babciagienia1p pisze: ↑21 mar 2024, 06:46
@Barciur
W holenderskiej części (francuskiej również) wyspy Święty Marcin, czyli Sint Maarten. Przynajmniej tak było w 2016 roku. Nie słyszałam, żeby od tamtego czasu zmienił się status kolonii. Nie sądzę, że to były zasięgi BTS-ów z francuskiej części wyspy... Wtedy nie zwracałam na to uwagi. Wyspa jest mała...
Miłej lekturki
[/quote]
Wydaje mi się, że to jednak były francuskie, bo wszędzie stoi, że Sint Maarten to osobny operator i nie działa tam pakiet UE. Na wikipedii też znajduję tego potwierdzenie:
The regulations do not apply to areas which are connected to member states but are outside the EU. Saint Martin, an overseas collectivity of France which is part of the EU and has free roaming for EU phones, while in Sint Maarten, a constituent country of the Kingdom of the Netherlands and the other half of the Caribbean island, prices are high,[citation needed] as it is not part of the EU.
Aczkolwiek to tylko wikipedia. No ja na Arubie byłem własnie w 2022 roku i mogę z całą stanowczością potwierdzić, że nie było tam darmowego roamingu - play witał na Holenderskich Antylach i informował, że stawki są wysokie
Tak samo tutaj:
https://www.t-mobile.pl/c/informacje-i- ... icje-stref
Strefa Roamingowa 1A: kraje Unii Europejskiej oraz inne wybrane kraje i terytoria: Austria, Azory, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gujana Francuska, Gwadelupa, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Madera, Malta, Martynika, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Reunion, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Watykan, Węgry, Włochy, Wyspy Kanaryjskie.
Wyszczególnione są terytoria francuskie, ale nie ma holenderskich (chociaż Saint Martin nie jest wyszczególniony, a po francuskiej stronie jednak obowiązuje
)
W każdym razie - ciekawi mnie to, bo jednak na Arubie mogę zapewnić, że RLAH nie było, a wg informacji internetowych na Sint Maarteen też, ale jak widać, info są sprzeczne. Może ktoś pojedzie i da znać