DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #65462  autor: cooba79
 05 kwie 2006, 14:27
Witam

Mam pytanie, może ktoś rozjaśni mi umysł
Jestem na kupnie laptopa i chciałbym również zafundować sobie bezprzewodowy net. (wynajmuje M więc nie chce wiązać sie umową z jakimś Asterm czy UPC)
POnieważ jestem abonentem Plusa myslałem o ich usłudze
Tylko gdyby ktos mi krótko wyjaśnił jak to hula. jak mniemam dostęp do neta jest wszedzie tam gdzei jest zasięg operatora? i jakei sa koszty? bo poza tymi 49 czy 60 jeszcze trzeba kupić modem PCMCIA do laptopa. Czy jest to coś w rodzaju stałęgo łącza tzn. płacisz raz w m-cu i hulasz do bólu?

z góry dzięki na odpowiedź

#65486  autor: Kaczy
 05 kwie 2006, 17:35
No tak- masz wszędzie neta, gdzie jest zasięg operatora.
W zależności od tego w jakim jesteś miejscu możesz korzystać z GPRS, EDGE, UMTS. Po szczegóły lokalizacji dostępnych usług zapraszam na stronkę Plusa.

Musisz dodatkowo kupić modem GPRS/EDGE pod PCMCIA. Ceny na wolnym rynku to ok. 400 zł. Można też podpisać umowę z Plusem i mieć go taniej.

Można powiedzieć, że jest to takie stałe łącze. A dokładnie coś a`la neostrada. Czytaj: limity ściąganych danych, i to bardzo małe- rzędu 1 GB

...::: Made for loneliness :::...

#65572  autor: cooba79
 06 kwie 2006, 07:58
Dzieki Kaczy, to co wyczytałem w necie trochę zakręciło sprawę stąd moej pytanie na forum.
W zasadzie rozwiałes moje wątpliwośći ale gdyby ktos jeszcze miał cos interesującego to proszę o info
 #65636  autor: D@rio
 06 kwie 2006, 17:05
cooba79 pisze:Witam

Mam pytanie, może ktoś rozjaśni mi umysł
Jestem na kupnie laptopa i chciałbym również zafundować sobie bezprzewodowy net. (wynajmuje M więc nie chce wiązać sie umową z jakimś Asterm czy UPC)
POnieważ jestem abonentem Plusa myslałem o ich usłudze
Tylko gdyby ktos mi krótko wyjaśnił jak to hula. jak mniemam dostęp do neta jest wszedzie tam gdzei jest zasięg operatora? i jakei sa koszty? bo poza tymi 49 czy 60 jeszcze trzeba kupić modem PCMCIA do laptopa. Czy jest to coś w rodzaju stałęgo łącza tzn. płacisz raz w m-cu i hulasz do bólu?

z góry dzięki na odpowiedź
Ja bym Ci właśnie też polecił iPlus'a. Możesz generalnie kupić go jako SIMDATE albo aktywować iPlusa do abonamentowej karty SIM za 49zł. netto. W tym drugim rozwiązaniu masz teoretyczny limit danych 1GB (ale narazie jeszcze nikomu PlusGSM nie ograniczył prędkości po przekroczeniu transferu danych...) natomiast w tym pierwszym rozwiązaniu jest brak limitu ale atrakcyjna stawka bo 3gr. za 100kB. No ewentualnie możesz kupić w promocji kartę PMCIA z abonamentem, gdzie odsyłam Cię do bierzących promocji na stronie www.iplus.pl Generalnie usluga jest bardzo sensowna, prędkości też są rozsądne zwłaszcza po EDGE o UMTS-ie nie wspominając. Mapki zasięgu masz na stronie iPlus'a w kwestii 3G jak i na www.mapa.plusgsm.pl w kwestii zasięgu GPRS/EDGE.

Pozdrawiam.
Życzę wysokich transferów ;)

#65828  autor: cooba79
 07 kwie 2006, 12:13
no dobrze, ale przy aktywacji do karty SIM w telefonie łacze się z siecią za pośrednictwem telefonu, czyż nie ???
a chodzi mi o to że w każdy miejscu (no prawie każdym) zwłaszcza w podróży, odpalam laptopa i moge sie połączyć z siecią

#65865  autor: D@rio
 07 kwie 2006, 14:55
cooba79 pisze:no dobrze, ale przy aktywacji do karty SIM w telefonie łacze się z siecią za pośrednictwem telefonu, czyż nie ???
a chodzi mi o to że w każdy miejscu (no prawie każdym) zwłaszcza w podróży, odpalam laptopa i moge sie połączyć z siecią
No oczywiście. Przecież to jest jak najbardziej mobilny internet. Jeśli masz kartę PMCIA do laptopka która obsługuje wszystkie dostępne technologie GPRS/EDGE/UMTS to masz zawsze gwarancję że w miejscu, w którym obecnie przebywasz korzystasz z najlepszej, dostępnej na tym terenie technologii. I to jest nie zależne czy masz modem do laptopa czy np. w kieszeni trzymasz telefon z bluetooth "sprzężony" z laptopem i sobie surfujesz po GPRS/EDGE/UMTS ... :) Generalnie internet masz wszędzie tam gdzie swoim zasięgiem dociera sieć GSM. Zasięg sieci GSM jest równoznaczny z zasięgiem GPRS.
Mam nadzieję że chociaż troszkę rozjaśniłem ;)