DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#670852  autor: Aen Hen Cerbin
 28 paź 2013, 01:07
60 minut przez VoIP to w najdroższej wersji to 5,40 zł (minuta po 9 gr brutto, są oczywiście tańsze opcje, a dla dzwoniących bardzo dużo, możliwe do kupienia są pakiety po kilkaset czy kilka tys. minut).

Do testowania VoIP zalecam urządzenia AVM (do 10 kont SIP/numerów od różnych operatorów) serii Fritz! lub ich klonów, lub Linksys/Cisco (2 konta SIP/numery od różnych operatorów).

HTH.

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp

#670858  autor: Vieslav
 28 paź 2013, 07:39
Ja mam w Orange plan bez ograniczeń (69zł, nielimitowane komórki i stacjonarne w pl, i stacjonarne w UE + komórki w USA i Kanadzie).
1. Wygoda: nie muszę siedzieć na oknie i martwić się o zasięg.
2. Linia i tak musi być aktywna do internetu, dlaczego więc nie obciąć abonamentów na komórkach, skoro i tak poza domem nie rozmawiam o głupotach a 1700 minut spokojnie mi wystarcza na sprawy bieżące.
3. Niższy koszt dla dzwoniących do mnie. Do tego celu mam też voip cały czas aktywny na komórce. Większość znajomych ma duże pakiety minut na stacjonarne, to dlaczego im życia nie ułatwić.
4. Niezawodność. Jest awaria sieci komórkowej to nie jestem odcięty od świata.

#670876  autor: Aen Hen Cerbin
 28 paź 2013, 10:07
jleszek pisze: Aktualnie mam tel./net w Orange na linii TP. obie usługi przechodzą na bezterminowe (...)
Na centrali są wolne porty VDSL.
Jeżeli kontrakt z Orange jeszcze Ci się nie skończył(!), zażycz sobie podniesienia prędkości do 20 Mbit/s - będziesz miał ceny nadal z promocji czyli IIRC 74 lub 64 zł miesięcznie (dodatkowo na konto promocyjne w Orange prepaid co 28/29/30 - dni jak im się wylosuje - 30 zł do przegadania on-net, w kontrakcie postpaid 30 zł jest przeliczane na 60 minut on-net).

Oferta Neostrada 10 - IMHO, mimo ciut niższych cen nie jest najlepszym wyborem... wielu użytkowników narzeka na DLM automagicznie degradujący prędkość i parametry linii.

HTH.

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp

#670898  autor: jleszek
 28 paź 2013, 12:30
Witam.
Aen Hen Cerbin - Internet w Orange jest w ofercie dla firm ,więc nie mam minut na prepaida ,komórek także nie mam w Orange (Komórki przeniesione do T-Mobile ze względu na były kiepski zasięg w Orange).
Teraz co prawda Networks zaszalało i jest wszędzie UMTS z HD Voice (T-Mobile) z dobrym zasięgiem.
Przyłącze do centrali mam dobre ,ale dalej od centrali i wewnątrz łączy Orange to trochę jest tragicznie w porównaniu z innymi dostawcami internetu ,między innymi występuje także problem z YT.
W sąsiedztwie znajomy ma łącze radiowe od TKTelekom - w porównaniu do Orange to Rewelacja.
Ping do onet.pl Orange ADSL 50 -60 ms. , TK Telekom radiówka 16-17 ms.
Aktualnie nie zależy mi na tanim łączu ,mogę wydać więcej ,ale mieć coś lepszego jakościowo.
Zastanawiam się nad rozwiązaniem TK Telekom BSA po linii TP.
Pozdrawiam.

Oto mój wynik Speed test:
Obrazek