DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #641209  autor: miki4g
 21 cze 2013, 19:26
Witam wszystkich. Pod koniec wakacji kończy mi się umowa na internet mobilny w Play(replay play online 99-65 zł, 24gb, no limit od 0.00 do 9.00). 1) Co zrobić, aby w końcu na moim osiedlu 7 "bliżniaków" założył internet kablowy? 2) Dlaczego pomimo, że tyle mówi i pisze się o olbrzymich dotacjach na światłowody oraz nowe łącza i tak nic się nie dzieje? 3) Chciałbym już skończyć z internetem mobilnym jako podstawowym źródłem internetu w domu, ale jak się nie da, to jaką ofertę i u jakiego operatora wybrać? Dzięki za każdą odpowiedź w tym wątku.

#641229  autor: MarekAG
 21 cze 2013, 21:06
Spółdzielnia, rada osiedla czy co tam macie powinna wystosować pismo do operatora świadczącego usługi w pobliżu osiedla. Należy tam napisać, że mieszkańcy chcą korzystać z usług (no właśnie, mieszkańcy muszą chcieć, bo dla jednej osoby pociągnąć kable to średnio opłacalny biznes).

Druga sprawa: Jakoś nie chce mi się wierzyć, że na wasze osiedle nie dochodzi żadna linia telefoniczna.

#641274  autor: miki4g
 21 cze 2013, 23:32
MarekAG pisze:Spółdzielnia, rada osiedla czy co tam macie powinna wystosować pismo do operatora świadczącego usługi w pobliżu osiedla. Należy tam napisać, że mieszkańcy chcą korzystać z usług (no właśnie, mieszkańcy muszą chcieć, bo dla jednej osoby pociągnąć kable to średnio opłacalny biznes).

Druga sprawa: Jakoś nie chce mi się wierzyć, że na wasze osiedle nie dochodzi żadna linia telefoniczna.
Jest to osiedle 7 bliźniaków, czyli 14 rodzin. Budowała je firma, której współwłaścicielem jest mój sąsiad(mieszka na tym samym osiedlu). Oczywiście jak budował to ciął koszty i łącza internetowego nie położył, jakiekolwiek pismo do TP= odrzuczenie wniosku, bo im się nie opłaca kłaść łącza, pomimo że wszyscy się zapisali, że są chcętni na podpisanie umów na 24 miesiące na internet.

#641278  autor: solidburn
 21 cze 2013, 23:53
miki4g pisze:quote]
Jest to osiedle 7 bliźniaków, czyli 14 rodzin. Budowała je firma, której współwłaścicielem jest mój sąsiad(mieszka na tym samym osiedlu). Oczywiście jak budował to ciął koszty i łącza internetowego nie położył, jakiekolwiek pismo do TP= odrzuczenie wniosku, bo im się nie opłaca kłaść łącza, pomimo że wszyscy się zapisali, że są chcętni na podpisanie umów na 24 miesiące na internet.
tpsa ma obowiązek założenia wam tel stacjonarnych jako usługa powszechna
tylko może to zrobić w najlepszym wypadku po drucie wtedy jest szansa na neo/dsl a w najgorszym gsm/radiowa/pcm wtedy d...
Nie macie w zasięgu żadnej sieci radiowej? żaden taki operator nie działa w waszej lokalizacji ?

#641282  autor: miki4g
 21 cze 2013, 23:59
solidburn pisze:
miki4g pisze:quote]
tpsa ma obowiązek założenia wam tel stacjonarnych jako usługa powszechna
tylko może to zrobić w najlepszym wypadku po drucie wtedy jest szansa na neo/dsl a w najgorszym gsm/radiowa/pcm wtedy d...
Nie macie w zasięgu żadnej sieci radiowej? żaden taki operator nie działa w waszej lokalizacji ?
TP może nam założyć radiówkę w cenie o jakiej się filozofom nie śniło... radiówka kuleje i cena wysoka. Tak jak wspomniałem kabla w ziemi na naszym OSIEDLU NIE MA, a chciałbym żeby był. Kabel ma tylko pierwszy dom, czyli dwie rodziny i transfer wynosi u nich 10 Mb/s, ale pociągnięty na słupie od sąsiada, co nie zmienia faktu że infrastruktura w mojej okolicy-Warszawa(Białołęka) jest kilkunasto letnia. Marzy mi się, aby był zapis w prawie, że każdy nowo powstały budynek(nie ważne w jakim celu budowany) miał podłączony onternet światłowodowy.

