Jestem w sytuacji w której w grę wchodzi tylko internet mobilny. W budynku do którego się przeprowadzam nie ma chyba nawet kabli telefonicznych w ścianach. Na dodatek, do jakiego dostarczyciela internetu bym się nie odezwał (ups, vectra, multimedia itp) to mówią że w mojej lokalizacji nie działają. Prawdopodobnie nie mam innego wyjścia i jestem zmuszony wsiąść internet lte z plusa. Nie uważam się za hevy usera jednak lejek trochę mnie martwi. Myślę że w miesiącu 100 gb danych to takie minimum jakie ściągam. Mieszkam w miejscowości Rzepin w woj. Lubuskiem. Do BTSa mam 200m. Myślicie że takim małym mieście jest szansa, że lejek będzie nakładany przy trochę większych ilościach danych? Czy w ogóle jest jakaś alternatywa dla tego internetu? Nie potrzebuje super szybkich łączy, wolał bym się po prostu nie ograniczać przy korzystaniu z internetu.
widzę na mapie, że w Rzepinie jest planowana budowa LTE Play'a (jest już w Torzymiu). LTE Play'a oczywiście jest wolniejsze, ale jak piszesz to ci nie przeszkadza. nie ma także żadnych informacji, żeby komukolwiek założyli lejek. proponuję kupić modem LTE (w ofercie operatorów zapłacisz i tak więcej) i startery Plusa i Play'a i przetestować prędkości (nielimitowany internet z Play działa też w 3G). w małym mieście rzeczywiście stacja nie powinna być obciążona, lecz może się zawsze znaleźć ktoś kto będzie ściągał coś cały czas. jeśli prędkości w godzinach 18-22 będą w miarę dobre to małe prawdopodobieństwo nałożenia lejka. możesz też wziąć najdroższą ofertę Plusa na próbę (w najdroższej mniej zapłacisz za testowanie) i sprawdzić jak to będzie wyglądało, a po okresie próbnym zwróć sprzęt i podpisz umowę na mniejszą kwotę jeśli będziesz chciał.
pozdrowienia z Zielonej Góry