DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 37 z 179
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 179
 #1002873  autor: dt
 09 lip 2018, 14:33
piotrzet - jest punkt widzenia Kowalskiego a to co napisałem wyżej to raczej podejście od strony operatora. Dla Kowalskiego póki co zbędny gadżet a jak jeszcze ma mu działać tak sobie to nie powie ale mam super nowoczesną sieć a raczej dlaczego nie mogę się normalnie dodzwonić. Wprowadzili super hiper extra i co z tego jak nie działa.
 #1002875  autor: piotrzet
 09 lip 2018, 14:36
"Różowy best in test istnieje tylko na papierze." To znaczy? Może uzasadnisz jakimiś argumentami? Po za tym kto patrzy na te testy? Chyba tylko zwykły Kowalski, który widzi to w reklamie, a później sprawdza w internecie co to jest, a no i jak widać ty skoro o nich wspominasz. No w przypadku Plusa VoNR to bardzo, bardzo odległa przyszłość tak jak VoLTE i VoWiFi to wiemy ale nie musiałeś o tym wspominać. :lol:
dt
Gdzie nie działa? Jakoś widzę, że nie ma problemów, a ostatnie który były to kwestia lokalizacji ale to nawet nie trzeba mieć VoLTE czy VoWiFi żeby mieć jakieś problemy z połączeniem sie. Dla Kowalskiego VoLTE czy VoWiFi tak samo nie ma znaczenia jak 2G, 3G i LTE, a operatorzy są tacy niemądrzy i to wprowadzili :lol:

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #1002878  autor: dt
 09 lip 2018, 14:56
piotrzet - wystarczy poczytać wątek i widać że co chwilę są jakieś mniejsze bądź większe problemy. Sieci 3G to był początek wejścia opów w buty dostawcy netu a LTE pozwoliło im wejść w rolę ISP na poważnie. To że ktoś poprowadzi rozmowę przez 3G czy VoLTE innej kasy operatorowi nie przyniesie. To nie porywa i nie przekona klienta że VoLTE jest mu potrzebne.
 #1002879  autor: piotrzet
 09 lip 2018, 15:05
Owszem innej kasy nie przyniesie ale im wprowadzi to wcześniej i na większej liczbie telefonów tym szybciej może pozbyć się 2G lub 3G a częstotliwości, które zostaną przeznaczyć na inne technologie i wtedy koszty są mniejsze. A niestety im później to wprowadzi tym później wyłączy. VoLTE nie jest tyle zaletą dla klienta co dla opa. Korzyści są spore natomiast przy VoWiFi szczególnie jak ktoś jeździ po za UE ja dzięki temu zaoszczędziłem kilkaset złotych na jednym wyjeździe.

#1002880  autor: marcin19883
 09 lip 2018, 15:12
JFK2016 pisze:Obudź się, DIL jest dostępny 5 lat
Klient to klient. Ludzie nie kupuja Dila, żeby siedzieć 24h w necie i mieć włączone pobieranie. Tu chodzi o cenę. Niczym klienci Dila czy normalnej oferty internetowej się nie różnią. Tam jest lejek i tu jest lejek. Problemu nie ma. Nie wiem skąd te mity się biora, że dilowcy sieć obciążają. :-) Kilka lat w Playu jestem i nadal pełne prędkości mam, gdziekolwiek się nie przejadę w promieniu 100km ode mnie.
 #1002881  autor: piotrzet
 09 lip 2018, 15:17
No pełnych prędkości to ty nie masz, bo to nie jest możliwe ;) Po za tym znam kilka takich osób co mają po kilka kart DIL i ściągają ile wlezie także wszystko zależy od konkretnego przypadku. Gdyby nie DIL sieć byłaby tak samo mniej obciążona jakby nie patrzeć

#1002885  autor: dt
 09 lip 2018, 15:31
Częstotliwości - i dlatego O i T to wprowadzają jak najszybciej. Już biorą z 2100. Z tym 2G to jeszcze potrwa. Z dzisiejszego newsa o Orange wychodzi że jakieś 30% idzie po 2G. Czy im później wprowadzi tym później wyłączy nie wydaje mi się. Wprowadzenie później pozwoli nawet uniknąć chorób wieku dziecięcego :wink:
 #1002887  autor: piotrzet
 09 lip 2018, 15:33
Nie wiadomo co będzie pierwsze 2G czy 3G. Wprowadzenie wcześniej niczego nie gwarantuje. Testy a rzeczywistość to 2 różne rzeczy.

