DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 16 z 16
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
 #1171568  autor: Remington
 18 maja 2024, 13:42
W innym wątku wspomniałem nieistniejący już portal telefon.pl. Pisywał na nim aktywny też w usenecie Waldek Godel. Z ciekawości wpisałem jego imię i nazwisko do Google i okazuje się, że obecnie niczym Don Kichot walczy on ze spamem - co prawda mailowym, ale mechanizmy tego o czym tu piszemy są podobne, opisywałem je już w tym wątku. Zainteresowanym polecam wyszukanie jego nazwiska w internecie.
 #1176476  autor: Remington
 06 sie 2024, 14:13
Istotna zmiana: Ustawa z dnia 12 lipca 2024 r. Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo komunikacji elektronicznej w art. 26 znosi art. 10 i 24 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2020 r. poz. 344).

Odtąd zatem tylko RODO i PKE będą regulować kwestie spamu i dozwolonych działań marketingowych.
 #1182188  autor: Anonim17PL
 02 lis 2024, 22:18
Remington pisze:
14 maja 2024, 11:54
tymczasem nasi znajomi jednym kliknięciem bezmyślnie oddają nasze numery spamerom i jeszcze się przy tym cieszą.
Zazwyczaj, kiedy czytam artykuły o "natrętnych telemarketerach" to zawsze zastanawiam się, dlaczego ja nie mam takich problemów.

Ale po chwili mi się przypomina, że nie wyrażałem nigdzie żadnych zgód marketingowych, w umowie z OP, w umowie z bankiem, podczas rejestracji na różnych stronach, podczas zamówień :lol:
Zawsze tego pilnowałem, co by czegoś za dużo nie zaznaczyć. Przycisku do zaznaczania wszystkiego nie potrafiłem używać. :mrgreen:

Trzeba pamiętać, że numery do spamerów mogą też trafiać z wycieków baz danych.
Na szczęście mamy dyrektywę, która obliguje do informowania poszkodowanych i wiemy z skąd wyciekło nam, ale i tak wyciekniętego numeru nie da się "odcieknąć" :wink:

Ja tylko mam poradę, chodzi o zakupy nieinternetowe. Lepszy sklep/usługa z formularzem z informacjami o zgodach, niż jakiś lokalny piździec co sprzedaje numery.
Przykład: realizowałem receptę na okulary w małym miejskim salonie. (mała miejscowa firma) Po kilku dniach miałem kilka numerów spamu, na dość świeżym numerze. Numer podawałem tylko do kontaktu, i tylko na dokumencie sprzedaży.
Jeżeli ktoś ma pytania to szkła wyszły dość dobrze, ale oprawki 400zł i zardzewiały po pół roku. :lol:

Inny salon, jedna z znanych firm krajowych. Realizowałem kolejną receptę, dostałem druk z wyceną usługi, wypełnionymi danymi, oraz zaznaczonymi zgodami.
Widząc zaznaczone zgody marketingowe, dokumentu nie podpisałem. Ładnie poinformowałem z uśmiechem kobietę - sprzedawcę o nie wyrażeniu zgody, grzecznie wydrukowali mi to co prosiłem :D

Tak, czy siak. Po uwzględnieniu takich wpadek dostaję spam o częstości 1 (słownie: jeden) numer na ok. 3 miesiące (a czasami pół roku musze czekać na kolejny).
Zazwyczaj nie zdążę odebrać, bo dzwonią w najmniej wolnym czasie. :mrgreen:
  • Strona 16 z 16
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14