• Wszystko, co związane z systemami mobilnymi Apple'a
Wszystko, co związane z systemami mobilnymi Apple'a
 #589295  autor: Treys
 18 paź 2012, 18:10
Witam , w sobotę stanę się posiadaczem Iphona 4 z OS.em 6 lecz na wstępie mam kilka pytań ponieważ jestem zielony będzie to moja 1 styczność z produktem Apple nie licząc Ipoda , no więc zaczynamy ;) mam nadzieje że uzyskam tu odpowiedz w między czasie także szukam po forum co i jak :

1. Simlock jest Orange Austria/Niemcy bodajże ile może kosztować koszt ściągnięcia na stałe takiego simlocka w komisie komórkowym ? do 150 zł ?

2. Gdzie na stronie apple mogę sprawdzić czy iphone jest oryginalny ( jest ale wole sprawdzić na przyszłość :) miałem stronę ale nie bardzo łapałem wpisywałem numer seryjny i coś wyskoczyło może mnie ktoś naprowadzi , kiedy został wydany pod jakie sieci działa ?

3. Jak to jest z numerem IMEI po zdjęciu simlocka ( telefon nie ma gwarancji zapewne ) jak ktoś mi go ukradnie ( oby nie ) to jest możliwość zablokowania telefonu na stronie Apple czy coś ? po zdjętym simlocku ?

4. Język polski powinien być w standardzie do wyboru prawda ? , Jest na forum jakiś tutorial co gdzie i jak z Iphonem 4 co należy pobrać na początku na niego ?

5. Jak coś jeszcze nie będę wiedział będę pytał :) idę poczytać na forum trochę informacji o nim

[ Dodano: 2012-10-19, 11:44 ]
up

#589565  autor: code
 19 paź 2012, 15:05
Treys pisze:1. Simlock jest Orange Austria/Niemcy bodajże ile może kosztować koszt ściągnięcia na stałe takiego simlocka w komisie komórkowym ? do 150 zł ?
na dzień dzisiejszy zależy to od wersji baseband na telefonie (nie na każdym jest to możliwe).
Treys pisze:Gdzie na stronie apple mogę sprawdzić czy iphone jest oryginalny
do wyboru:
tu: https://register.apple.com/cgi-bin/WebO ... aliReg.woa
lub tu: http://www.chipmunk.nl/klantenservice/applemodel.html
lub tu: https://www.apple.com/legal/warranty/
Treys pisze:Jak to jest z numerem IMEI po zdjęciu simlocka ( telefon nie ma gwarancji zapewne ) jak ktoś mi go ukradnie ( oby nie ) to jest możliwość zablokowania telefonu na stronie Apple czy coś ? po zdjętym simlocku ?
jest gwarancja i nie zmiania się IMEI. Jeśli nie znajdziesz telefonu usługą FIndMyIphone (wbudowana), zgłaszasz się do Operatora i to on blokuje IMEI.
Treys pisze:Język polski powinien być w standardzie do wyboru prawda ?
tak dokładnie

#589583  autor: piotr5500
 19 paź 2012, 15:45
Spróbuj tym sposobem z play, ale może się uda.
Wyłącz telefon
Włóż kartę SIM innego operatora niż Play z wyłączonym kodem PIN
Włącz telefon
Podłącz telefon do komputera z zainstalowanym programem iTunes, za pomocą kabla z pudełka i poczekaj aż pojawi się ekran z napisem ?Wymagana aktywacja?
Jeżeli na ekranie komputera pojawi się komunikat: ?Nie można było aktywować iPhone?a. Spróbuj później?, kliknij ?OK.? aby go zamknąć
Odblokuj telefon
Kliknij przycisk ?Połącz z iTunes? a następnie przycisk ?Dalej?
Odłącz telefon od komputera i ponownie podłącz aby aktywować telefon
Po chwili telefon zacznie szukać sieci. Jeżeli włożona karta jest aktywna zaloguje się do sieci. Simlock zdjęty.
Simlock na iPhone z Play

#589595  autor: Treys
 19 paź 2012, 16:14
Dzięki wszystkim za odpowiedz , przydały się :) telefon jest oryginalny. Simlock zobaczę jutro jak się uda jak wyniesie do 150 zł to go zdejmę oby nie więcej.

co do tego FindMyPhone jest to online strona jakaś która szuka telefonu ? czy jak bo trochę nie zrozumiałem ( wbudowana :D ) jak mam znaleźć telefon jak mi go ukradną ?

