• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #568385  autor: Jan.
 17 lip 2012, 20:15
Witajcie,

W miejscu gdzie pracuję mój telefon korzysta z zasięgu UMTS900... sprawdzone Netmonitorem. Sygnał ok -75dBm czyli dobry. Problem jest taki że ludzie nie mogą się do mnie często dodzwonić:( komunikat "abonent czasowo niedostępny" Kolejna sprawa to taka że jak już się uda wykonać połączenie w UMTS900 to momentalnie telefon jest zrzucany do GSM. Zrzucanie do GSM oczywiście objawia się tym że słowo jest urywane i potem jest "proszę powtórzyć" itd..

Sytuacja zmusiła mnie do korzystania z telefonu w trybie tylko GSM, wtedy ludzie mogą się dodzwonić.

Też macie podobne doświadczenia? Dlaczego oni tak nieciekawie skonfigurowali sieć, że mając nowoczesny telefon jestem zmuszony ustawiać go na GSM by dało się dodzwonić?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 20:28 przez Jan., łącznie zmieniany 1 raz.

#568386  autor: KC-KARLOS
 17 lip 2012, 20:17
Jan., w Aero2 nie są dostępne połączenia głosowe, stąd komunikat, że jesteś niedostępny.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#568390  autor: Jan.
 17 lip 2012, 20:22
Telefon jest w Plus na kartę i korzysta z nadajnika Aero2, bo zasięg UMTS2100 jest bardzo słaby. Telefon w domyślnej konfiguracji 2G/3G sam się loguje do tego UMTS900, ja na to nie wpływam.

Przecież tel. z Plusa mogą wykonywać połączenia głosowe w UMTS900, sam sprawdziłem wymuszając tylko 3G i udało się zestawić połączenie. Problem jest z przychodzącymi, już kilka osób mi się skarżyło że nie mogą się dodzwonić.

#568393  autor: Kryniczanin
 17 lip 2012, 20:29
Oczywiście że są dostępne wszelkie usługi.

Jakość sieci Aero2 jest katastrofalna. Plus w tej chwili ma najgorszą infrastrukturę 3G po połączeniu się z Aero. U mnie jeszcze lepsze jazdy sygnał -60 a nawet lepszy i to samo.

#568396  autor: KC-KARLOS
 17 lip 2012, 20:33
Jan., prawdopodobnie jest problem z poprawną konfiguracją nadajników Aero2 i UMTS Plusa 2100. Trzeba pamiętać, że sam Plus (Polkomtel) nie posiada nadajników U900 (pożycza je od spółki zależnej Grupy Spartan).
Jan. pisze:Telefon w domyślnej konfiguracji 2G/3G sam się loguje do tego UMTS900
Też tego doświadczyłem, korzystając z pakietu internetowego w Plusie na kartę. Widoczniej w okolicy nadajnik U900 Aero2 jest silniejszy i wyparł Plusa na u2100.
Jan. pisze:Problem jest z przychodzącymi, już kilka osób mi się skarżyło że nie mogą się dodzwonić.
Uda się wykonać w niektórych wypadkach rozmowy na u900, ale gorzej będzie z przychodzącymi (być może Aero2 nie wpuszcza ruchu z innych sieci).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#568399  autor: Jan.
 17 lip 2012, 20:39
No właśnie... przykre,mnie zwykłego użytkownika konfiguracja sieci nie powinna obchodzić. Powinno działać w trybie automatycznym. Szkoda bo zawsze byłem fanem 3G.

Już chyba wolałem opcję z wymuszaniem 3G ( W t-mobile, kiedyś za to zrzucało mnie do GSM który w mojej okolicy był fatalny)...

#568401  autor: KC-KARLOS
 17 lip 2012, 20:40
Jan. pisze:Już chyba wolałem opcję z wymuszaniem 3G ( W t-mobile, kiedyś za to zrzucało mnie do GSM który w mojej okolicy był fatalny)...
W tej kwestii rozmowy głosowe po 3G swobodnie są realizowane w Orange oraz w Play, lub jeśli wymusisz UMTS 2100 Plusa (o ile nie jesteś w zasięgu Aero2).

#568421  autor: adammilczek
 17 lip 2012, 21:40
Generalnie to mnie po tym połączeniu szlag jasny zaczyna trafiać.
Wpuszczają karty głosowe do U900 mimo że się z tego korzystać nie da. Bo taka jest prawda. Internet działa ale przychodzi 1 połączenie nie na 10.

