DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #118624  autor: amadeo
 29 paź 2006, 07:28
dla nie wtajemniczonych
Technologia Powerline Communications (w skrócie PLC) wykorzystuje linie elektroenergetyczne niskiego napięcia jako medium transmisyjne.

Technologia ta pozwala nam uzyskać pasmo do 14 Mbit/s. dzięki czemu mozna świadczyć wysokiej jakości usługi przesyłania głosu, danych czy obrazów. Jej niezaprzeczalną zaletą jest brak konieczności budowania okablowania strukturalnego. Rozwiązania PLC wprowadzamy w budownictwie wielorodzinny, hotelach, biurach

Jednym slowie internet z gniazdka sieciowego 220V/50Hz

Obrazek

#118627  autor: Kaczy
 29 paź 2006, 08:43
czy ktos z tego korzysta??

Jak ktoś z tego może korzystać, skoro u nas nie są świadczone tego typu usługi.

Wiem, że w Niemczech wprowadzili to jako wersję testową.

...::: Made for loneliness :::...

#118681  autor: babeo
 29 paź 2006, 12:09
amadeo, z tego co ja wiem (czytaj co miałem na wykładach) to stosuję się to w nowoczesnych budynkach, tzw. "budynkach inteligentnych" ale ze wzglądy na koszt takeigo obiektu, to miałem wspomniane tylko jako o "haśle", że takie coś istnieje, u nas jednak naprawdę bardzo trudno znaleźć "budynek inteligentny" z prawdziwego znaczenie, a szkoda.

#118769  autor: D@rio
 29 paź 2006, 15:05
były testowane te usługi w Polsce ale po pierwsze:

1. są bardzo drogie. (zwłaszcza modemy dostępowe PLC gdzie sztuka kosztuje kilka tysięcy złotych.)
2. nie było chętnych.

m. in warszawski STOEN testował tę usługę i przymierzał się do jej komercyjnego wprowadzenia...

Obrazek

#119605  autor: tymis
 31 paź 2006, 23:37
Pamiętam tytuł, chyba w Wyborczej, "internet z gniazdka" :) Autora niestety nie pamiętam ale to było chyba rzeczywiście w Wyborczej i nie zdziwiłbym się gdyby zajmował sie tym ich "spec" na miarę tego, który od 10 lat u nich "wali ściemy" we wszelkich kwestiach zwiazanych z polskim GSM :) Swoją drogą to ciekawe, że ktoś coś pisze i ludzie to łykają jak ciepłe kluchy. Swego czasu u mnie w pracy ludzie usłyszeli w Wiadomościach, że "zaraz" wchodzi czwarty operator i byli tak podekscytowani jakby dostali podwyżkę ;-) Jak ich ostudziłem (m.in. kwestia roamingu wewnętrznego a wtedy nikt nie jeszcze nie mówił o umowie z Plusem) to prawie się obrazili :?

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#119608  autor: D@rio
 31 paź 2006, 23:41
tymis pisze: nie zdziwiłbym się gdyby zajmował sie tym ich "spec" na miarę tego, który od 10 lat u nich "wali ściemy" we wszelkich kwestiach zwiazanych z polskim GSM
a o kim mówisz? ;)

bo mnie "Wyborcza" to już raz obsmarowała na łamach swojej gazety :-D ;)
tymis pisze:Swoją drogą to ciekawe, że ktoś coś pisze i ludzie to łykają jak ciepłe kluchy.
Polska. Wiesz, u niektórych wyborcza ma autorytet.
tymis pisze:Jak ich ostudziłem (m.in. kwestia roamingu wewnętrznego a wtedy nikt nie jeszcze nie mówił o umowie z Plusem) to prawie się obrazili
dlatego ja mam zwyczaj że z niektórymi laikami którzy mają nastawienie iż "wiedzą lepiej" nie wchodzę w polemikę. Poprostu wycofuję się grzecznie z tematu, śmiejąc się w duszy ;-) .

Obrazek

#119613  autor: tymis
 31 paź 2006, 23:53
D@rio pisze:a o kim mówisz?
Nie wiem jak to jest, w regulaminie forum było coś o nie podawanie danych i nie podałem nazwiska. Chodziło mi o pana R. :)
D@rio pisze:dlatego ja mam zwyczaj że z niektórymi laikami którzy mają nastawienie iż "wiedzą lepiej" nie wchodzę w polemikę. Poprostu wycofuję się grzecznie z tematu, śmiejąc się w duszy
Nie czuję się jakimś znawcą, po prostu od lat interesuje mnie ta tematyka ale od pewnego czasu przyjąłem taką samą taktykę :D
Wszyscy są zadowoleni, cóż ludzie chyba chcą, żeby im mówić dokładnie to co chcą usłyszeć...

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#119616  autor: D@rio
 31 paź 2006, 23:58
tymis pisze:Wszyscy są zadowoleni, cóż ludzie chyba chcą, żeby im mówić dokładnie to co chcą usłyszeć...
bingo.

Obrazek

#119934  autor: nstn
 02 lis 2006, 01:15
a swoją drogą to linie energetyczne wykorzystuje sie od pewnego czasu do przesylania danych, zwlaszcza szyfrowanych. A zgadnijcie kto tego uzywa? SS

"Nic nie boli tak jak życie"

#119992  autor: D@rio
 02 lis 2006, 13:41
nstn pisze:a swoją drogą to linie energetyczne wykorzystuje sie od pewnego czasu do przesylania danych, zwlaszcza szyfrowanych. A zgadnijcie kto tego uzywa? SS
no wiesz, świetnym przykładem na ten fakt będzie chociażby Energis, TkTelekom i PSE...

Obrazek

#120009  autor: nstn
 02 lis 2006, 14:56
a co powiesz na fakt przesylania danych w pasmie naturalnym do 3,4kHz podczas trwania rozmowy na łączu analogowym bez zgody wlasciciela linii?

#120010  autor: D@rio
 02 lis 2006, 15:00
nstn pisze:a co powiesz na fakt przesylania danych w pasmie naturalnym do 3,4kHz podczas trwania rozmowy na łączu analogowym bez zgody wlasciciela linii?
powiem że mi szczęka opadła...

Obrazek

#120533  autor: nstn
 04 lis 2006, 00:43
w tym miejscu jedynie podkreśle slowo fakt

#120534  autor: D@rio
 04 lis 2006, 00:45
nstn pisze:w tym miejscu jedynie podkreśle slowo fakt
to jeszcze mi powiedz..kto to wykorzystuje? dla jakich potrzeb? jakie urządzenia są do tego wykorzystywane?

Obrazek

#120538  autor: nstn
 04 lis 2006, 00:53
slużby specjalne. Wiecej nic nie wiem

#120539  autor: D@rio
 04 lis 2006, 00:54
ok - to juz wszystko wiem.

Obrazek