#590000  autor: code
 21 paź 2012, 10:59
Strona: http://iCloud.com

Jak uruchomisz iPhone, poprosi Cię o utworzenie konta. Możesz skorzystać z dowolnego adresu mail, który już posiadasz, lub utworzyć całkiem nowe konto.
Obojętnie, co wybierzesz, podany adres mailowy będzie Twoim Apple ID, które służy nie tylko do kupowania aplikacji, ale też służy do zarządzania chmurą iCloud, którą dostajesz z iPhone. Jedną z funkcji tej chmury to szybkie znajdywanie telefonu, jeśli go zgubiłeś, możesz też zdalnie wymazać, czy zablokować iPhone, albo uruchamiać głośne dźwięki.

#590014  autor: wtd
 21 paź 2012, 12:46
code pisze:Jedną z funkcji tej chmury to szybkie znajdywanie telefonu
U mnie strona icloud mówi jedynie że "zlokalizowano niecałą minutę temu, nie można wyświetlić lokalizacji, aplikacja Mapy Google jest niedostępna ;)

#590049  autor: code
 21 paź 2012, 15:58
wtd pisze:
code pisze:Jedną z funkcji tej chmury to szybkie znajdywanie telefonu
U mnie strona icloud mówi jedynie że "zlokalizowano niecałą minutę temu, nie można wyświetlić lokalizacji, aplikacja Mapy Google jest niedostępna ;)
spróbowałem u siebie i działa zarówno na iPhone, iPad i Maku. na iOS korzysta z map od Apple, na Maku z Google Maps. coś u Ciebie musi źle być.. na czym sprawdzałeś?

#590061  autor: wtd
 21 paź 2012, 17:35
code pisze: spróbowałem u siebie i działa zarówno na iPhone, iPad i Maku. na iOS korzysta z map od Apple, na Maku z Google Maps. coś u Ciebie musi źle być.. na czym sprawdzałeś?
Na pc z win7 i chrome. Na ios rzeczywiście pokazuje bez problemów, ale na kompie cały czas pusto.

#590114  autor: Treys
 21 paź 2012, 22:29
Jednak się zawiodłem i nie dam rady zdjąć simlocka za rozsądną cene w Polsce.... od 575 zł do 700 gdzie przy tej cenie mam nowego Iphona ale nie o tym mam kilka pytań jeszcze chciałbym uzyskać na nie odpowiedź :

- czy będzie jakiś problem ze zdjęciem simlocka w Salonie Orange Austria w Austri jeśli nie mam paragonu zakupu telefonu ponieważ był on kupowany od osoby prywatnej ? czy mam się pogodzić z tym że nie będę miał zdjętego simlocka

- czy można jakoś zdjąć simlocka na IOS 4 ( aktualnie IOS 6 i pasowało by zrobić downgrade ) simlock na stałe czy raczej to nie wykonalne i pozostaje Full service ?

- Dlaczego koszt z Simlock24 lub SimlockPL jest tak cholernie wysoki ? Jak oni to zdejmują jakimi sposobami i dlaczego to tyle kosztuje dla Orange Austria ?

#590692  autor: MARQUS88
 24 paź 2012, 15:23
Zamiast tutaj pytać o możliwość zdjęcia SILMOCkA z telefonu kupionego w Orange w Austrii po prostu się z nimi skontaktuj: https://www.orange.at/Content.Node/kont ... mation.php

Nawet jak jest możliwość zrobić downgrade(a myśle, że nie ma) to i tak pewnie masz już nowy BB, który nie pozwoli Ci zdjąć SImlocka przez ultrasn0w z cydii.

