN - działa sprawnie (skorzystałem z blokady połaczeń poza tanim internetem)

[ Dodano: 2009-10-08, 04:08 ]
na youtubie filmy bez zacinania - dziala ok.

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#363887  autor: Marens
 08 paź 2009, 11:05
mikage1 pisze:na youtubie filmy bez zacinania
Obrazek

Coś mi dziś a rana podskoczył sygnał na -94dBm z -102dBm

#364321  autor: rcicho
 11 paź 2009, 17:57
W Krotoszynie net na pakietach 500mb w Play Fresh śmiga bardzo dobrze. Testuje od 3 dni. Strony na Operze Mini otwierają się w średnim czasie ok 8-10 sekund czyli o jakies 3-4 sekundy szybciej niż na 3G Ery czy Plusa.
Średnie transfery mierzone na googlowskiej przegladarce w HTC Magic to od 400-700kb/s w czasie dnia.
Jak mi się skonczy umowa w Erze (niecałe 6 miesiecy) to będę miał dylemat czy przejsc do Play Fresh czy do mbank.