DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 4 z 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

#463916  autor: kwistas
 07 mar 2011, 21:05
[ Dodano: 2011-03-07, 12:26 ]
kwistas pisze:Mi często się zdarza załapywać zasięg life:) na terenie kraju choć do granicy mam nawet 15-10km, czyżby life:), aż tak dobrze siało zasięgiem Ukrainę?
Gdzie dokładnie tak dobrze Ci łapie life? Ogólnie na Ukrainie ta sieć ma problemy z zasięgiem, bo działa na GSM 1800. Jakieś 1,5 roku temu ojciec dzwonił do mnie z trasy Lwów-Rawa Ruska i ledwo co się dogadaliśmy. W tej chwili jest może lepiej.[/quote]

Niedługo wybieram się w tamte okolice, mam path do robienia screenów w SE to zdam relację jak tam będę.
Okolice Strzyżowa, jakoś mimo, że Plus ma pozwolenia ciężko coś złapać, najlepiej było w miejscowości Ciołki ( :smt005 ) tam tylko łapały zagraniczne sieci naszych kompletnie nic, wiadomo dziura może ze 200 osób tam mieszka, ale nasi pojechali po całości.
Zgłosiłem sprawę do Plusa odnośnie Strzyżowa, podobno mają niedługo uruchomić tam stacje bazową, ludzie narzekają, że nie mają zasięgu Plusa, Era zgoniła problem na telefon, jedynie Orange full zasięg.

Ja mam pytanie odnośnie Cell Info, jak to bywa w Ukraińskich sieciach? Byłem może ze 2 razy na Ukrainie, góra 20 km od granicy, ale nie udało się CI jakiegoś złapać.

#463931  autor: Sagax
 07 mar 2011, 22:07
Wybrałem nasze najbardziej popularne taryfy i trochę dla Was napisałem, aby było zawsze pod bokiem :P
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 mar 2011, 22:48 przez Sagax, łącznie zmieniany 3 razy.

#463934  autor: DanielR
 07 mar 2011, 22:12
Sagax pisze:Czyli teraz w Polsce tarifikacja jest co sekundna?
Tak.
Sagax pisze:Wybrałem nasze najbardziej popularne taryfy i trochę dla Was napisałem, aby było zawsze pod bokiem :P
Fajnie, fajnie, dzięki... Z tym, że ta tabelka mogła by być "ciut" większa. :P

#463937  autor: Sagax
 07 mar 2011, 22:31
Rzeczywiście. Zrobiłem dwie tabelki.

#463939  autor: KamaZ
 07 mar 2011, 22:36
Świetna robota :-) Brakuje tylko stawki za połączenia do Polski, która dla nas jest rzeczą dosyć ważną :wink:

#463943  autor: Sagax
 07 mar 2011, 22:50
KamaZ pisze:Świetna robota :-) Brakuje tylko stawki za połączenia do Polski, która dla nas jest rzeczą dosyć ważną :wink:
Już gdzieś pisałem w tym temacie stawki wszystkich sieci. Dobranoc! :D

#463997  autor: szarygumis
 08 mar 2011, 11:21
Hej a mam jedno pytanie odnośnie Ukraińskich ofert (wiem że pewnie ciężko odpowiedzieć bo sporo możliwości).
Jak wygląda sprawa cen telefonów przy ofertach abonamentowych - za swego czasu ludzie podpisywali na Ukrainie umowy a telefony sprzedawali tutaj (sam znałem jedną taką osobę, ale nie wiem czy to kupował na kogoś z Ukrainy czy jako Polak). Czy obcokrajowiec może podpisać umowę i czy da się taką spłacić od razu (kupić w ten sposób telefon)?
Myślę że mogłoto być bardziej korzystne przy droższych telefonach.

#464032  autor: flanelek
 08 mar 2011, 13:42
Sagax a napisz cos o internecie czyli z jakich sieci wyglada to korzystnie i jak w praktyce czyli czy sieci sa zapchane ...itp itd ?

#464067  autor: Sagax
 08 mar 2011, 17:30
szarygumis, nie mam zielonego pojęcia. Coś widziałem takiego rok temu. Sądzę, że telefon musi być sertyfikowany w Polsce. Jeśli trzeba, później poszukam informację.
flanelek, mamy bardzo dużo ofert, GPRS/EDGE i 3G. Korzystam ze standartu EDGE.
Jestem w taryfie Super MTS 0-25, płacę 1 zł za 600 MB co miesiąc.
Wszystkie sieci mają internet-pakiety:
1. Kyivstar:
20 MB – 7zł
100 MB – 18 zł
1 GB – 36 zł
5 GB – 43 zł
Jakość internetu: +++
2. MTS:
100 MB – 16 zł
1 GB – 32 zł
5 GB – 43 zł
Jakość: ++++

3. Life:
100 MB – 14 zł
300 MB – 25 zł
1 GB – 36 zł
Jakość: +

4. Beeline
50 MB – 7 zł
300 MB – 18 zł
1,5 GB – 29 zł
7 GB – 43 zł
Jakość: +++++

#464098  autor: DanielR
 08 mar 2011, 21:18
Sagax, a jak to jest na Ukrainie ze starterami pre-paid.
Są drogie, a może tanie. Również rozdają u Was zestawy startowe za darmo (np. na ulicy, stronach internetowych sieci, w kinach, w jakichś gazetkach młodzieżowych). Są jakieś minuty wliczone na starterze przy zakupie, tzn. np. płacisz 9 zł za zestaw startowy i całe 9 zł masz na wykorzystanie na wszystkie usługi. Czy też może płacisz za "goły" starter, który trzeba jeszcze dodatkowo doładować, by rozmawiać.

