Klucz Mobile pisze:Nowe życie poczty głosowej...
...czyli nasz sojusz z Pinngle przy projekcie WiFi calling.
Dodam kilka słów skierowanych do szanownych kolegów i konkurentów. Proszę mi wierzyć, nie warto liczyć na to, że uda się w krótkim czasie i przy niewielkim budżecie napisać aplikację głosową dla smartfonów. Przy obciążeniu w 10Е1 jednoczesnych połączeń, wszystkie znane aplikacji SIP po prostu przestaną właściwie działać, jakość głosu będzie bardzo słaba, a baterie w smartfonach waszych klientów będą padać po godzinie użytkowania. Nawet przy dużych budżetach nie uda się uniknąć błędów i buggów. Aby upewnić się o prawdziwości moich słów należy poszukać w Google Play lub AppStore markowych (brandowych) aplikacji znanych sieci, przeczytać opinie i zobaczyć średnią ocenę.
Prezes Klucz Mobile
Specjalnie sprawdziłem, czy aplikacja poradzi sobie ze sprawnym działaniem w 2G (EDGE) i tak jak przypuszczałem nie da się dzwonić w tej technologii, podobnie jak w zwykłym SIP, głos jest poszatkowany albo aplikacja nie zestawia połączenia. W roamingu poza UE, w technologii 3G bądź wyżej wolałbym WiFi Calling przez mobilny router bądź SIP np. Halonet