DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #113683  autor: piotr2802
 13 paź 2006, 22:03
Mam okazję teraz przedłużyć umowę w Orange na business everywhere Premium. Oferują mi dwa modele modemów PCIMCIA do notebooka - Option Globetrotter Fusion + lub 3G EDGE. Którą kartę wybrać ? Mieszkam w Krakowie, mam dostęp do UMTS i sieci Hot Spot......niedługo pewnie HSDPA :wink:

Która karta jest dla mnie w tej sytuacji najlepsza ?

#113688  autor: Kaczy
 13 paź 2006, 22:43
Lepsza będzie 1 karta. Ma UMTS (jesteś w jego zasięgu) i WLAN (do którego też masz dostęp- HotSpot).

1 karta będzie lepsza jeśli nie wybierasz się za miasto. Gdy to zrobisz pozostanie Ci tylko GPRS.
2 karta jest lepsza, gdy dużo podróżujesz. Wtedy masz okazję korzystać z EDGE`u, który w Orange jest dość rozbudowany.

Ps. A jaka cena za te modemy?

...::: Made for loneliness :::...

#113693  autor: piotr2802
 13 paź 2006, 22:55
Ale chyba obydwie te karty posiadają EDGE ?

Cena wynosi odpowiednio:
1- 1 zł
2- 199 zł

Oczywiście jeżeli przedłuże obecną umowę o następne dwa lata. :wink:
ale myślę że warto, bo obydwie te karty są bardzo rozwojowe. Już pojawił się w Warszawie i Katowicach HSDPA. Na razie testy , ale niedługo pewnie też i w winnych wielkich miastach będzie to dostępne.
Acha, jeszcze jedno pytanie ,które mnie męczy.
Czy jeżeli ta pierwsza karta fusion + ma Wi Fi, to oznacza to że tylko mam dostęp do internetu w Hot Spotach ? Czy będzie można korzystać w globalnej sieci Wi Fi np w P4 lub u innych operatorów ?

#113702  autor: Kaczy
 13 paź 2006, 23:11
piotr2802 pisze:Ale chyba obydwie te karty posiadają EDGE
Z strony producenta dowiedziałem sie, że 1 model nie ma EDGE.
piotr2802 pisze:Acha, jeszcze jedno pytanie ,które mnie męczy.
Czy jeżeli ta pierwsza karta fusion + ma Wi Fi, to oznacza to że tylko mam dostęp do internetu w Hot Spotach ?
Będziesz miał dostęp do netu z Hot Spotów Orange oraz tych darmowych (
link )
Jak w domu sobie postawisz Hot Spot to też będziesz mógł do niego się podłączyć :)

#113704  autor: D@rio
 13 paź 2006, 23:14
powiem krótko. Bez rozwodzenia się o pierdoły. Weź taki, który obsługuje GPRS/EDGE/UMTS. WLAN-u nie musi obsługiwać bo to już jest standard w laptop'ach a więc po co dodatkowy modem WLAN...no chyba ze masz starszego laptop'a i nie masz możliwośći korzystania z WLAN'u to wtedy faktycznie, warto się zastanowić nad czymś takim.

A...i nie bierz kart Sony Ericsson'a. Option'y są jedne z najlepszych.

Tyle z mojej strony.
Życzę trafnych wyborów.

Obrazek

#113712  autor: Kaczy
 13 paź 2006, 23:22
D@rio pisze:Weź taki, który obsługuje GPRS/EDGE/UMTS
Tylko żaden z nich nie obsługuje tych 3 standardów :)

#113717  autor: piotr2802
 13 paź 2006, 23:25
Mam notebook Satelitte 602 i w specyfikacji mam napisane że mam kartę WLAN.
Jednak słyszałem że to tylko jest zwykły interface WLAN i trzeba posiadać osobną kartę w gnieździe PCIMCIA. Może się myle , nie wiem.
Ale gdyby moj notebook juz miał WLAN to rzeczywiście wystarczyłoby tylko dokupić tą zwykła kartę 3G EDGE.

#113728  autor: D@rio
 13 paź 2006, 23:58
Kaczy pisze:
Tylko żaden z nich nie obsługuje tych 3 standardów
to niech się targuje o jakaś taką, która ma te 3 elementy. A jak nie, to niech zmieni provider'a.

Obrazek

#113777  autor: piotr2802
 14 paź 2006, 10:28
Mam przed sobą specyfikacje obu kart Pc Option i każda z nich ma EDGE.
Dodatkowo karta Fusion + posiada Wi-Fi i to właściwie tylko ta jedyna różnica między nimi. ;-)