Jak jeszcze masz w telefonie możliwość zostawienia samego U2100 to super ale nie wszyscy producenci przewidzieli coś takiego.
W całej Polsce w zasięgu Aero są cyrki. No i to już trwa. I widać nie robi się nic żeby to poprawić.

Nie można tego reklamować?

#568424  autor: tomi81
 17 lip 2012, 21:53
W Białymstoku jest równie ciekawie - dzwoniąc do żony, której telefon w miejscu pracy jest zalogowany do Aero często otrzymuję najpierw "piknęcie", zaś później komunikat "usługa z której chcesz skorzystać nie może być zrealizowana"(komunikat po stronie Plusa)..W tym czasie telefon żony nie dzwoni. Trudno w dzisiejszych czasach z w/w powodu przełączać się na 2g (zwłaszcza przy korzystaniu z transmisji danych), zaś samo 2g polkomtela przez opisane cyrki również bardzo się przypchało. To ja już wolę przetiltowane anteny TMobile w pasmie 3g - przynajmniej da się korzystać z ich usług w trybie 2g/3g bez większych problemów (czego nie napisałbym jeszcże jakiś czas temu).

#568425  autor: adammilczek
 17 lip 2012, 22:00
Ahh no i zapomniałem dodać.
Z smsami jest niewiele lepiej.

Byłem ostatnio w miejscu takim że trzymało cały czas Aero.
Następnego dnia rano po przelogowaniu do 2100 dostałem od strzału smsa z dnia poprzedniego z godz. 21.
I to nie pierwszy raz.

#568433  autor: drcox
 17 lip 2012, 22:39
Problem jest w sumie znany od dawna, ale wszyscy są zajęci rżnięciem was na kasę, a nie naprawianiem problemu. Nie jest prawdą że UMTS900 nie obsługuje połączeń głosowych. Obsługuje ale jakieś 20%, reszta jest zakończona tak jak autor tematu napisał. A zrzuca do GSM bo tak jest skonfigurowana sieć (co z logiką nie ma za wiele wspólnego, ale tak jest aktualnie z całą siecią w tym burdelu).

#568439  autor: rogmaniek
 17 lip 2012, 22:45
Jan. pisze:Sygnał ok -75dBm czyli dobry. Problem jest taki że ludzie nie mogą się do mnie często dodzwonić:( komunikat "abonent czasowo niedostępny"
Miałem tak samo, gdy gdy jeden z sektorów NodeB 2100 MHz (ul. Piątkowska) nie działał. Telefon korzystał z stacji Aero2 z ul. Norwida. Zasięg, tzw. max, a dopiero za którymś razem można się było dodzwonić. Komunikat z Polkomtela, o tym, że "Przepraszamy. Wybrany abonent jest w tym momencie nieosiągalny..." Z resztą pisałem już o tym na forum. Dziwne, bo znacznie wcześniej, jak sprawdzałem jakoś tak w lutym czy marcu, było ok. Ale był to NodeB Aero2 siejący z anten Polkomtela, dach UP.
Karlos20 pisze:Jan., w Aero2 nie są dostępne połączenia głosowe, stąd komunikat, że jesteś niedostępny.
Karlos20 pisze:być może Aero2 nie wpuszcza ruchu z innych sieci
Z całym szacunkiem, ale jak nie Sprawdzałeś, to weź lepiej nie pisz...

Fakt, że coś jest nie tak z konfiguracją sieci Polkomtela i Aero2. W tym momencie cieszę się znów, że mam E51. Chyba tłumaczyć nie muszę dlaczego :-D Dobrze, że Polkomtel, przynajmniej w Wielkopolsce, wolno, ale jednak dalej odpala NodeB 2100 MHz... Uważam także, że choć nie jest idealnie, to jednak sama sieć Polkomtela nadal jest bardzo dobrze skonfigurowana. Tylko to Aero2. Szkoda, bo dzięki temu mają mega zasięg 3G. Przynajmniej w moim województwie. Tylko żeby wszystko dobrze działało.

Jan., a gdzie dokładnie Masz takie kwestie?

