DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 8 z 99
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 99

;)

#239878  autor: Gadulski
 16 gru 2007, 13:52
Bardzo zastanawiają mnie nazwy typu: "okolice Tarnowa". Na Dolnym Slasku cos takiego się nie pojawia. Na pewno jest też "okolice Krakowa" - osobiście widziałem ;) Jeszcze z ciekawszych nazw we Wrocławiu mogę dodać nazwę "Ibn Siny Avicenny" - przez większość czasu nie wiedziałem o co chodzi bo na wyświetlaczu mojej Nokii 3210 pojawiało się tylko "Ibn Siny", dopiero po włączeniu kanału 50 dowiedziałem sie jak brzmi cała nazwa... Warto mieć włączony kanał 50 :) Mi bardzo podobają się nazwy z literkami :) Sam widziałem w Legnicy albo Lubinie os.S.Staszica a w Głogowie (osobiście nie widziałem) jest "al.Wincentego Witosa" ;D
asziatko, cieszę się że poprawiłeś te dane :) Widziałem, że korzystasz (tak jak ja z Nokii 6070 ;) Jak Ci się sprawuje?? Szkoda, że Cell Broadcast na wyświetlaczu nie przewija się... Ale ja korzystam w tym tel. z kanału 50, a on zapisuje mi kilka ostatnio złapanych nazw :)))

[ Dodano: 2007-12-16, 14:15 ]
Nie pisałem jeszcze o Cell Info Plusa i Orange we Wrocławiu. Jak zapewne domyślacie się nie pisałem nic, bo nic ciekawego do napisanie nie ma... Orange w Cell Info praktycznie wszędzie ma "WROCLAW" jedynie na Dworcu Głównym PKP w Orange pojawia się nazwa "WROCLAW PKP". Z kolei Plus na terenie Wrocławia emituje nazwę "Wroclaw" jedyna ciekawostka to nazwa w okolicy Rynku i ul.K.Wielkiego pojawia się nazwa "Lawszowa" Hmmm... pytanie brzmi: O co chodzi...???? Odpowiedzi nie znam ;D Plus nie emituje też żadnych nazw własnych w marketach czy też biurowcach... W Warszawie jest np. "Auchan". We Wrocławiu najczęściej "Wroclaw" lub po prostu nic... Era emituje dwie nazwy własne we Wrocławiu: "Pasaz Grunwaldzki" od niedawna również "Arkady Wroclawskie" w Galerii ARKADY.

Obrazek
 #242207  autor: BTS_lodz
 27 gru 2007, 17:35
Gadulski pisze:Z kolei Plus na terenie Wrocławia emituje nazwę "Wroclaw" jedyna ciekawostka to nazwa w okolicy Rynku i ul.K.Wielkiego pojawia się nazwa "Lawszowa" Hmmm... pytanie brzmi: O co chodzi...????
Podobna sytuacja jest w Łodzi. Generalnie na terenie całego miasta w Plusie jest "Lodz", natomiast na BTS-ie przy ul. Świętojańskiej (Łódź-Ruda) pojawia się cellinfo "Modrze". Zupełnie nie wiadomo o co chodzi - nie ma tam ani takiej dzielnicy, ani ulicy ani niczego takiego. Chyba po prostu musieli się kropnąć przy wprowadzaniu CellInfo, tym bardziej że chyba jest to robione zdalnie.

#242311  autor: yagi
 27 gru 2007, 21:26
BTS_lodz pisze:pojawia się cellinfo "Modrze"
A nie ma ta ulicy Modrzejewskiej ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#242313  autor: BTS_lodz
 27 gru 2007, 21:32
yagi pisze:pojawia się cellinfo "Modrze"
A nie ma ta ulicy Modrzejewskiej ;)[/quote]

No właśnie nie, tez o tym myślałem :)

#242322  autor: yagi
 27 gru 2007, 22:09
Albo jakas firma o takiej nazwie zasponsorowala PTC? ;)

Albo blad techniczny... Trzeba walnac maila do BOK i poczekac az to poprawia...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#242366  autor: Gadulski
 27 gru 2007, 23:44
Dzisiaj też mogę potwierdzić brak kropeczki w Cell Broadcast Ery w woj.opolskim (np."rz.Odra" w okolicach Brzegu) i na Śląsku (w Raciborzu: "Studzienna-Ocice"). Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-12-27, 23:48 ]
A odnośnie Plusa mam pytanie: Czy zauważyliście w Waszych miastach, że niektóre nazwy są pisane po spacji??? Np." _Wroclaw", czy tez: "_Olawa"... Na wyświetlaczu telefonu trudniej jest to zauważyć. Najlepiej uruchomić sobie kanał 50- wtedy widać ten drobiazg :D Czy ktoś wie może dlaczego pojawia się ta spacja???

