Działa na 50%
Jak tego dokonałam? Wyjęłam z szuflady wszystkie sim karty jakie mam, akceptowałam ustawienia z sieci itd... Przy innej karcie NJU (tu bok nju nic nie zmieniał/zgłoszeń nie robiłam), pojawił się regulamin usługi i klik OK, działa...
ALE
Tylko dla Nju VoWifi jest ikona na wyświetlaczu, dla VoLte nie, ale wnioskując po szybkości łączenia ono działa. Łopatologicznie patrząc, przy telefonowaniu, zasięg się nie zmienia, a zawsze telefon schodził do niższej technologii. NIE działają SMS w Nju VoWifi.
Dla karty Play, są ikony VoLte/VoWifi, działają SMS po WiFi.
Uwaga telefon Samsung j4+ NIE obsługuje dwóch kart sim w LTE jednocześnie, dowolny inny mix tak, czy pary 2-2G, 3-3G. I bajer!!! Przy włączeniu trybu wifi/samolotowego, tylko karta która miała ustawioną wyższą technologię złapie VoWifi np. Nju była w 2G, a Play 3G = VoWiFi łapie Play.
Czy jestem zadowolona? Przeprosić się muszę z Play, jednak ich platforma jest najbardziej dopracowana. Widać Orange, nie pisząc już o polityce T, dają ochłapy technologi i reklamę. O skansenie Plusa nie wspomnę. Widocznie tylko Apple ma jaja, aby nie było takiego rozwarstwienia jak w systemie Google, a wystarczyło przy wersji 8/9 zmienić sposób dostarczania ustawień. Ale kto by wtedy kupił nowe urządzenie, ekologia ekologia, ale kasa misiu kasa...
Osiągnęłam co chciałam, docelowo i tak używam w pracy tylko Nju + SIP po Wifi, więc poza niedziałającymi SMS po VoWifi w Nju jest ok. Na wyjazdach tryb samolot+wifi będzie ratował sytuację. Bo pomyki przy połączeniu z Kalimigradu do PL są dość kosztowne
Dziękuję ponownie za porady i wskazówki