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#568442  autor: Mordrag
 17 lip 2012, 22:52
Podobno Plus robi re-konfigurację swojej sieci i od Augustowa do Łomży rozmowy po U900 Aero2 działają już normalnie. Co prawda internet na Aero2 z kartą Plusa działa idealnie, to rozmowy niekoniecznie. U mnie była taka sytuacja, że telefon pięknie ładnie trzyma się na Aero2 ale jak się do kogoś zadzwoni to próbuje zrzucić do GSM i przez to czasami rozłączy, a jak gdy ma ktoś wymuszony tryb 3G to zrzuci do U2100 nawet gdy na U900 sygnał jest -60 dBm a na U2100 -115 dBm przez to rozmowa zostanie zwyczajnie urwana.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#568446  autor: drcox
 17 lip 2012, 22:58
rogmaniek pisze:Uważam także, że choć nie jest idealnie, to jednak sama sieć Polkomtela nadal jest bardzo dobrze skonfigurowana.
Oczywiście, że jest. O ile właśnie się korzysta z telefon bez UMTS900 lub z wymuszonym UMTS2100. Bo w zasadzie w sieci Polkomtela nic gruntownie nie zmieniano, tylko dołożono ten cały syf od Aero2 który nigdy połączeń głosowych nie obsługiwał więc był do nich totalnie nieprzystosowany (brak sąsiedztw, chaos w handoverach) dlatego ktoś wpadł na cudowny pomysł "olejmy Aero2, za dużo roboty, wywalmy wszystkch rozmawiających do GSMu!".

#568475  autor: kwistas
 18 lip 2012, 01:10
A mogli to inaczej zrobić, czyli do Areo2 wpuszczać tylko użytkowników iPlusa, a tak to ci co chcą pogadać normalnie tak jak kiedyś, muszą ustawić sztywno GSM. Czytałem niedawno, że cała sieć ma być poprawiona, czyli synchronizowana z Areo2, ale aktualnie nic się nie dzieje. W mojej okolicy w spisie UKE do lokalizacji Plusa są dorzucane Areo2, ale samej poprawy nie widać, nie wiem na co czekają.

Nie wiem po co im jeszcze pozwolenia Nordiska, zamiast ustawić Areo2, to oni do stacji Plusa dorzucają Nordiska... Nie mam pojęcia, czy to nawet działa, bo CDMA 420 to egzotyczna częstotliwość, nie wiem czym to sprawdzić :)

#568495  autor: Jan.
 18 lip 2012, 07:42
rogmaniek pisze:
W Poznaniu na skrzyżowaniu Marcelińskiej i Bułgarskiej, w tych dwóch wieżowcach. Problem występuje nawet przed budynkami...

Niestety ja w E71 nie mogę wyłączyć u900. Może wrócę do 6630 by korzystać normalnie z sieci UMTS Plusa :-D

#568831  autor: tdsz
 19 lip 2012, 15:23
Jan. pisze:
rogmaniek pisze:
W Poznaniu na skrzyżowaniu Marcelińskiej i Bułgarskiej, w tych dwóch wieżowcach. Problem występuje nawet przed budynkami...

Niestety ja w E71 nie mogę wyłączyć u900. Może wrócę do 6630 by korzystać normalnie z sieci UMTS Plusa :-D
Jan., spróbuj ustawić w E71 ręczny wybór sieci i zaznaczyć Plus i oczywiście tryb podwójny GSM i UMTS, wtedy na 99% będzie telefon logować się będzie tylko do U2100 i GSM900/1800 Plusa, z pominięciem Aero2. Sprawdzałem również w swojej Nokii E71 i dawało to radę. Pozdrawiam.

Motorola M3888 -> Nokia 3310 -> Nokia 8310 -> Nokia 7600 -> Nokia 5510 -> Nokia 6233 -> Nokia 6310i -> Nokia 8800 -> Nokia E71 -> Nokia N8 -> Nokia E90 - > Nokia 620 -> Sony Xperia M2 -> Huawei Ascend G7

#568835  autor: drcox
 19 lip 2012, 15:36
tdsz pisze:Jan., spróbuj ustawić w E71 ręczny wybór sieci i zaznaczyć Plus i oczywiście tryb podwójny GSM i UMTS, wtedy na 99% będzie telefon logować się będzie tylko do U2100 i GSM900/1800 Plusa, z pominięciem Aero2.
Tylko że Aero2 nadaje zarówno na swoich kodach (260 17) jak i kodach Plusa.

#568841  autor: Artur051
 19 lip 2012, 16:12
Obecnie wg mnie najlepiej mają użytkownicy Play-a na nadajnikach polkomtela :). Oni nie są wpuszczani do Aero2 i nie ma problemu ;)

#568894  autor: Ranger
 19 lip 2012, 21:00
Tak, mają najlepiej, pod warunkiem że przekaźnik Polkomtela w ramach roamingu nie jest dopchany akurat w momencie, kiedy chcesz z kimś porozmawiać :wink:

Obrazek