#1002893  autor: JFK2016
 09 lip 2018, 15:59
piotrzet pisze: Wodotryski, które mają znaczenie. Dzięki VoLTE można w ogóle rozmawiać w niektórych lokalizacjach, a dzięki VoWiFi można znacząco obniżyć koszty za granicą nie tylko w UE
Ja dziś nie widzę problemu z połączeniami głosowymi u żadnego operatora, z VoWiFi to niewiem jakie mają koncepcje, gdyż jako pierwsi testowali tą usługę.
piotrzet pisze:nie wspominając o tym, że Plus ma zdecydowanie mniejsze pokrycie kraju niż N!.
Klonujesz tutaj regułki wytworzone przez pewną grupę i powielane w wielu miejscach. Otóż abonament voice mam już kilkanaście lat w Orange (z 4 letnią przerwą-Play) i opierając się głównie na woj. łódzkim w którym się najczęściej przemieszczam korzystając równolegle z telefonu służbowego w Plusie, zastanawiałem się zawsze co za bzdury ludzie wypisują-do 2015 roku to był dramat (poza tym nie widzę żadnego lepszego zasięgu N) w kwestii transmisji danych, poza miastami wszystko oparte było o HSPA+900, dopiero kupno koncesji LTE800 i szybkie uruchomienie zasobów dało oddech. Niestety to było zbyt kosztowne i szybko skończyła się ta dynamiczna modernizacja sieci (piszę tutaj o terenach poza miejskich).
piotrzet pisze: Akcja z L900 to konieczność, bo nie wiadomo co zostanie im z 800 także nie mów że jest to podyktowane troską o klientów.
Chyba raczej tak skoro nadal chcą LTE800 http://rpkom.pl/artykul/1371510.html (wg mojej oceny odpowiedź na realia/możliwości szybkiego przezbrojenia sieci, gdyż kosztowo będzie to bolało). Wykrwawienie konkurencji w licytacji LTE800 się powiodło, ale teraz trzeba będzie samemu tę "żabę zjeść".
piotrzet pisze:Gdyby inni mieli podejście do nowinek jak Plus to dalej siedzielibyśmy na 2G.
Proszę Cię znajomość historii LTE w Polsce masz zerową, skoro piszesz takowe posty, to spółki Z.S wprowadzały LTE w PL, mało tego na lipnej koncesji LTE1800 (ktoś chciał tego nie widzieć w Orange-bo to ta spółka najwięcej zapłaciła za wdrożenie tej technologi, liczone w setkach tysięcy, wyłączane systematycznie linie ADSL, paradoksem jest to że w ten sposób można było tylko ograć przez UKE francuski monopol linii stacjonarnych, patenty na szybki zwrot kasy za prywatyzację TP- czyli abonament 100% w górę nie dając nic w zawartości).
marcin19883 pisze: Tu chodzi o cenę. Niczym klienci Dila czy normalnej oferty internetowej się nie różnią. Tam jest lejek i tu jest lejek. Problemu nie ma. Nie wiem skąd te mity się biora, że dilowcy sieć obciążają. :-)
Jak Ty nie zauważasz różnicy między kwotą 5-17zł/m-c (pełny koszt DIL), a kwotą 60-70zł/m-c (abonament za internet "mobilny" w Play), to nie dziwię się że nie zauważasz takich szczegółów że ten internet "promocyjny" działa już 5lat i że liczba aktywnych kart DIL oscyluje wokół 50% ogółu kart internetu "mobilnego" tego operatora.
 #1002895  autor: piotrzet
 09 lip 2018, 16:06
JFK2016
Ja dziś nie widzę problemu z połączeniami głosowymi u żadnego operatora, z VoWiFi to niewiem jakie mają koncepcje, gdyż jako pierwsi testowali tą usługę.
To, że ty nie widzisz nie znaczy, że problem nie występuje. Testy, a wprowadzenie dla wszystkich to dwie różne rzeczy.
Proszę Cię znajomość historii LTE w Polsce masz zerową, skoro piszesz takowe posty, to spółki Z.S wprowadzały LTE w PL, mało tego na lipnej koncesji LTE1800 (ktoś chciał tego nie widzieć w Orange-bo to ta spółka najwięcej zapłaciła za wdrożenie tej technologi, liczone w setkach tysięcy, wyłączane systematycznie linie ADSL, paradoksem jest to że w ten sposób można było tylko ograć przez UKE francuski monopol linii stacjonarnych, patenty na szybki zwrot kasy za prywatyzację TP- czyli abonament 100% w górę nie dając nic w zawartości).
Czy ja napisałem, że zawsze Plus był ostatni? Chyba nie. Najwyższy czas nauczyć się czytać. Cóż z tego, że Plus kiedyś wprowadzał pierwszy 3G i LTE jak teraz to dno i wodorosty? Mam ich za to wielbić czy jak? To tak samo jak kiedyś Play był najtańszy tylko co z tego jak obecnie nie jest?

