• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #108146  autor: marcinb
 23 wrz 2006, 18:49
Podziele się moimi przygodami z Propozycją Orange-a. Kończy mi się umowa. W czwartek zadzwoniłem na *400, konsultant powiedział że przy ofercie z telefonem nie dostanę żadnych dodatkowych minut itd. tylko telefon, podał mi kilka przykładów słuchawek i ich cen 'z rabatem' i punktami Profit.
Umówiliśmy się na telefon dzisiaj - miałem się namyśleć. Wybrałem przez ten czas 1 telefon za 112 zł. Dzisiaj konsultant oddzwonił zgodnie z umową, pyta sie czy wybrałem telefon, owszem - podaję markę i model i pytam czy ta cena jest jaką usłyszałem dwa dni wcześniej. Otóz nie, teraz cena wynosi 203 zł.
No trochę mnie zamurowało, 4 lata w sieci, rachunki może nie duże (55 zł) ale zawsze coś a tu 'tylko' telefon i jeszcze podnoszą cenę... :)
Powiedziałem, że w takim razie musze sie zastanowić bo byłem dzisiaj w salonie Ery i przedstawili dosyć ciekawą ofertę. Konsultant zapytał, czy może zadzwonic w nast. tygodniu jeżeli okaże się że cena słuchawki może znowu spadnie. Tak dzwoń smiało.
Eh...
Chciałem się tylko wyżalić. Trochę ulżyło. Pozdrawiam.

Edit: Nie przeklinamy :wink:
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2006, 15:49 przez marcinb, łącznie zmieniany 1 raz.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#108253  autor: lookaazz
 23 wrz 2006, 22:41
Niestety... Często okazuje się, że 'nowy' ma lepiej niż 'stary' - zaufany klient...

#108257  autor: przemek910
 23 wrz 2006, 22:48
A dokładnie ile masz do końca umowy?

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#108269  autor: marcinb
 23 wrz 2006, 23:05
kin pisze:A dokładnie ile masz do końca umowy?
2 tygodnie :-) nie miałem wcześniej czasu się tym zająć.

Czy w ogóle można coś wytargować więcej w ofercie z telefonem oprócz samej słuchawki, np. dodatkowe minuty do własnej sieci itd.? komus sie udało?
Wyslę faxem w poniedziałek rezygnację, może to coś ruszy (wiem wiem, trzeba czwkać 30 dni gdybym chciał rzeczywiscie rozw. umowę)

#108329  autor: piotr2802
 24 wrz 2006, 11:08
Mnie też kończy się umowa z Orange. "Propozycja" Orange okazała się tak śmieszna i małoznacząca dla mnie że składam rezygnację w tej sieci - żegnaj Orange !
Natomiast wybieram "superkartę" Plusa, gdzie mam proste i jasne zasady i dodatkowo mogę (jako Opcja) dobrać internet not limit za 49 zł.
W Orange jakoś nie może zrozumieć że internet powinien być w telefonie na jednej karcie SIM, a nie z ich tymi beznadziejnymi modemami PCMCI, które tylko moga być użyte w komuterze. Dodatkowo jeszcze trzeba dokupywać osobną aktywację - a to dodatkowy rachunek.

#108332  autor: user_delete1
 24 wrz 2006, 11:19
Najlepszy program lojalnościwoy ma Era gdzie faktycznie można uzyskać to co się chce (oczywiście w ramach zdrowego rozsądku). Natomiast orange i plus traktuja starych klientów tal samo jak nowych, np. ceny teleofnów są takie same jak dla nowych klientów. No cóż jak nie ten klient to następny. A itak większość osób bierze to co im daja operatorzy bo zwyczajnie nie zna sie na tym.

Jeśli ci pomogłem wcisnij pomógł pod moim postem

#108336  autor: marcinb
 24 wrz 2006, 11:27
piotr2802 pisze:
Natomiast wybieram "superkartę" Plusa, gdzie mam proste i jasne zasady i dodatkowo mogę (jako Opcja) dobrać internet not limit za 49 zł.
Tylko, że to oferta bez telefonu.