#641291  autor: solidburn
 22 cze 2013, 01:01
miki4g pisze:
Kabel ma tylko pierwszy dom, czyli dwie rodziny i transfer wynosi u nich 10 Mb/s, ale pociągnięty na słupie od sąsiada, co nie zmienia faktu że infrastruktura w mojej okolicy-Warszawa(Białołęka) jest kilkunasto letnia. Marzy mi się, aby był zapis w prawie, że każdy nowo powstały budynek(nie ważne w jakim celu budowany) miał podłączony onternet światłowodowy.
no to ktoś kabel ma wiec można jakiegoś DSL do dzielenia podpiąć dalej radio/kabel
dogadać z tpsa o poprawę parametrów LB pary miedzianej może więcej da się zestawić i spróbować tez mniej oficjalnie prosto z ludźmi z CA (centrala) gdzie jesteście wpięci da się dogadać :)

#641456  autor: manyaky
 23 cze 2013, 01:37
Podobno światłowód tańszy niż miedź, ale cóż z tego skoro cała reszta szkieletu pewnie na miedzi. :P

#641502  autor: Kaczy
 23 cze 2013, 10:37
miki4g pisze: Dlaczego pomimo, że tyle mówi i pisze się o olbrzymich dotacjach na światłowody oraz nowe łącza i tak nic się nie dzieje?
Dzieje się i to bardzo dużo. W ostatnim dofinansowaniu dali pieniądze dla ok. 300 firm.
Problem jest inny. Rzeczywisty koszt podłączenia domu to ok. 2000-3000 zł, więc wielu firmom się nie opłaca podłączać domków.
Poza tym są już plany w zmianie prawa, że każdy nowy budynek musi mieć doprowadzony światłowód.

...::: Made for loneliness :::...

#641525  autor: Arturos
 23 cze 2013, 11:48
solidburn pisze:tpsa ma obowiązek założenia wam tel stacjonarnych jako usługa powszechna
Nie ma już takiego obowiązku TP nie świadczy usługi powszechnej. Ponów wniosek jeszcze raz o ile to nie było już robione w tym roku. Z tego co wiem są na to pieniądze. Jaka to miejscowość ?.

Pozdrawiam Arturos
 #642227  autor: ePortfel
 25 cze 2013, 21:51
Poprzednicy dobrze mówią.

Jeśli koszty podłączenia jednego bliźniaka byłyby 2000zł, do tego firma jeszcze Ci dostarcza router (coś jak Netia Spot czy Netia Player) wart kolejne kilkaset zł, powiedzmy że cały koszt podłączenia Cię kablem to 2500zł.

I Ty potem kupujesz internet za 60zł miesięcznie, z czego po odliczeniu kosztów operacyjnych i przed amortyzacją łącza firma może weźmie 20zł. No to łatwo policzyć 2500/20=125 miesięcy, czyli ponad 10 lat firma musiałaby czekać aż się same koszty zwrócą, a gdzie zyski? I gdzie ryzyko że w ciągu 10 lat zrezygnujesz z usługi itp.?

Dlatego jeśli już to firmy ewentualnie dociągają kabel i stawiają radio (WiMAX na przykład). Trzeba ich zrozumieć.

Z drugiej strony ja rozumiem Twój ból bo jednak net na kablu to jest to. I moim zdaniem rozwiązaniem tego problemu mogłaby być jakaś konstrukcja prawna w której klient mógłby wyłożyć te 2500zł na dociągnięcie kabla a potem sobie ten koszt odliczać od rachunku. Mógłbyś wtedy wyłożyć 2500 i mieć przez kilka lat internet za free. Ale nie wiem czy taki układ jest możliwy (wątpię).

A przy okazji: dlaczego zależy Ci tak na kablu? Chodzi o prędkość neta której na mobilnym nie osiągasz?