Mulder pisze:Odnośnie tego linka, to ja nie wiem, jak Plus wyciągał takie prędkości przy takim obciążeniu sieci, chyba testy były robione o 4 rano.
Ja wiem jak to Plus robi. Takie prędkości są osiągane (możesz wierzyć lub nie). Kluczem do sukcesu jest to że w Plusie są specjalnie wydzielone kanały lub TS (już nie pamiętam dokładnie) tylko do transmisji danych. Także Internet będzie chodził nawet przy "zapchaniu" sieci - niemożności wykonania połączenia głosowego. Jedyna możliwość że net nie będzie chodził to zapchanie jakiegoś dalszego punktu w szkielecie sieci. Ale z tym rzadko bywa. To jest recepta na tą "wspaniała" transmisję danych w Polkomtelu.
Co do okolic Lublina to często dzwonię wideo rozmową do miejscowości Krępiec (zaraz za Świdnikiem) - pełen zasięg 3G wewnątrz budynków (jako jedyny operator). Jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby tam sieć była zajęta, nawet za czasów jak 3G jeszcze nie było. Ogólnie to musze powiedzieć że potwornie rzadko mi się zdarza na telefonie z Plusa aby sieć była zajęta. Mam u nich telefon jednym ciągiem od 2005 roku i zdarzyło się kilka razy aby nie można było wykonać połączenia (i to nawet nie było w święta tylko zwykłe dni). Ale to moje doświadczenia i ktoś inny może mieć całkiem inaczej.
Niech ktoś nie myśli że faworyzuję Plusa. Po prostu korzystałem już z usług wszystkich opów prócz Play i według moich doświadczeń, sieć najlepiej działa u Polkomtela. Zresztą te trzy testy czegoś dowodzą.