PS A masz może jakieś skany papierowych ulotek sieci ukraińskich (o może zeskanuj startery) i wrzuć zdjęcia - jeśli możesz oczywiście. :)

#464104  autor: Sagax
 08 mar 2011, 21:57
jojo, bywa rozne, to zalezy od sieci, taryfy i czasu. Pisze standartne ceny. Pakiety Kyistar kosztuja 9 zl, ale mozna zamowic na stronie gratis. Na koncie 5 minut po Ukrainie. Startery MTS kosztuja 3,6 zl, na koncie 0,36 zl i 100 SMS. Pakiety life kosztowaly 3,6 zl, na koncie 1,8 zl. Wartosc Beeline - 1,8-9 zl, na koncie 0-5,4 zl. Mamy duzo akcji na ulicach, internecie itd, gdzie mozna wziac numer za darmo. Sa pakiety po cenie, ktora rowna sie pieniadzom na koncie. Wiekszosc numerow dostalem bezplatnie. Foto pakietow startowych postaram sie zrobic jutro, lub dam linki.

#464264  autor: Sikor28
 09 mar 2011, 22:53
Porównując ceny polskich i ukraińskich operatorów należy wziąć pod uwagę jeszcze miejscowe zarobki. Wielokrotnie przez lata jeździłem do Rovno (mam tam wielu znajomych), więc jakieś pojęcie mam o tym kraju. W jednym poście ktoś napisał, że ukraińskie sieci maja dobre ceny. Dobre, ale dla nas z naszymi pensjami. Jeśli nauczyciel w szkole zarabia 200 - 300 zł, emeryt ma co miesiąc mniej więcej 150 zł (czasem nieregularnie wypłacane) a standardowa pensja 600 zł to już tak różowo to nie wygląda. Co do telefonów to zawsze one jeździły od nas na Ukrainę a nie odwrotnie, bo tam można było dostać za nie dużo więcej niż w Polsce (sam wysyłałem je regularnie). Dziwi mnie też podana cena za łącze 100 Mbit w wysokości 29 zł. Normą są niezbyt szybkie łącza z limitem danych za około 10$ - 20$ (lubią przeliczać na dolary). Rynek jest zdominowany prze Kievstar. W miastach najwięcej jest salonów tej sieci, chyba najbardziej agresywnej. Dzwoniąc z Ukrainy do Polski z polskiej karty warto dobrze kontrolować czas rozmów i naliczane za nie pieniądze. Można przeżyć niemiłą niespodziankę w postaci np 25 zł za minutę (to z autopsji).

Piotr
--------------------------------------------------------
rybne rarytasy www.sumowisko.pl

#464294  autor: Sagax
 10 mar 2011, 08:00
Sikor28 pisze:Jeśli nauczyciel w szkole zarabia 200 - 300 zł, emeryt ma co miesiąc mniej więcej 150 zł (czasem nieregularnie wypłacane) a standardowa pensja 600 zł to już tak różowo to nie wygląda.
Masz stare dane. Minimalna emerytura - 300 zł, średnia pensja - ponad 1000 zł (jednak, chyba dzięki Kijowu). W małych miastach najmniejsza pensja to ok. 300 zł. Nauczyciel zarabia 650 zł, wykładowca 1000-2500 zł.
I nie lubimy przeliczać na dolary, wszystko w hrywniach.
W sieci stacjonarnej internet 4M szybkość 100 Mbit/sek kosztuje 80 hrn (28,8 zł), jakość bardzo wysoka. Co prawda na stronie piszą o ograniczeniu szybkości po ściągnięciu pewnej ilości danych, jednak faktycznie szybkość jest zawsze ta sama.

[ Dodano: 2011-03-10, 09:12 ]
Sikor28 pisze: Rynek jest zdominowany prze Kievstar. W miastach najwięcej jest salonów tej sieci, chyba najbardziej agresywnej. Dzwoniąc z Ukrainy do Polski z polskiej karty warto dobrze kontrolować czas rozmów i naliczane za nie pieniądze. Można przeżyć niemiłą niespodziankę w postaci np 25 zł za minutę (to z autopsji).
Na wschodzie abonentów Kyivstar jeszcze trzeba poszukać. A co do drogich rozmów do Polski - to trzeba było przeczytać, jak dzwonić tanio. Nie przez prefiks +48, a przed numerem nabierać specjalne prefiksy, 00 lub 000 - aby pracowała ulgowa taryfa.

