DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #26589  autor: PiotrG-dz
 22 paź 2005, 17:52
No właśnie kiedy on się skonczy???W moim mieście jest Netia tylko że nie ma ona pokrycia w 100%.Trzy osiedla mające po 10tys mieszkanców oraz 2 osiedla po 5 tys mieszkańców wogóle nie mają alternatywy innego operatora.Głośno było swego czasu o uwolnieniu tzw.pętli abonenckiej czyli jeżeli dobrze rozumiem inna firma odnajmywała by łącze od TP ,a ja bym wtedy płacił abonament nie tepsie tylko np.Tele2.Czy WLR to to samo co uwolnienie lokalnej pętli abonenckiej???Czy w jakimś kraju to się udało?TP może przygnieśc do ściany technologia WIMAX,wtedy tam gdzie do tej pory jest monopol TP wtedy pojawiły by się konkurencyjne firmy,w związku z czym Tepsa musiała by obniżyć ceny.BO jeżeli nie WIMAX to co????Jaki jest inny sposób na walkę z TPSA ?Może nowy Rząd zmieni prezesa URTIP,oraz uchawali nowe lepsze Prawo Telekomunikacyjne.Inną sprawą jest to, gdy rynek komórkowy się nasyci to wtedy ropocznie się walką telefonii stacjonarnej z komórkową i wtedy może TP obniży ceny,żeby to się stało może minąć parę lat.

re

#26607  autor: Saracen
 22 paź 2005, 18:41
czy w takim wypadku Tele2 servisowałaby -linie telefoniczna-konserwacje itd??Zmiana rzadu nic nie da...bo już sprzedano...tak defakto problem France Telecom....cóz zyskami z Polski łata swoje zadłużenia...

Operator alternatywny..-nowo wchodzacy bez swojej rozbudowanej sieci-infrastruktury bedzie widniał tylko na ulotce reklamie itp...
zawsze istnieje szansa na obnizki.. 8)

[email protected]
Obrazek

#26648  autor: Piotr
 22 paź 2005, 20:13
Konkurencja by była widoczna ale na to potrzeba pieniędzy - grubych pieniędzy. Sam piszesz, że u ciebie jest Netia, ale w przeciwieństwie do TPSA nie ma pokrycia całego miasta. Tak sprawa przedstawia się w większości przypadków. Niby mamy dwóch operatorów na danych terenie ale w rzeczywistości tylko nieliczny % ludności ma dostęp do tego drugiego. Pozostali są skazani na TPSA.

Taki a nie inny obrót sytuacji przyczynia się również do tego, że ceny u operatorów konkurencyjnych do TPSA są zbliżone z monopolistą.

Czy jest szansa aby się coś zmieniło w tej kwestii? Osobiście z uporem maniaka naiwnie wierzę, że nastaną takie czasy kiedy obok mojemu domu będą biegły kable kilku sieci telekomunikacyjnych, które będą zabijały się o to abym skorzystał z ich usług :wink:
Racjonalnie jednak spoglądając na to wszystko można z czystym sumieniem powiedzieć, że na tym gruncie Polska jest trzecim światem... i raczej jeszcze długo będziemi mieli operatorów konkurencyjnych do TPSA na papierze...

Może wyjsciem z sytuacji było by jakieś dofinansowywanie z budżetu państwa budowy nowych sieci telekomunikacyjnych Netii czy też Dialogu ale to chyba mało realne... Wpływy polityczno-biznesowe w TPSA są zbyt duże aby na rynku telefonii stacjonarnej zagościła konkurencja w pewnym tego słowa znaczeniu.

Pozdrawiam.

#26656  autor: WitekT
 22 paź 2005, 20:25
Przyszłością nie są firmy świadczące usługi PTSN/ISDN (czyli telefonie komutacyjną), a VoIP... Więc przyszłość to Internet, a kabelków (bądź fali WiFi/WiMA) może biec obok Ciebie takich z 30-40 i to już całkiem niedługo. :)

Ja też lecę na VoIP - 222 111 500, czyli 0-22 211 15 00 :)
Bramka Linksys PAP2, operator www.ipfon.pl :)

re

#26659  autor: Saracen
 22 paź 2005, 20:32
moje zdanie-wszystko to kwestia czasu...doskonale pamietam jak naprawialem telefon 1szt na wsi...i tylko u soltysa... teraz jest lepiej i bedzie lepiej-ceny spadną.Trudno nadrobic w parę lat ...straty z ok 40 lat...ja jestem optymista...jednak tez wolałbym aby ceny spadły ale -paliw płynnych..bo to jakby nie patrzył jest miernikiem gospodarki-rozwoju itd

[email protected]
Obrazek

#26665  autor: Piotr
 22 paź 2005, 21:05
WitekT pisze:Przyszłością nie są firmy świadczące usługi PTSN/ISDN (czyli telefonie komutacyjną), a VoIP... Więc przyszłość to Internet, a kabelków (bądź fali WiFi/WiMA) może biec obok Ciebie takich z 30-40 i to już całkiem niedługo. :)

Ja też lecę na VoIP - 222 111 500, czyli 0-22 211 15 00 :)
Bramka Linksys PAP2, operator www.ipfon.pl :)
Tylko widzisz Witku. Nie wiem czy mam rację ale osobiście uważam, że rozwój telefonii VoIP był by o wiele większy, gdy byśmy na naszym rodzimym rynku mieli firmy świadczące tylko i wyłącznie dostęp do internetu o dobrych parametrach i też przyzwoitej cenie. Mam tutaj na myśli zwyczajnie w świecie łącze indywidualne, nie żadne LANy itp. Czy tak będzie? Mam nadzieję, że tak. A jeżeli chodzi o telefonię VoIP sam jestem jej zagorzałym zwolennikiem. Miałem okazję pobawić się tlenofonem - jak dla mnie coś pięknego :wink:
 #26668  autor: PiotrG-dz
 22 paź 2005, 21:15
Drogi Witku te biegnące obok mnie kabelki czy też WIMAX to się pojawią do końca tego roku? czy może już w nowym???Ta bramka w Ipfon kosztuje 295 zł, jak dla mnie to jeszcze trochę zadroga zabawka.CZy można się spodziewać obniżki ceny tej bramki????? :?

#26674  autor: WitekT
 22 paź 2005, 21:25
WiMAX to kwestia 2 lat - tak myślę. W tym czasie kablówki i TP dostarczą tańszy Internet - i to już prawdopodobnie bez potrzeby zakupu abonamentu.

Co do ceny bramki - na Allegro nowe chodzą po 220-230 zł. Cena systematycznie spada.

#61036  autor: PiotrG-dz
 15 mar 2006, 18:16
Mineło 5 miesięcy i dalej jak płacę dosyć drogo za usługi TPSA nic na obniżke nie wskazuje :evil:

re

#61797  autor: Saracen
 18 mar 2006, 22:11
poczekamy zobaczymy..coś się musi ruszyć :wink:

[email protected]
Obrazek