Obrazek

#242537  autor: Pawrzes
 28 gru 2007, 20:52
yagi pisze:Albo jakas firma o takiej nazwie zasponsorowala PTC? ;)

Nie PTC... Problem dotyczy Polkomtela.

"Modrze" to wieś w gm.Stęszew w pow.poznańskim - wystarczy że przy zdalnym programowaniu ktoś pomylił nr CID i nazwa wylądowała nie tam gdzie powinna :mrgreen: To tak samo może być z tą "Lawszowa" we Wrocławiu. Ławszowa - wieś w gm.Osiecznica w pow.bolesławickim :wink:
W Orange nad Zalewem Sulejowkim znajdziecie "ZELOW" a miasteczko Zelów jest daleko za Bełchatowem :P

Pozdrawiam

#248428  autor: asziatko
 29 sty 2008, 22:58
Witam,

Zauważyłem że jest nowa nazwa w Cell Info w Erze w Tarnowie.

Otóż swego czasu zik pisał w tym poscie dokładne wyświetlane nazwy Cell Info w Erze w Tarnowie. Od tego czasu zauważyłem zmianę na stacji bazowej w lokalizacji ul. Zakładowa 6 ( teren POLDiM'u ). zik pisał że wówczas w/w stacja nadaje nazwy Cell Info
Zakładowa (Tarnowiec/Krakowska,Fabryczna/Glinianska)
Aktualnie nadaje takie nazwy (Tarnowiec/Krakowska/Krakowska,Fabryczna/Glinianska). Jest osoba nazwa Krakowska. Można zobaczyć tą wyświetlaną nazwe na stronie www.btsy.eu/cell.html .

Mogą też być zmiany Cell Info na innych stacjach bazowych Ery w Tarnowie. Co do tej pory nie zostały wychwycone.

W Kontakcie,
Artur

#248436  autor: Pawrzes
 29 sty 2008, 23:42
Może dodali 4 sektor który taką emituje nazwę :?:

W niektórych miastach np. w Warszawie czy we Wrocławiu na kilku stacjach CI z tej samej lokalizacji jest inne na GSM 900 i DCS 1800 np.

2045 1: Zwirki i Wigury-Pomnik Lotnika 7: Park Pilsudskiego
2: Pole Mokotowskie 8: Pole Mokotowskie
3: Wawelska-Grojecka 9: Stara Ochota

Inną ciekawostka jest różny zapis tej samej nazwy z różnych stacji np.

BTS z lat 90-tych: al.Stanow Zjednoczonych
BTS z 2003 roku: Al.Stanow Zjednoczonych
BTS uruchomiony kilka tygodni temu: Al. Stanow Zjednoczonych

Pozdrawiam

#248462  autor: asziatko
 30 sty 2008, 09:36
Pawrzes całkiem możliwe że dodali antene sektorową tym bardziej że ta stacja w loklalizacji ul. Zakładowa 6 ( teren POLDiM'u ) miała być rozbudowywana pod UMTS i dodawane miały być anteny sektorowe.

W Kontakcie,
Artur

#248746  autor: zik
 31 sty 2008, 22:51
Hmm sie mi wydaje, że to cell info "Krakowska" to jest z bts-a na terenie Tarnovii (ul.Bandrowskiego) emitowane w stronę zachodnią od btsa (w stronę centrum to "Srodmiescie" a na południe "Tuchowska") a nie z Zakładowej...

W Tarnowie Era raczej nie stosuje innych cell info na 900/1800 (są takie same). Wyjątek to jak była literówka Nowodobrowska i Nowo Dabrowska - później zmieniono na prawidłowe Nowodabrowska

#248754  autor: asziatko
 31 sty 2008, 23:49
zik chyba masz racje z tym Cell Info. Fakt faktem nazwa Krakowska idzie z Tarnovii nie z Zakładowej.

Mogło mnie to zmylić że będąc prawie pod Zakładową łapałem Krakowska na wyświetlaczu. A to przecież kawałek drogi a po drodze jest jeszcze wiadukt kolejowy.

Poprawiłem już błąd na stronie www.btsy.eu/cell.html i teraz wszystko jest w należytym porządku. Dzięki za wykrycie błędu.

W Kontakcie,
Artur

;)

#249993  autor: Gadulski
 07 lut 2008, 22:13
Oto nowe kolejne trzy nazwy w CB jakie ostatnio znalazłem we Wrocławiu :) :
1. "Ksieze Male-Opolska
2. "Opolska-Wilczy Kat"
3. "Karwinska-Opolska" :-)
PS. Do asziatko: Przeglądam ostatnio Twoją stronę i jedno co mogę powiedzieć to: GRATULUJĘ ciekawego pomysłu, przystępnej formy strony a także bardzo dużej wiedzy na temat nadajników :D Pozdrawiam.

