DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

re

#120934  autor: amadeo
 05 lis 2006, 00:02
tylko jeszcze jedno napisze
aby nikt nie kupił taki kombajn AMSTRAD lub inaczej nazywany E-mailer
Obrazek

Wielofunkcyjny Telefon Stacjonarny firmy AMSTRAD z Anglii z możliwościa podłączenia internetu,telefon posiada sekretarke,wyposażony jest w duży przejżysty wyświetlacz i wysuwana klawiature taką samą jak w komputerze,telefon posiada dużopare funkci to :
-wysyłanie sms
-wysyłanie meili
-gry
-posiada książke telefoniczna (pamięć książki to 700 numerów)
-zestaw głośnomówiący

APARAT NIGDY NIE BEDZIE DZIAŁAŁ U NAS !!! W POLSCE
juz niejedna osoba sie przejechała na nim-ja skapitulowałem po 3 miesiącach wieleokrotnych prób

Obrazek

#120936  autor: D@rio
 05 lis 2006, 00:06
telefon wizualnie robi wrażenie. Mi osobiście, ten sie bardzo podoba ;) :

CLICK!

gm: a powiedz mi, jakie odczuwaleś różnicę miedzy PSTN a ISDN? Czy jakoś jest rzeczywiście dużo większa? Z jakich usług dodatkowych korzystaleś dedykowanych dla ISDNu?

Obrazek

re

#120955  autor: amadeo
 05 lis 2006, 01:23
jesli chodzi o jakość- w ISDN niema prawa być szumów-zakłóceń- jesli procent utraty pakietów na kanale sygnalizacyjnym przekracza dozwoloną wartośc wtedy ISDN przestaje działać,słyszalnosć jest dużo lepsza. co do usług to mozliwość blokowania prezentacj-koszty połaczeń-taryfikowanie numerów oddzielnie jak i całości dla calego wyposażenia- i co najwazniejsze nie spali aparatu podczas burzu bo leci zawsze NT...nie pisze tu o prezentacj na portach cyfrowych czy analogowych-mozliwość doąlczenia modemu ISDN który bedzie taryfikował połączenia -jak i też zapisywał połaczenia przychodzące RVS COM
co do tego aparatu jak piszesz 4000 ten aparat jest świetny-kolega kupił na allegro jako uszkodzony-za 30 zl okazało sieże telefon działa -ukruszony lut w gnieżdzie S0-cyfrowym

Obrazek

#120958  autor: D@rio
 05 lis 2006, 01:38
amadeo pisze: bo leci zawsze NT
a co to, owe NT?

amadeo, powiem Ci że na ten telefon, Eurit 4000 to miałem na Niego chrapkę swego czasu, właśnie w ISDN ;)

Obrazek

#120960  autor: D@rio
 05 lis 2006, 04:34
amadeo, może Ty wiesz co to jest ?

Obrazek

re

#120961  autor: amadeo
 05 lis 2006, 08:04
a co to, owe NT?
NT to nic innego jak zakończenie linii u abonenta- Terminal NT pozwala podłaczyć do 8 urządzeń u abonenta np:

- tylko 2 apatraty analogowe (mozna rónoleglić -ale to nic nie daje gdy chcemy każdemu aparatowi z osobna przypisac numer, gdy ktoś zadzwoni z miasta własnie zadzwonił żadany numer przypisany do aparatu )
- 2 aparaty ISDN- kazdy z aparatów isdn ma mozliwość obsługiwać 3 numery tz MSN1-2-3 luba MSN A-B-C w zalezności jakie menu ma aparat ,ale to jestto samo
Reasumując podłaczenie NT pozwoli nam na przypisanie numerów max 8 -ale w jednej chwili bedą aktywne 2 połaczenia telefoniczne bądź telefoniczne + informatyczne(modem analogowy) ewentualnie tylko 1 połaczenie teleinformatyczne modem ISDN który jesli bedzie skonfioguraowany po 2 kanałach-128kb/s ,Wtedy to osoba jesli chce zadzwonić otrzyma szybki sygnał zajętosci a osoba z miasta typowy sygnał jak ktoś rozmawia.
Nt zasilane jest z sieci oraz z centrali operatora-tryb awaryjny czyli mozna w danej chwili korzystac z 1 aparatu,inne będa głuche.Celowo przedstawiam na fotce Terminal Aethra bo jako jedyny ma połaczenie wewnętrzne-tz jesli podniosę na aparacie analogowym słuchawkę i nacisnę *2# to drugi aparat analogowy dzwoni i mozna rozmawiac do woli bez opłat.Jedą bolączka Terminala NT jest to ze niema mozliwości przełaczenia rozmowy z portu cyfowego S0-aparat ISDN na zwykły aparat analogowy.Na portach analogowych bez problemu mozna przełaczać odebrane rozmowy.
Obrazek

amadeo, może Ty wiesz co to jest ?
Obrazek

Widziałem rózne TA ale takiego jeszcze nie widziałem-coś mi się zdaje że ktos poprostu dał to w inną obudowę.Jeszze przypomnę jedno sens stosować TA jak dla mnie niema uzasadnienia przedewszystkim finansowego -bo koszt porównywalny z aparatem ISDN a nawet dużo wiecej.Niemniej jak pamietam sam sie śmiałem jak te przystawki leżały,leżały,leżały....tak ze 2 lata na półkach bo sklep miałem kolo pracy

