Za parę godzin minie piąty dzień posiadania tego telefonu w wersji dual sim i wstępnie mogę ocenić jego funkcjonalność.
Odtwarzacz muzyczny:
1. Bardzo rzucił mi się w oczy brak korektora, na szczęście po podłączeniu średniej jakości słuchawek okazało się że ten telefon bez korektora sprawuje się lepiej niż niejeden samsung, jakość muzyki również pozytywnie oceniam, odtwarzacz działa w miarę płynnie, zdarzą mu się chwilowe ścinki lecz jest dobrze
2. Niestety nokia dodała komunikat ostrzegający nas by zbyt długo nie słuchać głośnej muzyki, na szczęście komunikat wyskakuje tylko raz na jedno włączenie telefonu
Dual-Sim:
Nie mam zastrzeżeń, wygodnie zarządza się kartami, szybko odzyskuje zasięg po rozmowie, easy-swap działa. Więcej tu nie napiszę bo to mój pierwszy dwukartowiec
Rozmowy i sms'y:
1. Jakość rozmów jest bardzo dobra, dźwięk przejrzysty, a głośność też niczego sobie, na ruchliwej ulicy mogę się dogadać, Odbiorcy również nie ma ją zastrzeżeń
2. W tej kwestii jest bez zmian, widok wiadomości w chmurkach również istnieje
W przypadku "lagowania" klawiatury (dużego opóźnienia podczas pisania) polecam wyłączyć Uzupełnianie słów
Internet:
1. Połączenie z internetem jest stabilne, korzystałem 5-6 godzin z gadu-gadu i ani jednej zawiechy czy też rozłączenia internetu (Play, zasięg plusa).
2. Gadu - Gadu z sklepu nokii działa, nie zawiesza się, poprostu można z niego korzystać, więcej tu nie można powiedzieć
3. Przeglądarka "Nokia Xpress Browser" widniejąca w menu jako "Internet" godnie zastępuje mi opere mini, szybkość obu przeglądarek na tym telefonie jest podobna i jak na 2G znośna.
System "s40":
na początku w oczy rzucił mi się nowy wygląd, nowe ikony, troche poprzestawianych opcji ale także odmulenie, zmiany ogólnie z pozytywnym akcentem, tylko miałem problem z odnalezieniem galerii która zawsze była w menu a nie w aplikacjach
aparat:
Po rozdzielczości 1.3 mpx cudu się nie spodziewałem, ale prawdę mówiąc nie jest tak bardzo straszny, do oglądania na telefonie albo na pc w rozdzielczości 640x480 nadaję się i to dobrze
. Funkcja Autoportret również działa, szkoda ze komunikaty po angielsku.
Bateria:
Szczerze mówiąc ciągle katuje ten telefon, ale po 4-5 godzinach korzystania z gg miałem jeszcze 3/4 baterii wg wskaźnika na pulpicie telefonu (dla porównaniu nokia 6300 była trupem już po 3 godzinach). Niestety zbyt krótko posiadam ten telefon by go dogłębnie pod tym względem oceniać, ale jest bardzo dobrze.
Ale na czas ładowania baterii można ponarzekać :
Obudowa: Ładny kolorek (niebieski, troche inaczej niż na opakowaniu), idealne spasowanie (nic nie skrzypi, nawet nie ma takie prawa), sprawia wrażenie niewytrzymałej, Ciężko się otwiera tylnią klapkę.
Reszta. Brak usb, jack 3.5. szybki bluetooth, na start 10mb wolne na telefonie, można regulowac jasność ekranu i czas podświetlenia w ustawieniach. Posiada opcje wycinania fragmentu piosenki na dzwonek. Dyktafon nagrywa w ".amr", w jakości słabej/bardzo przeciętnej jakości.
Wyposażenie:
- Telefon Asha 206
- Akumulator Nokia Bl-4U (1110mAh 3.7V 4.1Wh)
- Zestaw słuchawkowy z mikrofonem "WH-109", Made in Vietnam (dałem jej mamie aby je sprawdziła, powiedziała żebym wyrzucił je pod pociąg
)
- Instrukcja obsługi traktująca potencjalnych odbiorców jako idiotów (chociaż bardzo szczegółowa i z rysunkami, plus dla starszych klientów)
- Ładowarka (5V 450mA), podobno energooszczędna.
W razie pytań czy też prośby o zdjęcie jakiejś części telefonu/funkcji w menu piszcie tutaj albo na pw