[ Dodano: 2011-03-10, 09:38 ]
Pakiety startowe Kyivstar:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Beeline:
Obrazek
Obrazek

Life:
Obrazek
Obrazek

MTS:
Obrazek
Obrazek

Utel:
Obrazek
Obrazek

A jak u Was wyglądają pakiety i ile kosztują?

#464300  autor: kwintolp21
 10 mar 2011, 09:02
Mieszkam cztery lata na UA glownie we Lwowie i noz sie w kieszeni otwiera jak czytam takie glupoty... Ty to chyba Ukraine z mapy znasz i pieprzysz o takich cenach i kosztach znasz z www... Jezeli ktos potrzebuje prawdziwych informacji to nie rekomenduje sluchac tego chlopaka. Pawel

#464302  autor: kerim36
 10 mar 2011, 09:23
Jezeli ktos potrzebuje prawdziwych informacji to nie rekomenduje sluchac tego chlopaka
tzn kogo dokladnie ??

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#464308  autor: Sagax
 10 mar 2011, 10:08
kerim36 pisze:
Jezeli ktos potrzebuje prawdziwych informacji to nie rekomenduje sluchac tego chlopaka
tzn kogo dokladnie ??
Mnie też to intryguje. :-D

#464314  autor: kwintolp21
 10 mar 2011, 10:44
kerim36 pisze:
tzn kogo dokladnie ??
Sagax

Ceny i koszty które podaje są nie aktualne ( o ile kiedykolwiek takie były)
Informację na stroni www to jedno a ceny w sklepie to drugie.
Sam użytkuję operatora "life" prepaid taryfa comunicator

#464326  autor: DanielR
 10 mar 2011, 11:23
Sagax, raz jeszcze dzięki za wstawienie tych kilku fotek.

Słuchaj, jeżeli masz jakieś konkretne pytania na temat polskich sieci i ich ofert to je zadaj. Nikt raczej nie będzie tutaj wstawiał takich tabelek, jak Ty to zrobiłeś, bo po pierwsze takowe są już dostępne w innych polskich serwisach telekomunikacyjnych (zdaje się, że Telix ma coś takiego), pozatym, po drugie, polskie taryfy (zarówno pre-paid jaki mix i post-paid) są bardzo rozbudowane (oferują pełno dodatkowych usług i pakietów znacznie obniżających koszty użytkowania), więc standardowe stawki cennikowe i tak nie pokażą pełnego, prawdziwego obrazu danej oferty.

Inną sprawą jest to, że np. ja mogę Ci odpowiedzieć przede wszystkim na pytania związane z ofertami pre-paid, ewentualnie mix. Post-paid mnie niezbyt interesuje. Może inni będą mieli coś więcej do powiedzenia na temat ofert abonamentowych.

#464331  autor: Sagax
 10 mar 2011, 12:02
kwintolp21 pisze:
kerim36 pisze:
tzn kogo dokladnie ??
Sagax

Ceny i koszty które podaje są nie aktualne ( o ile kiedykolwiek takie były)
Informację na stroni www to jedno a ceny w sklepie to drugie.
Sam użytkuję operatora "life" prepaid taryfa comunicator
Co akurat nieaktualne??? Life Comunicator nie uwazam najbardziej popularna taryfa tej sieci. Jak to rozumiec: na stronie jedno, w sklepie inne? Sieci to powazne kompanie, a nie bazar, na swoich stronach i pakietach pisza prawdziwa informacje. Nie do tych sklepow chyba chodzisz.

[ Dodano: 2011-03-10, 13:24 ]
jojo, znalazlem wspanialy serwis GSMonline.pl, na razie interesuja tylko foto Waszych pakietow startowych.

#464337  autor: kwintolp21
 10 mar 2011, 12:48
Sagax pisze: Co akurat nieaktualne??? Life Comunicator nie uwazam najbardziej popularna taryfa tej sieci. Jak to rozumiec: na stronie jedno, w sklepie inne? Sieci to powazne kompanie, a nie bazar, na swoich stronach i pakietach pisza prawdziwa informacje. Nie do tych sklepow chyba chodzisz.
Life comunicator jest idealną taryfą dla mnie (bo umiem liczyć) za 49 uhr mam nieograniczone połączenia do life
100 min do wszystkich, 100sms i 100 mms do wszystkich i 100mb mobilengo internetu...
Płacąc osobno 100 min to 35uhr, 100sms i 100 mms to 20 uhr, 100mb to 35uhr=90uhr nie jest to korzystne?
Oczywiście z naturalną Ukraińską mentalnością wybierają ludzie life:) лимон bo dwa lata nie płacą ni kopijki? mylę się?
Co do zasięgu to nie prawda to raz tylko zdarzyło się, że go nie było w dolnej części Karpat.
Natomiast co do cen to te na www są przeznaczone do Moskiewskiego Kijowa, Zaxidna Ukraina ma zupełnie inne promocje i usługi...
A tam właśnie (Lwów, Iwano, Tarnopol) jadą Polaczki...
  • Strona 4 z 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4