#590738  autor: Treys
 24 paź 2012, 17:58
MARQUS88 pisze:Zamiast tutaj pytać o możliwość zdjęcia SILMOCkA z telefonu kupionego w Orange w Austrii po prostu się z nimi skontaktuj: https://www.orange.at/Content.Node/kont ... mation.php

Nawet jak jest możliwość zrobić downgrade(a myśle, że nie ma) to i tak pewnie masz już nowy BB, który nie pozwoli Ci zdjąć SImlocka przez ultrasn0w z cydii.
Byłem się dowiedzieć w Salonie i powiedzieli 49 euro ale jest jedno ale , telefon musi mieć 2 lata a ma 1,5h roku czyli w marcu/lutym by można było ściągnąć u nich :( tak że jestem w du...

co ja mam do cholery teraz zrobić skoro nawet nie chcą mi zdjąc simlocka w salonie w którym zakupiono telefon... jak serwis simlock.pl lub simlock24.pl sciąga simlocka skoro salon nie chce zdjąc ? na jakiej zasadzie to działa ?

#590851  autor: dario321
 25 paź 2012, 10:09
Treys pisze:Byłem się dowiedzieć w Salonie i powiedzieli 49 euro ale jest jedno ale , telefon musi mieć 2 lata a ma 1,5h roku czyli w marcu/lutym by można było ściągnąć u nich tak że jestem w du...
a w polskim orange zdejma po 2latach za free,zas w trakcie umowy za okolo 77zl :?:
Treys pisze:jak serwis simlock.pl lub simlock24.pl sciąga simlocka skoro salon nie chce zdjąc ? na jakiej zasadzie to działa ?
zapytaj wlasnie Ich :?:

#590855  autor: Precelos
 25 paź 2012, 10:27
Treys pisze:co ja mam do cholery teraz zrobić skoro nawet nie chcą mi zdjąc simlocka w salonie w którym zakupiono telefon...
zdejma ci za pol roku jak ci nie pasuje to zdejmujesz teraz i placisz wiecej kasy

blokada simlock zdejmowana jest przez apple na postawie imei telefonu(telefon musi byc splacony oraz nie moze byc kradziony), dlatego podlacza sie go pod itunes

Obrazek

#590911  autor: MARQUS88
 25 paź 2012, 13:50
a w polskim orange zdejma po 2latach za free,zas w trakcie umowy za okolo 77zl
TO NIE JEST PRAWDA w Orange zdjęcie simlocka to 77 zł nie ma znaczenia czy w trakcje umowy czy po. Do tego zdejmują go tylko z telefonów kupionych u nich.

#590999  autor: orson_dzi
 25 paź 2012, 23:44
Dokładnie tak to wygląda. 77zł i wymagany jest dowód zakupu w salonie, ale można też zdjąć telefonicznie, ale tu też sporo kryteriów jest, których już nie pamiętam.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#591028  autor: wtd
 26 paź 2012, 01:16
Dokładnie tak to wygląda. 77zł i wymagany jest dowód zakupu w salonie,
Warto dodać że zdjąć go można tylko w salonie własnym Orange, a nie żadnym partnerskim. Powoduje to że w niektórych mniejszych miastach w ogóle nie ma takiej możliwości. Co zabawniejsze mapka na stronie orange nie rozróżnia jednych od drugich, więc jeżeli się nie wie który jest który, to trzeba łapać za telefon i dzwonić po kolei :p

#591047  autor: MARQUS88
 26 paź 2012, 09:26
Mowie ze nie jest prawda sciaganie SIMLOCKA za darmo po 2 latach. Za 77 zl sciagniesz simlocka z tel kupionego u nich. Zlecenie przyjma w salonie dirmowym albo na infolinii

#591135  autor: Treys
 26 paź 2012, 14:56
kupilem 2 iphona bez simlocka ;P

czy da rade jakoś wgrać tapety / muzyke jeśli nie ma się JB ?

#591181  autor: code
 26 paź 2012, 16:49
Treys pisze:kupilem 2 iphona bez simlocka ;P

tapeta: wybierz na zdjęciu "użyj jako tapety"
muzyka: podłącz do iTunes

#591212  autor: Treys
 26 paź 2012, 19:24
code pisze:
Treys pisze:kupilem 2 iphona bez simlocka ;P

tapeta: wybierz na zdjęciu "użyj jako tapety"
muzyka: podłącz do iTunes
muzyka podłączyłem ale musze rozkminić jak wgrywać oraz jak wgrywac własne tapety