#108339  autor: piotr2802
 24 wrz 2006, 11:37
Oczywiście że superkarta to oferta bez telefonu !!! A po co mi te ich gówniane telefony w cenach wyższych niż na rynku. Kupiłem sobie Nokie N73 i potrzebuję tylko dobrego niskiego abonamentu ale z internetem bez ograniczeń. Plus umożliwia mi to w 100 %.
Orange jest tyłem do klienta i dlatego od nich odchodzę.

#108340  autor: dawoo1
 24 wrz 2006, 11:38
Ja ostatnio przedłuzam umowe z orange tylko na rok. Rachunki mam nie wysokie do 50zł i ostatnio dostałem:telefon nokia 6030 po odjęciu 2000 pkt. za 118 zł abo za 50zł(jedna idea) i na 9 mieś. 50zł na orange i stacjonarne, oraz darmowe przejście na wyższy abo bo wcześniej miałem 25 i gdyby nie to przejście to dostałbym jeszcze np. 10zł na internetna 12mieś. Ale tak jak już wcześniej gdzieś pisałem wszystko załatwiałem z biurem podtrzymania klienta, bo oni mogą dać coś więcej jak ci z bok-u.

#108343  autor: marcinb
 24 wrz 2006, 11:43
dawoo1 pisze:Ja ostatnio przedłuzam umowe z orange tylko na rok. Rachunki mam nie wysokie do 50zł i ostatnio dostałem:telefon nokia 6030 po odjęciu 2000 pkt. za 118 zł abo za 50zł(jedna idea) i na 9 mieś. 50zł na orange i stacjonarne, oraz darmowe przejście na wyższy abo bo wcześniej miałem 25 i gdyby nie to przejście to dostałbym jeszcze np. 10zł na internetna 12mieś. Ale tak jak już wcześniej gdzieś pisałem wszystko załatwiałem z biurem podtrzymania klienta, bo oni mogą dać coś więcej jak ci z bok-u.
To dużo. Mnie facet z ProPozycji mówił że albo aferta na 24 (lub 30) mies. i telefon, albo na rok bez telefonu ale zniżka w abonamencie.
C miałeś na myśli - "biurem podtrzymania klienta" - chodziło o *400 Propozycja a bok to salon?

[ Dodano: 2006-09-24, 11:47 ]
piotr2802 pisze:Oczywiście że superkarta to oferta bez telefonu !!! A po co mi te ich gówniane telefony w cenach wyższych niż na rynku. Kupiłem sobie Nokie N73 i potrzebuję tylko dobrego niskiego abonamentu ale z internetem bez ograniczeń. Plus umożliwia mi to w 100 %.
Orange jest tyłem do klienta i dlatego od nich odchodzę.
Proszę się nie unosić :)
Mam pytanie: wybierając tą superkartę10 i np. jednego swojaka, połączenie z nim (swojakiem) jest doliczane dodatkowo do abonamentu 10-o złotowego czy pobierana jest kwota (odejmowana) właśnie z puli abonamentu?

Przy okazji, może kogoś zainteresuje, podam podesłaną instrukcję wysyłania wypowiedzenia do orendż. :)

W celu rezygnacji z usług należy przesłać do Biura Rozwoju Relacji Klientami oświadczenie informujące o rozwiązaniu umowy abonenckiej. Dokument
powinien zawierać numer telefonu, którego dotyczy rezygnacja, dane adresowe oraz własnoręczny podpis abonenta.
Pismo można przesłać:

- pocztą na adres: PTK Centertel Sp. z o. o.
Biuro Rozwoju Relacji z Klientami
ul. Skierniewicka 10A
01-230 Warszawa,
- osobiście w każdym Salonie Orange lub Salonie Sprzedaży Orange,
- faksem na numer (0-22) 588-78-70,
- drogą mailową, ale pismo powinno zostać zeskanowane.
Dodatkowo informujemy, że wszystkich abonentów obowiązuje okres wypowiedzenia przypadający na koniec następnego okresu rozliczeniowego, następującego po
dacie złożenia pisma.
Abonent może dostarczyć Operatorowi pismo z rezygnacją w każdym czasie przed upływem okresu, na który Umowa została zawarta z zachowaniem okresu
wypowiedzenia, obejmującego co najmniej jeden okres rozliczeniowy.