#1002899  autor: dt
 09 lip 2018, 16:20
piotrzet pisze:Gdyby inni mieli podejście do nowinek jak Plus to dalej siedzielibyśmy na 2G.
piotrzet pisze:Plus kiedyś wprowadzał pierwszy 3G i LTE

Zdaje się że to się wzajemnie wyklucza. Wprowadzanie VoLTE i VoWiFi a sieci 3G/4G to nie ten kaliber zgodzisz się. To nie jest coś co nokautuje rywala a taka szpileczka zaledwie. Dla Ciebie istotna i super dla mnie bez większego znaczenia. Problemu z połączeniami nie uświadczyłem od hoho i jeszcze dłużej.
 #1002901  autor: piotrzet
 09 lip 2018, 16:24
No wzajemnie to się nie wyklucza, bo to że kiedyś byli pierwsi nie znaczy, że dalej są pierwsi we wprowadzaniu innowacji. Dla ciebie może nie jest to istotne, bo nie jeździsz po za UE ale jakbyś zaczął i zobaczył, że dzięki VoWiFi można oszczędzić tylko na jednym wyjeździe kilkaset złotych wtedy byś docenił. VoLTE owszem jest mało istotne. Po za tym zobaczymy kto pierwszy wystartuje z 5G.

#1002904  autor: marcin19883
 09 lip 2018, 16:28
JFK2016 pisze: Jak Ty nie zauważasz różnicy między kwotą 5-17zł/m-c (pełny koszt DIL), a kwotą 60-70zł/m-c (abonament za internet "mobilny" w Play), to nie dziwię się że nie zauważasz takich szczegółów że ten internet "promocyjny" działa już 5lat i że liczba aktywnych kart DIL oscyluje wokół 50% ogółu kart internetu "mobilnego" tego operatora.
Tylko jakie to ma znaczenie? Klienci tak samo korzystają z neta. Nie wiem skąd masz te statystyki, ale są mało realne. Jeśli by nie zarabiali, to by dawno już to zlikwidowali.
 #1002906  autor: JFK2016
 09 lip 2018, 16:41
iphoneski pisze: że DIL to 50% wszystkich kart data w play? Sieć podała to w jakimś raporcie czy tak strzelasz?
Play podaje dane aktywnych kart internetu "mobilnego", do DIL z racji proporcji ceny w ogóle się nie przyzna (co najwyżej napiszę że to usługa promocyjna "bez końca"). Jeżeli dobrze pamiętam to na koniec 2017 roku posiadali ok. 800 tys. klientów internetu "mobilnego" (wynik był na minus). Strzelam ale nie tak bez analizy danych (w czasach największego boom sprzedawało się ok. 5tys. starterów SIM kart tygodniowo na Allegro- pomnóż x10 i masz dane szacunkowe z roku), nawet teraz mimo wyśrubowanych cen, te aktywacje sprzedają się najlepiej). Do tego w tej relacji przeanalizuj wysokość transferu danych przechodzących przez sieć (a biorąc pod uwagę zasoby-liczbę stacji bazowych to najwięcej przerzucają danych z całej W4).
 #1002910  autor: JFK2016
 09 lip 2018, 17:00
piotrzet pisze:Dalej to domysły nic wartego uwagi. Jak będziesz miał konkretne dane to się pochwal.
Weź że się ogarnij-masz mnie za złodzieja/szpiega, tych danych nikt ci nie ujawni (jakże by wyszli przed klientami który płacą za taką samą usługę x10 tyle).
  • Strona 37 z 179
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 179
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37