a co to, owe NT?
NT to nic innego jak zakończenie linii u abonenta- Terminal NT pozwala podłaczyć do 8 urządzeń u abonenta np:
- tylko 2 apatraty analogowe (mozna rónoleglić -ale to nic nie daje gdy chcemy każdemu aparatowi z osobna przypisac numer, gdy ktoś zadzwoni z miasta własnie zadzwonił żadany numer przypisany do aparatu )
- 2 aparaty ISDN- kazdy z aparatów isdn ma mozliwość obsługiwać 3 numery tz MSN1-2-3 luba MSN A-B-C w zalezności jakie menu ma aparat ,ale to jestto samo
Reasumując podłaczenie NT pozwoli nam na przypisanie numerów max 8 -ale w jednej chwili bedą aktywne 2 połaczenia telefoniczne bądź telefoniczne + informatyczne(modem analogowy) ewentualnie tylko 1 połaczenie teleinformatyczne modem ISDN który jesli bedzie skonfioguraowany po 2 kanałach-128kb/s ,Wtedy to osoba jesli chce zadzwonić otrzyma szybki sygnał zajętosci a osoba z miasta typowy sygnał jak ktoś rozmawia.
Nt zasilane jest z sieci oraz z centrali operatora-tryb awaryjny czyli mozna w danej chwili korzystac z 1 aparatu,inne będa głuche.Celowo przedstawiam na fotce Terminal Aethra bo jako jedyny ma połaczenie wewnętrzne-tz jesli podniosę na aparacie analogowym słuchawkę i nacisnę *2# to drugi aparat analogowy dzwoni i mozna rozmawiac do woli bez opłat.Jedą bolączka Terminala NT jest to ze niema mozliwości przełaczenia rozmowy z portu cyfowego S0-aparat ISDN na zwykły aparat analogowy.Na portach analogowych bez problemu mozna przełaczać odebrane rozmowy.
amadeo, może Ty wiesz co to jest ?
Widziałem rózne TA ale takiego jeszcze nie widziałem-coś mi się zdaje że ktos poprostu dał to w inną obudowę.Jeszze przypomnę jedno sens stosować TA jak dla mnie niema uzasadnienia przedewszystkim finansowego -bo koszt porównywalny z aparatem ISDN a nawet dużo wiecej.Niemniej jak pamietam sam sie śmiałem jak te przystawki leżały,leżały,leżały....tak ze 2 lata na półkach bo sklep miałem kolo pracy
To TERMINAL ADAPTER TA-który pozwoli wykorzystać porty cyfrowe S0 do podłaczenia zwykłych aparatów.Niewiem jak sie to urządzenie zachowa jak się odłaczy zasilanie-zapewne cisza-inaczej jak terminal NT AETHRA który po linii dostaje zasilanie ok 90-100V w linii telefonicznej.Plusem jest to że do takiegołacza nikt się nie wepnie-ba...jesli się wepnie zwykłym aparatem to natychmiast aparat jest uszkadzany-układ rozmówny oraz układ DTMF.Dlatego tez monterzy mają specjalne aparaty monterskei z odpowiednim zabezpieczeniem aby do tego nie doszło.