Eriszkigal pisze:Ode mnie propozycja telefonu to BB 9360. Dostajesz nowszy system z lepsza przegladarka internetowa, ale kosztem:
- aparat bez AF
- slabsza bateria
- mniej prestizowy wyglad
- gorsza klawiatura (chociaż niektorzy, w tym ja, lubia klawiature z serii Curve)
Pzdr
Ja mam BB9780 i uważam, że to jest najbardziej udany model BlackBerry.
+ wygodna klawiatura,
+ wygodny trackpad,
+ dobra bateria (mimo BISa trzyma 2-3 dni),
+ świetny aparat z AutoFocus'em (fotografuje dokumenty rewelacyjnie, które można potem przesłać sobie mailem)
+ brak ekranu dotykowego (uważam, że w telefonach z taką przekątną ekranu jest to plus).
Ogólnie jest to świetny telefon i wątpię, żeby ktokolwiek mająć BISa mógł być z niego niezadowolony.
Dobrze leży w ręce, automatycznie wykrywa kiedy jest włożony do kabury (i się blokuje), z kabury wystaje dioda, która powiadamia nas o zdarzeniach (bardzo wygodne, bo wiadomo kiedy jest mail lub nieodebrane połączenie).
Są jednak i minusy systemu BlackBerry - to jest brak darmowej nawigacji samochodowej, brak darmowych rozmów VoIP lub Skype.
Co do przeglądarki i nowszego systemu, to uważam, że nie ma sensu z tego powodu kupować wogóle BlackBerry. Jeśli ktoś chce szlupać po stronach WWW, to i tak powinien wybrać jakiegoś Android'a lub iPhona z dużym ekranem dotykowym, a nie BlackBerry.
Zaletami BlackBerry są maile w trybie push (oraz inne wiadomości np z komunikatorów jak IM+) oraz klawiatura, a nie przeglądarka WWW.
Ja na BlackBerry przeglądam strony okazjonalnie i poza bankiem, prawie wyłącznie na Operze Mini.
Nie mniej jednak Opera Mini sprawdza mi się świetnie gdy potrzebuję coś sprawdzić, wyszukać na szybko, dowiedzieć się (90% stron chodzi bez zarzutów). Ale nie sprawdzi się dla nałogowców, bo to jednak trochę okrojona przeglądarka dla małego ekranu.