DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #48881  autor: eone
 26 sty 2006, 19:10
NOKIA 3100

Obrazek

Co w pudelku?

W pudelku możemy znaleźć :
-telefon Nokia 3100
-bateria
-ladowarka
-polska instrukcja obsługi

Ubogi zestaw.

Pierwsze wrazenie :

Obrazek

Telefon o ladnym, klasycznym wygladzie. Telefon przeznaczony zarówno dla tych młodszych, jak i starszych użytkowników, świadczy o tym jego design. Obudowa zrobiona jest z dobrych materiałów, nic w niej nie skrzypi. Aparat jest maly, jego wymiary to 102 x 43 x 19 milimetrow, waga zas wynosi 85 gram. Dobrze lezy w dloni.

Wyświetlacz :

Obrazek

Wyświetlacz o rozdzielczości 128x128, potrafiący wyświetlić 4096 prezentuje się bardzo ladnie, aczkolwiek w obecnych czasach taki wyświetlacz to żadna rewelacja. Niestety przy mocnym oświetleniu odczyt jest dosc kłopotliwy.

Klawiatura :

Obrazek

Gumowa i sliska, bardzo wygodna. Do poruszania się po menu sluzy czterokierunkowy kursor oraz dwa klawisze funkcyjne znajdujące się tuz pod wyświetlaczem. Prawemu można przypisac skrot do listy najczęściej uzywanych funkcji, tzw. „Idź do”

Menu :

Obrazek

Prawie identyczne, jak we wszystkich Nokiach series 40. Ikonki sa nieruchome, ale prezentuja się bardzo ladnie. Chodzenie po menu nie jest skomplikowane. Ikonki nie sa wyświetlane jak w większości innych marek telefonow, tzn. widok menu nie jest siatką, a listą, bez możliwości zmiany.

Pamiec :

Nokia 3100 posiada 890kB wbudowanej pamieci przydzielonej na aplikacje Java, tapety i dzwonki. Rozmiar jednego apletu Java jest ograniczony do 64kB, troche to utrudnia Zycie, ponieważ nieciężko jest znaleźć dobra gre zajmujaca wiecej, anizeli maksymalne 64kB.

Obrazek

Telefon posiada zlacze pop-port, do którego możemy podłączyć np. aparat fotograficzny

Ksiazka telefoniczna :

Można przypozadkowac piec roznych numerow, oraz cztery szczegóły i zdjecie danej osoby, które wyswietla się, gdy dana osoba dzwoni ;-)

Obrazek

Zacznijmy od MMSow. Tu niestety finski producent się nie postaral. Maksymalny rozmiar jednego MMS'a;a to zaledwie 45kB, a do tego nie ma możliwości wysylania dźwięku (jest możliwość odbierania dźwięków) Jeśli chodzi o SMSy to w pamieci telefonu możemy pomieścić ich, az 150. Dostępne sa raporty doręczeń oraz przydatny słownik T9. W telefonie jest również ciekawa opcja –licznik wiadomości, która pokazuje ile wysłaliśmy/odebraliśmy wiadomości. Bardzo przydatna i ciekawa funkcja.

Polifonia :

Niestety tylko czteroglosowa. Nie zachwyca. Dzwonkom towarzyszy miganie podświetlania oraz wibrowanie w rytm dzwonka. Standardowo w telefonie jest 21 wieloglosowych dzwonkow, które można wykasowac, by było miejsce na nowe.

Profile :

Nokia 3100 oferuje szesc profili, które możemy dowolnie edytowac, tj. zmieniac dzwonek, wyciszac telefon itd. Można również uruchomic profil tymczasowo, tj. wybrac godzine zakończenia dziala profilu ;-)

Inne :

Obrazek

Telefon posiada również takie funkcje, jak :kalendarz (widok tygodniowy i miesięczny, z możliwością dodawania notatek), kalkulator (z podstawowymi funkcjami i przelicznikiem walut), budzik, minutnik, czy stoper.

Bateria :

to ogniwo litowo-jonowe o pojemności 850maH. Sprawuje się przeciętnie, przy czestym uzytkowaniu (kilka rozmow, 20 sms’ow dziennie, gry Java…) trzyma ok. dwoch dni.

Podsumowanie :

Nokia 3100 to kolejny udany model fińskiego producenta. Jest to telefon stabilny, dla niezbyt wymagajacych uzytkownikow, chodzi szybko i plynnie, a do tego jest tani,- z pewnoscia wart polecenia.

Obrazek

[ Dodano: 2006-01-26 19:10 ]
Jak czegos wg. Was brakuje w tescie to piszcie,- postaram sie uzupelnic.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2006, 20:49 przez eone, łącznie zmieniany 5 razy.

