DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #495964  autor: wyzwolenia
 11 sie 2011, 19:46
Hej
Zwolniono mnie z firmy w ktorej pracowalem kilka lat. Chcialbym zostawic sobie numer wiec poprosilem o niego. Zgodzono sie na cesje w tej frimie. Numer moj biznesowy (abonament 10zl) firma miala w Plus. Ja teraz chcialem po tej cesji przejsc do Play na karte.
Wiem ze dzis wyslano moje dane do Plus by numer zostal mi przekazany - cesja.

Niestety nie wiem jak to bedzie fizycznie wygladalo - ta cesja i pozniejsze przejscie do play.
Czy ktos moze w plus zrobic mi jakis problem z przejsciem na karte.

Zupelnie nie wiem jak wyglada i na czym polega ta cesja i jakie sa obwarowania. Czy ktos moze mi wyjasnic krok po kroku bym nie zrobil jakiegos problemu. Wiem tylko ze cesja bedzie mnie kosztowac kilkadziesiat zlotych. Moja firma twierdzi ze moge miec problem z przejsciem do play - ale nie wiedza doklanie wiec to chyba domysly raczej.

Z gory dzikeuje ze konkretne pomocne dlonie z Waszej storny.

#495965  autor: mkowalski
 11 sie 2011, 19:54
Podstawowym problemem przy przeniesieniu może być aktualnie trwająca umowa a Plusie.

Druga kwestia - jesteś pewien, że możliwa jest cesja z firmy na osobę prywatną dla numeru z abonamentem z segmentu biznesowego?

#495967  autor: wyzwolenia
 11 sie 2011, 20:02
tak jestem pewny - nie jestem firma wiec sa tego swiadomi. Dzis prosili mnie o dane wiec juz wiedza ze to mozliwe.

Aktulanie trwajaca umowa? Hmmm chyba takowej nie ma ten numer nie mial telefonu nowego od 3 lat - poprostu taka umowa ze za kazdy numer placa 10zl a przydzial telefonow nie jest juz na numery.

Ktos moze wiecej powiedziec - jak to sie odbywa itd. Plus odsyla mnie do opiekuna mojego ale ja nie mam takowego a firmie bylej sie nie chce. Robia cesje i tyle

#495970  autor: Arturos
 11 sie 2011, 20:12
wyzwolenia pisze:tak jestem pewny - nie jestem firma wiec sa tego swiadomi. Dzis prosili mnie o dane wiec juz wiedza ze to mozliwe.
A się zapytaj ile to kosztuje bo się możesz zdziwić za cesję płaci nowy właściciel w Orange 100 zł nie wiem jak w Plusie. Cesja polega na tym że przejmujesz wszystkie prawa i obowiązki wynikające z poprzedniej umowy. Czyli jeżeli jest np. do końca grudnia 2011 to ty zobowiązujesz się ją utrzymać do tego okresu. Przejście do Play będzie skutkowało rozwiązaniem takiej umowy i naliczeniem kary. To że na tym numerze nie był brany nowy fon nie oznacza że nie była ona przedłużana bez telefonu, bo np. opiekun firmy musiał wykonać plan :)

Pozdrawiam Arturos

#495978  autor: wyzwolenia
 11 sie 2011, 20:33
nie wiem doklanie ile - ale ponizej 100zl ale szczerze to 100 tez moge dac - wazne jest dla mnie zostawienie nuemru. Play da mi 60 zl za przeniesienie wiec luzik.
Coz mysle ze oni nie beda chcieli dac mi abonamentu 10zl ;)? Stad pytanie jak to fizycznie wyglada.
Update: Sprawdzialem i moj abonament byl 1 zl wiec hmmm powinni dac mi podobne warunki a abonament najtanszy w plus dla prywatnych osob to okolo 30zl.

Ok zalozmy ze nie ma umowy wiazacej ok? Co wtedy moge dowolnie go przeniesc do play np? Cesja to dla mnie zagadka - a nei widzialem nic sensownego ja opisujaca na necie

#496013  autor: avt31
 12 sie 2011, 00:46
Masz dwa wyjścia.
1. Cesja z firmy na ciebie na abo dla indywidualnych. Firmowego nie dostaniesz.
Za to musiałaby chyba zapłacić twoja firma. Tu musisz się dopytać kto ponosi koszty - dawca czy biorca..
2. Firma wypowiada umowę abo i prosi o przeniesienie do prepaida Plusa. Numer traci przy tej operacji właściciela. Rejestrujesz go w Plusie na siebie bezpłatnie. I teraz możesz zostać w Plusie lub się przenieść do innej sieci na Twoim numerze.