To TERMINAL ADAPTER TA-który pozwoli wykorzystać porty cyfrowe S0 do podłaczenia zwykłych aparatów.Niewiem jak sie to urządzenie zachowa jak się odłaczy zasilanie-zapewne cisza-inaczej jak terminal NT AETHRA który po linii dostaje zasilanie ok 90-100V w linii telefonicznej.Plusem jest to że do takiegołacza nikt się nie wepnie-ba...jesli się wepnie zwykłym aparatem to natychmiast aparat jest uszkadzany-układ rozmówny oraz układ DTMF.Dlatego tez monterzy mają specjalne aparaty monterskei z odpowiednim zabezpieczeniem aby do tego nie doszło.

Obrazek
 #120967  autor: gm
 05 lis 2006, 09:10
amadeo pisze:jesli chodzi o jakość- w ISDN niema prawa być szumów-zakłóceń- jesli procent utraty pakietów na kanale sygnalizacyjnym przekracza dozwoloną wartośc wtedy ISDN przestaje działać,słyszalnosć jest dużo lepsza. co do usług to mozliwość blokowania prezentacj-koszty połaczeń-taryfikowanie numerów oddzielnie jak i całości dla calego wyposażenia- i co najwazniejsze nie spali aparatu podczas burzu bo leci zawsze NT...nie pisze tu o prezentacj na portach cyfrowych czy analogowych-mozliwość doąlczenia modemu ISDN który bedzie taryfikował połączenia -jak i też zapisywał połaczenia przychodzące RVS COM
co do tego aparatu jak piszesz 4000 ten aparat jest świetny-kolega kupił na allegro jako uszkodzony-za 30 zl okazało sieże telefon działa -ukruszony lut w gnieżdzie S0-cyfrowym
Ja osobiście nie zauważyłem, żeby jakośc rozmów była super, choć nigdy mi się nie zdarzyło, żeby była zła. Rodzice też mają ISDN i taki sam Eurit jak my więc korzystaliśmy z darmowych wiadmości UUS (ok.70-80 znaków), miałem trzy numery więc jeden był na stałe podpięty do aparatu. Wcześniej jak dzwoniłem więcej to często zaglądałem na koszty, ponieważ on sam ściągał z centrali. I tutaj pojawił się problem. Zaczęło mnie denerwować, że dzwoniąc wieczorem lub w weekend system co 3 minuty naliczał 0,35 pln. Myślałem, że to wada aparatu, że jest źle skonfigurowany. Po dłuższym drążeniu tematu w końcu ktoś w tp sa powiedział mi, że taryfy ISDN mają taryfikację co 3 minuty, nawet w weekendy. Rezygnuję z ISDNu, bo nie wykonuję w ogóle połączeń z tp sa. Na szczęście płacę tylko! 62,22 pln, bo już dawno tp sa miała chrapkę na mój abonement i chcieli podnieść mi na ok. 84 pln. Teraz nowi ISDNowcy chcąc mieć taryfę z trzema numerami płacą podobno 84 pln (tego nie jestem do końca pewniem, bo przestałem śledzić poczynania tp sa).

[ Dodano: 2006-11-05, 09:13 ]
Przed momentem miałem odpowiedzieć D@rio z jakich usług korzystałem, trochę źle mi się wcisnęło odpowiedź i cytat :-)

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#121146  autor: D@rio
 05 lis 2006, 16:12
gm, amadeo, dzięki za szczegółowe objaśnienia ;)

Obrazek

#121157  autor: gm
 05 lis 2006, 16:31
D@rio pisze:gm, amadeo, dzięki za szczegółowe objaśnienia ;)
Moje wyjaśnienia przy Waszej wiedzy to niewiele. Również dziękuję. Grześ

[ Dodano: 2006-11-21, 21:25 ]
I kupiłem. Nie jest to flagowy model Panasonica, ale mi osobiście się podoba, może dlatego, że jest podobny do Eurita 535. Wybrałem Panasonica KX-TG8100PDT (czarny a raczej tytanowy z kolorowym wyświetlaczem). Czy do niego można zalogować słuchawkę Eurit 535?

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)