DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #644011  autor: RafalM
 02 lip 2013, 11:52
Witajcie wszyscy. Znajomi wybudowali dom i potrzebują dostępu do sieci. Nie będą ściągać plików, oglądać filmów w HD etc. Internet potrzebny im jest do komunikacji z systemem eWUŚ i komunikacji przez e-mail.

Niestety, mieszkają w naprawdę małej wiosce, więc jedyną opcją, która wydaje mi się możliwa wydaje się Neostrada. Nie potrzebują telefonu stacjonarnego, ale opłata za podtrzymanie łącza jest zabójcza. Macie może jakieś inne pomysły?

#644039  autor: solidburn
 02 lip 2013, 12:43
W małej wiosce Neostrada ? to już prędzej jakaś lokalna siec WIFI a jak nie to aero2 i reszta GSM

#644051  autor: Sig
 02 lip 2013, 13:10
solidburn pisze:W małej wiosce Neostrada ? to już prędzej jakaś lokalna siec WIFI a jak nie to aero2 i reszta GSM
Ja nie mogę... Czy zdajesz sobie sprawę, że termin "mała wioska" jest bardzo rozległy? Decydują możliwości techniczne, a jeżlei Neostrada jest rozpatrywana, to znaczy, że być może. Ponadto wioska może być mała, ale niedaleko miasteczka, a tam to już może być nawet LLU...

Spójrz sobie na mapy zasięgu operatorów odnośnie tej wioski i ewentualnie na mapę pozwoleń radiowych http://mapa.btsearch.pl/ to ci pozwoli rozeznać kto ma jaką technologię tam. Opłata za utrzymanie linii to 30 zł bodajże, pamiętam, że ktoś ją jakoś pomniejszał zawieszając okresowo linię, ale to tak było ok. 20-30 zł. Ja brałbym internet po kablu - Neostrada/Netia BSA, bo to jednak stabilność i brak limitów (nie trzeba na nic się oglądać). Ewentualnie po rozeznaniu się w dostępnej technologii, może będą mogli mieć nawet LTE od np. Cyfrowego Polsatu/Plusa (zasięg mnie zaskakuje).
Luba AERO2, ale cy jest sens zamęczać się z kodami captcha (chyba zostały wprowadzone?)? Jakby Orange miało 3G, to można pomyśleć o Orange Free na Kartę z Allegro itd.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#644090  autor: solidburn
 02 lip 2013, 14:34
"mieszkają w naprawdę małej wiosce" chyba nie byleś w takiej wiosce gdzie często jest problem z GSM i EDGE to luksus Jak się jest w zasięgu adsl to jest "środek miasta" a nie "naprawdę mała wioska"
Jako że internet służy do "eWUŚ i komunikacji przez e-mail" GSM wydaje się sensowny a aero2 nie ma żadnych captcha jeszcze

#644717  autor: robriot77
 04 lip 2013, 22:46
albo pomysl o orange freedom pro za 29pln 2Gb transeru predkosc roznie trzeba sprawdzic ;) do tego 20pln doladowania na kom :D
jezeli w przyszlosci bedzie adsl potrzebny mozna zamianic na neo (po 6m-ch).

#646573  autor: Griswold
 12 lip 2013, 16:22
może być też neo 512 kb za 29 zł + zawieszenie linii (≈21 zł) lub najtańszy abonament (32,36), chyba że ktoś korzysta z pomocy społecznej to można wziąć abo za 18,45.

#648716  autor: elajka
 20 lip 2013, 20:05
Najlepiej albo Aero2 albo np Orange Free bez modemu http://www.orange.pl/kid,4002009449,id, ... ticle.html za 29 zł 4GB w zupełności by starczyło na takie potrzeby. Przy umowie na 2 lata to jeszcze mniejszy abonament by był. I zamiast modemu można na wolnym rynku kupić np Axesstel MV410 które są tanie i korzystać z profilu CDMA. Zasięg nawet w lasach, wiem z doświadczenia :)

http://www.aptekakamagra.pl

#648992  autor: robriot77
 22 lip 2013, 00:04
to lepiej juz wziasc cdma z MV610 bo od dwoch/trzech dni jest za 1pln :P a smiga 3 razy lepiej niz 410