Nokia - Connecting People :-)

#48888  autor: kamil1221
 26 sty 2006, 19:16
No kolorki !!!! Podoba mi sie!!
brakuje troszke fotek.
Kroto zwiezle i na temat - ale co tu jest do opisania (fakt telefon prosty).
Nie lubie noki, ale test jest bardzo dobry >> ja proponuje jakiemus adminowi przeniesc go do dzialu testy uzytkownikow.

#48946  autor: eone
 26 sty 2006, 20:27
Dzieki :)
Sa i zdjecia >robione 3200< :)

#48950  autor: kamil1221
 26 sty 2006, 20:31
No i to mi sie podoba jeszcze bardziej !!!!
Wow :arrow: brawa dla tego pana z pierwszego rzedu !! :smt038

#48956  autor: eone
 26 sty 2006, 20:51
Ciesze sie, ze sie podoba :)
Jeszcze jakies foty moze dodam..

#51082  autor: Skarpyta
 03 lut 2006, 20:57
no całkiem całkiem dobry test ładnie to tak kolorowo wyglada :wink:

Obrazek
Obrazek
 #51092  autor: Bobb
 03 lut 2006, 21:17
eone pisze: Nokia 3100 posiada 890kB wbudowanej pamieci przydzielonej na aplikacje Java, tapety i dzwonki. Rozmiar jednego apletu Java jest ograniczony do 64kB, troche to utrudnia Zycie, ponieważ nieciężko jest znaleźć dobra gre zajmujaca wiecej, anizeli maksymalne 64kB.
Troszke zawile jest ostatnie zdanie. Malo logicznie sie prezentuje ;p Ogolnie test krotki i zwiezly ale o tym telefonie duzo sie nie da chyba napisac :)

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#51100  autor: Skarpyta
 03 lut 2006, 21:28
Bobb ty kazdy test oceniasz bardzo ostro Krytyczny czlowiek z ciebie :-D

Obrazek
Obrazek

#54076  autor: szczeka
 15 lut 2006, 16:27
.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2006, 19:42 przez szczeka, łącznie zmieniany 1 raz.

#54092  autor: Dragon
 15 lut 2006, 17:50
tam musi to moderator przeniesc, gdyby test nie byl kolorowy bylby znacznie bardziej profesjonalny, no ale moglo byc gorzej

#54100  autor: szczeka
 15 lut 2006, 18:05
moim zdaniem nie ma nic do rzeczy kolor czcionki :P
jak dla mnie test jest profesjonalny :-) mnie sie podoba,
profesjonalnosc to nie tylko kolorek literek, a sposob w jaki zostal napisany,
zdjecia w tym tescie tez sporo daja ;)

#54143  autor: sinister_stirrer
 16 lut 2006, 12:06
co do czcionki to niezgadzam sie ze nie ma nic do rzeczy... jakos niewyobrazam sobie aby np osoba ubigajaca sie o prace dala podanie napisane niebiska czcionką comic sans o rozmiarze 20 :)
tak samo test powinien wygladac profesjonalnie i powaznie, takze powinien byc napisany czcionka urzedowa czyli zwykla (np times new roman), niewytluszczona, rozmiar 11 -12 :)Gdynby nie to to test bylby wygladal profesjonalnie.
Zalecał bym takze przed opublikowaniem testu tekst wkleic do worda, bo jakze to bedzie wygladac jezeli tekst ten bedzie nafaszerwoany bykami jak dobra kasza skwarkami:)
Pozdro

#54190  autor: szczeka
 16 lut 2006, 16:11
sinister_stirrer,
o tych bledach tak ogolnie mowiles, czy o tym tescie, bo ja osobiscie w nim nie dopatrzylem sie zbyt wielu ortow, przeczytalem dosc pobierznie, moze cos przegapilem...

#54314  autor: sinister_stirrer
 16 lut 2006, 22:56
ja tak tylko ogolnie... wiesz wojek dobra rada heh :)
pozdro :)

#54402  autor: Osk92
 17 lut 2006, 14:04
sinister_stirrer pisze:ja tak tylko ogolnie... wiesz wojek dobra rada heh :)
pozdro :)
Mówiłeś coś o błędach ortograficznych :?:

A teścik czyta się bardzo przyjemnie :) Niektóre kolorki trochę rażą (tzn. dają po oczach)
Krótko, schludnie i wszystko co potrzebne jest umieszczone :)
A tu niekt sie nie stara o posadę, ma być miło i przytulnie- ten teścik taki jest i nie widzę powodów dlaczego z powodu czcionki test eone'a miałby cierpieć. (PS. Mój też by si przydało przenieść :lol:)

#54913  autor: sinister_stirrer
 19 lut 2006, 16:48
Taaa... mówilem o bledach... ale w testach by wygladalo to profesjonalnie, bo wg mnie by test zaslugiwal do przeniesienia do dzialu testy powinien byc wykonany profesjonalnie.

A takie czepianie sie postow to mnie z leksza wk.... bo kazdemu zdaza sie wpadka a chyba nie bedziemy sie lapac za slowka.
Pozdro.