#108345  autor: dawoo1
 24 wrz 2006, 11:49
*400 to bok i tam mowisz że chciałbyś sie dowiedzieć jak rozwiązać umowe a oni przeniosą rozmowę do biura podtrzymania klienta.
Na rok zawsze można przedłużyć tylko ceny fonow są dużo wyższe, ale zawsze coś można znaleźć tańszego i wytargować jakieś profity do abo.

#108481  autor: marcinb
 24 wrz 2006, 17:48
Nosiło mnie i zadzwoniłem w południe na *400. Tym razem rozmawiałem z konsultantką. Ofertę którą mi przedstawiła biorę od razu! :) Tylko że... tego telefonu nie ma teraz w magazynach. Ma do mnie oddwonić. Na moje pytanie czy ta oferta dla mnie już zaostaje tylko czekamy na telefon zaczeła się jakąć... do końca nie jestem pewien ale coś chyba powiedziała że ja gdzieś tam zapisała i nie powinna się zmienić. :-| Ale bez przekonania...

Jeżeli wyślę rezygnację jutro to nie wpływa na to, że i tak ewentualnie zostanę z orendż jeśli pozostanie ta oferta z dzisiaj? Myslałem co by wysłać dla większego efektu psychologicznego :) Co by nie kombinowali np. w środę, że znowu się coś zmieniło na moją niekorzyść.

#108489  autor: lookass
 24 wrz 2006, 18:17
tak samo pamietam jak moj ojciec chcial telefon w plusie (przedluzanie umowy) chcial ten za cene rosadna powiedzieli ze nie nie dadza gratisowych minut ani nie zejda nic z abonamentu moj ojcicec byl 10 lat w plusie to poszedl z tym do ery oni zaproponowali mu jasna dobra oferte + dosyc dobra cene telefonu wiec sie przenusl a jak zerwal umowe z plusem to dopiero wtedy zaczeli wysylac aponament po 10 zl i telefon za 1 ehh szkoda gadac naszczescie w erze jest troche szacunku dla nowych jaki i starych
do tematu zobaczyli ze rozmyslasz nad inna siecia to sie zgodzili jak bys tego nie powiedzial to pewnie zostali by przy swoich 203 zl :/ ale jezeli masz dobra TERAZ oferte to jak najbardziej bierz :) :-D

#108496  autor: marcinb
 24 wrz 2006, 18:33
lookass pisze: zobaczyli ze rozmyslasz nad inna siecia to sie zgodzili jak bys tego nie powiedzial to pewnie zostali by przy swoich 203 zl :/ ale jezeli masz dobra TERAZ oferte to jak najbardziej bierz :) :-D
Właśnie zaczałem rozmowę od pytania co mam zrobić aby rozwiązać umowę, kobitka mi wszystko powiedziała a na koniec pyta czy nie chciałbym jednak przedłużyć. Odpowiadam, że już podjąłem decyzję że przechodzimy z zoną do ery bo tam jest tak i tak - i się zaczęło... :)

Tylko teraz się martwię, co by mi znowu nie zmienili tej dzisiejszej oferty na niekorzyść. Jak się pogorszy to chyba rzeczywiście ich pożegnam. Zobaczymy w środę.

#108498  autor: lookass
 24 wrz 2006, 18:38
pogorszyc to sie raczej nie da :P chyba tylko polepszyc a powiedz jaki telefon chcesz kupic a jak w orange oni podziekuja to idz do ery tam tez masz niezla oferte :)

#108499  autor: marcinb
 24 wrz 2006, 18:40
lookass pisze:pogorszyc to sie raczej nie da :P chyba tylko polepszyc a powiedz jaki telefon chcesz kupic a jak w orange oni podziekuja to idz do ery tam tez masz niezla oferte :)
No właśnie niestety już raz mi pogorszyli, pisałem o tym w 1-ym poście.
Telefon to SE W300i, dzisiaj za cenę 21 zł + prawie 30% zniżki na abon. przez 18 mies.
Dla mnie bomba.

