Ściągnąłem OPV z S8 i zajrzałem co tam w środku. Dobra wiadomość jest taka, że AMR-WB jest włączone w 2G.
Jest też zła wiadomość dla wszystkich którym chodzi po głowie przechodzenie między XEO a OPV i odwrotnie: nie ma takiej możliwości, chyba że jakimś cudem Samsung nie zablokował kodu na zmianę CSC (a blokuje go już nawet w S7).
Otóż zarówno OPV, jak i XEO nie są już dystrybuowane w plikach z pojedynczym CSC: OPV znajduje się w paczce multi-CSC nazwanej OGC, gdzie jest jeszcze FTM, AMO i ORS, a domyślnym kodem jest FTM. Po wgraniu tego firmware'u kod CSC zmieni się na FTM (Orange FR) i jeśli nie działa kod na zmianę CSC to bez roota nie uzyskamy OPV.
Identycznie z XEO: jest w paczce OXM - z większością krajów europejskich, gdzie domyślne CSC to XEU, czyli Wielka Brytania.
Innymi słowy: wgranie jakiegokolwiek oprogramowania na OPV lub XEO spowoduje UTRATĘ możliwości powrotu do OPV/XEO, a - co za tym idzie - utratę VoLTE oraz VoWiFi!
Edit: na innym forum czytam że ponoć da się ustawić odpowiednie CSC przez włożenie odpowiedniej karty SIM i Wipe w trybie Recovery - być może ostrzeżenie nie jest aktualne, w każdym razie miałem podobną sytuację w A5 2017 i tam w żaden sposób nie udawało się ustawić XEO po wgraniu ROMu multi-CSC: zawsze ustawiało się XEU.
MM