Obrazek

#250017  autor: asziatko
 07 lut 2008, 23:18
Gadulski, dzięki wielkie za miłe słowa :-) .

W Kontakcie,
Artur

:)

#253249  autor: Gadulski
 24 lut 2008, 19:44
Gorące pozdrowienia z Lublina :-) I tu kolejne zaskakujące nazwy ;) Np: "Miasto Akademickie", "Politechnika Lubelska", a największy dla mnie szok to "E.Leclerc" oczywiście wszystkie nazwy na przemian z nazwą "Lublin" :-) "al.Kompozytorow Polskich" też robi wrażenie ;)
Dla zainteresowanych dodam iż "kropki" "." przed nazwami w Cell Broadcast w niektórych regionach jeszcze istnieją... Mam dwa przykłady z woj.opolskiego i lubelskiego. Ale o tym jak już wrócę do Wrocławia.
Gorąco pozdrawiam.

Obrazek

#253257  autor: asziatko
 24 lut 2008, 20:33
Gadulski, fakt faktem spotyka się jeszcze kropki "." przed nazwami w Cell Broadcast. W Małopolsce też to jest zauważane jeszcze, chodźby na trasie Tarnów - Kraków jadąc przez mniejsze miejscowości czy wioski to właśnie nazwy poprzedza kropka ".". W dużych miastach kropek "." przed nazwami już nie ma ale mogą być w nazwach kropki ".".

W Kontakcie,
Artur

#253262  autor: D@rio
 24 lut 2008, 21:00
Gadulski, w Lublinie weź sobie Plus'a i pójdź do restauracji "Hades". To tam się dopiero ździwisz... :-)

Obrazek

;)

#254182  autor: Gadulski
 01 mar 2008, 20:13
Hej!
Ja już jestem we Wrocławiu ;-)
Niestety, D@rio nie dałem rady odwiedzić restauracji "Hades" - jak możesz napisz mi co tam jest napisane w Plusie :)
Kropki o których pisałem są w:
woj.opolskim: .gm.Korfrantow / .Rownina Opolska
woj.lubelskim: .Pulawy / .Dworzec PKP .
Widzę D@rio, że jesteś specjalistą d/s Plus GSM ;)
Może Ty wiesz dlaczego w Cell Info w wielu miejscach stosowane są spacje??
Np. _Wroclaw czy też _Olawa??
Pozdrawiam wszystkich jak zawsze gorąco.
Gadulski ;)

Obrazek

#254184  autor: D@rio
 01 mar 2008, 20:17
Gadulski pisze:Niestety, D@rio nie dałem rady odwiedzić restauracji "Hades" - jak możesz napisz mi co tam jest napisane w Plusie
Ok. Więc jest tam jedyny wyjątek w całym Lublinie. Mianowicie jest tam CI "Hades". Nie wiem czy to efekt jakichś znajomości czy cuś ale tak jest.. ;-)
Gadulski pisze:Widzę D@rio, że jesteś specjalistą d/s Plus GSM
Może Ty wiesz dlaczego w Cell Info w wielu miejscach stosowane są spacje??
cóż. Przyznam się szczerze żę wiem o tym zjawisku ale niestety nie wiem dlaczego. Sądzę logicznie myśląć iż jest to taki swoisty "debug" Panów z działu nadzoru sieci radiowej Polkomtel'a :-) to tak jak CI które jest napisane dużymi literami, albo nic nie mówi albo po prostu go nie... nie ma. Bo, nie ma co się oszukiwać że z CI w Polkomtelu to jest jeden wielki burdel i nikt nie chce go do dziś posprzątać...
Gadulski pisze:Pozdrawiam wszystkich jak zawsze gorąco.
Również pozdrawiam ;)

Obrazek

#254192  autor: BTS_lodz
 01 mar 2008, 20:55
D@rio pisze:Mianowicie jest tam CI "Hades". Nie wiem czy to efekt jakichś znajomości czy cuś ale tak jest.. ;-)
Podobna sytuacja była ze cztery lata temu w Dębkach koło Karwi (nad morzem). Otworzyła się tam wtedy plażowa knajpa "The Beach" i przez całe lato Cell Info w Plusie było właśnie "THE BEACH". W następnym roku było już normalnie, czyli "Debki". Widać szefostwo knajpy miało jakiś układzik z Polkomtelem.
Kiedyś zwróciłem też uwagę na CI w okolicach Tubądzina: "Ceramika Tubadzin". Natomiast w Warszawie na ul. Słupeckiej w biurowcu "Polityki" jest pikokomórka wewnętrzna Plusa która ma CI: "Polityka".
  • Strona 8 z 99
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 99
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8