Wariant 2 testowałem rok temu i się chyba nic do tej pory nie zmieniło. Umowa była już na czas nieokreślony.

Żeby dostać bonus 60 zł za przeniesienie w PF musisz postępować dokładnie tak jak napisali na stronce Play. Inaczej możesz go stracić.
http://www.play.pl/pl/oferta/przejdz-do ... index.html

#496086  autor: Kaczy
 12 sie 2011, 14:09
wyzwolenia, Twój temat jest dość nietypowy. Firma ma opiekuna i macie zapewne specjalne warunki. Normalnie wygląda to tak, że przedstawiciel firmy i Ty powinniście udać się do salonu. Najpierw trzeba zmienić abonament dla osób indywidualnych. Później spisywana jest cesja.

...::: Made for loneliness :::...

#496209  autor: wyzwolenia
 12 sie 2011, 21:44
OK widzie ze sprawa wcale nie jest taka latwa i oczywista. Mam wrazenie ze dostawczy moga sobie robic jak im sie chce. Poczekam i zobacze co z tego wyjdzie - juz 2 tygodnie czekam ale wyglada ze idzie ku dobremu

#496211  autor: neoptb
 12 sie 2011, 21:52
wyzwolenia, najpierw muszą zmienić Ci taryfę na indywidualną. System narzuca zazwyczaj wyższe taryfy, także przygotuj się na wyższy abonament do opłacenia. Taryfa zmieni Ci się z nowym okresem rozliczeniowym.
Po tej zmianie, może dopiero przystąpić do cesji. Razem z przedstawicielem firmy musisz stawić się w punkcie sieci plus. Zabierz ze sobą dowód osobisty i jakiś rachunek imienny na siebie opłacony w ostatnich 30 dniach prąd, gaz, internet, telewizja, telefon. Bo wnioskuje,że obecnie jeszcze nigdzie nie pracujesz. Przedstawiciel firmy niech ma przy sobie dowód.

Po spisaniu takiej cesji w przeciągu około 72h staniesz się właścicielem tego numeru. Cesją to 30,50 zł, płacisz albo ty jako cesjonariusz albo cedent czyli firma. Ale firma raczej Ci prezentu nie zrobi ;)

Co do przenoszenia się do play, to zrób to ostatniego dnia trwania umowy tzw. jednodniowe.

Pozdrawiam

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#496318  autor: wyzwolenia
 13 sie 2011, 14:48
@neoptb dzieki za super konkrety.
Rozumie ze oni narzuca mi taryfe abonamentowa? A dlaczego nie mogą przeniesc na karte (simplusa)?

>Co do przenoszenia się do play, to zrób to ostatniego dnia trwania umowy tzw. jednodniowe.
Nie do konca rozumie. Piszesz o mojej umowe nowej? Czyli po prawie miesiacu? Bo rozumie ze umowa bedzie bezterminowa wiec moge ja od razu zerwac?

#496328  autor: Arturos
 13 sie 2011, 15:08
wyzwolenia pisze:Nie do konca rozumie. Piszesz o mojej umowe nowej? Czyli po prawie miesiacu? Bo rozumie ze umowa bedzie bezterminowa wiec moge ja od razu zerwac?
Chyba chodziło na koniec okresu rozliczeniowego. Numer przeniesiesz w jeden dzień ale abo i tak zapłacisz w + do końca okresu rozliczeniowego więc szkoda go nie wykorzystać

Pozdrawiam Arturos

#496373  autor: wyzwolenia
 13 sie 2011, 18:43
dzieki wszystkim za pomoc. Co moglem to rozdalem (przycisk pomogl)

#496444  autor: neoptb
 13 sie 2011, 23:10
wyzwolenia pisze:A dlaczego nie mogą przeniesc na karte (simplusa)?
dlatego,że numer jest związany umowa na czas określony. A Cesja to przejęcie praw z osoby podmiotu,który dotychczas był związany umową. Także ty przejmujesz jego warunki.

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)