#108501  autor: ywis
 24 wrz 2006, 18:43
marcinb pisze:Dla mnie bomba.
Skoro dla Ciebie "bomba", no to się nie zastanawiaj więcej i korzystaj z tej oferty jaką Ci przedstawiło Orange. Problem z głowy.

#108502  autor: lookass
 24 wrz 2006, 18:44
marcinb pisze:
lookass pisze:pogorszyc to sie raczej nie da :P chyba tylko polepszyc a powiedz jaki telefon chcesz kupic a jak w orange oni podziekuja to idz do ery tam tez masz niezla oferte :)
No właśnie niestety już raz mi pogorszyli, pisałem o tym w 1-ym poście.
Telefon to SE W300i, dzisiaj za cenę 21 zł + prawie 30% zniżki na abon. przez 18 mies.
Dla mnie bomba.
teraz juz zostaw tak jak jest czyli bomba bierz ja w srode juz bedziesz mial nowy telefon spoko problem jest chyba rozwiazany ;]

#108503  autor: marcinb
 24 wrz 2006, 18:45
ywis pisze: Skoro dla Ciebie "bomba", no to się nie zastanawiaj więcej i korzystaj z tej oferty jaką Ci przedstawiło Orange. Problem z głowy.
cytuje swojego wczesniejszego posta:
Tylko że... tego telefonu nie ma teraz w magazynach. Ma do mnie oddwonić.(w środę)

No i udało się, warunki pozostały takie jak wynegocjowałem w niedzielę. Telefon z aneksem powinien juz byc w drodze. Jestem zadowolony. Aha, w któryms poście pisałem o rozmowie z konsultantką i o tym, że ona zaproponowała mi te dobre warunki. Może warto byłoby napisać, że konwersacje rozpocząłem od tego, iż chce rozwiązac umowe i prosze o wskazówki jak to zrobić. Przez 5 min to trwało, niby wszytsko zapisywałem itd. :-) Na koniec ona nieśmiało 'a może jednak by pan chciał przedłużyc umowe z nami?' 'no wie pani już podjeliśmy decyzję z żona że przechodzimy do ery, nie jestem zainteresowany itd no ale jak jak pani chce niech pani powie jakie sa warunki...'

Pozdrawiam wszytskich negocjujących!

#109537  autor: jarocin
 27 wrz 2006, 21:31
No to żeby nie zaczynać nowego wątku napiszę jak wygląda moja sytuacja:

1. w Orange jestem od 6 lat;
2. rachunki ostatnio wynoszą 60-70 zł miesięcznie w Twoim Planie;
3. umowa kończy mi się 15 XI 2006;
4. chcę zostać w Orange, bo odpowiada mi ich oferta Darmowych Numerów i możliwość wysyłania sms za granicę z serwisu internetowego;
5. noszę się nawet z zamiarem wykupienia nowej aktywacji dla żony (z kwotą 55 zł miesięcznie)
6. pytałem w salonie i na *400 o warunki umowy na 24 miesiące z kwotą 55-65 zł;
7. interesuje mnie nowy telefon: SE W300i

I co?
Okazało się, że warunki dla mnie są gorsze niż nowa aktywacja dla żony. Ona będzie mieć taki sam telefon w sklepie Orange.pl za 200 zł, a mi chcą go dać za 390 zł (po odjęciu pkt profit za 350 zł).
Jestem mocno tym zdziwiony i rozczarowany. Planuję złożyć pismo, że nie chcę, aby umowa przekształciła się w umowę na czas nieokreślony. Myślicie, że dostanę lepszą ofertę? Czy też mam za wysokie wymagania?

Będę wdzieczny za rady jak negocjować. Chyba najlepiej udawać, że idę do Ery, a nie że chcę kupić drugi telefon w Orange :)

Bartek

P.S. Wiem, że mógłbym rozwiązać umowę i kupić sobie nową aktywację, ale nie chcę zmieniać numeru.