Nie wiem czy to co tam jest opisane jest jeszcze aktualne. Jest to artykuł z 2015 roku... jest tam napisane:
Jak działa WAP Billing
Jak informuje Wikipedia, jeśli użytkownik internetu mobilnego wejdzie na stronę przedającą usługi WAP, to jej właściciel przekierowuje go (po klinięciu) na stronę operatora, która pobiera MSISDN, (zapewne poprzez korelację z adresem IP) i na tej podstawie operator rozpoznaje użytkownika oraz nalicza mu opłatę za usługę bezpośrednio do rachunku. Tak. Jedno kliknięcie == natychmiastowa opłata.
Tylko że WAP już nie działa od kilku lat. Być może niepotrzebnie w tym tekście znajduje się określenie "WAP" bo może to z WAP-em nie ma nic wspólnego. Ale czytając to tak jak jest napisane, to nie powinno to już działać. Nawet numery dostępowe WAP są już u wszystkich operatorów niedostępne, ale w 2015 roku jak najbardziej działały. Wtedy ma to większy sens, bo takie połączenie działało jak niegdyś modemowe, gdzie też można było się naciąć na usługi o podwyższonych płatnościach. Ale tak jak pisałem wcześniej, najwyraźniej określenie "WAP" jest tu niefartownie używane. Może tak jest, że jeśli użytkownik wyrazi na to zgodę to operator przekazuje numer tej firmie. Co nie zmienia faktu, że ja bym to przetestował na sobie i przeanalizował co i jak. Niestety ja nie potrafię jakoś specjalnie łatwo trafić na tego typu baner firmy ESR Live, a świadome kliknięcie w zamówienie subskrypcji na ich stronie nie powoduje automatycznego pobrania mojego numeru od operatora.
EDIT:
Udało się wejść przez link zewnętrzny. Faktycznie strona podstawia jakiś numer, nie wiem jaki, ale najwyraźniej nie mój, i ja od razu widzę stronę z potwierdzeniem kodem PIN, którego to kodu ja nie dostaje. Także komuś numer PIN został wysłany, nie mam pojęcia komu (albo nikomu bo strona nie jest w stanie pobrać mojego numeru i coś się wysypuje)
Gdy mimo braku wpisania numeru PIN i zatwierdzeniu regulaminu klikam że "zamawiam i płacę" to strona się wysypuje. Sieć T-Mobile.
Także coś to nie do końca na moim numerze działa. Usługi tego typu nie mam zablokowanej.
Także podsumowując, bez sensu ciągnięta jest w tym nazwa protokołu "WAP" bo z WAPem nie ma to nic wspólnego. Ale dobrze wiedzieć że tego typu praktyki są robione, chociaż w moim przypadku ta konkretna strona coś nie do końca mnie zapisuje z automatu - zakładam, że jeśli podstawiłby się prawidłowy numer to i tak byłbym proszony o przepisanie PIN.
EDIT2:
To ESR Live to w ogóle jedna wielka farsa.
Zrobiłem sobie jaja, i podałem jakiś nieistniejący numer, dokładnie (+48) 987654321, następnie wpisałem "na pałę" jakikolwiek ciąg 4 cyfr jako rzekomy otrzymany PIN i... uzyskałem dostęp do serwisu
EDIT3:
No i chamy zablokowali moje konto na numerze 987654321
I chyba coś odkryli bo próba rejestracji na inne zmyślone numery i po wpisaniu wymyślonego numeru PIN, wywala komunikat "Przepraszamy, nasz serwis jest w tej chwili niedostępny."