DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #114065  autor: memphisto
 15 paź 2006, 11:28
Witam!

Zamierzam zmienić dotychczasowego dostawcę internetu na UPC Chello. Teraz mam osiedlówkę bez limitów transferu o predkości 333kbps/512kbps (druga liczba to prędkość wewnątrz sieci i w godzinach 0.00-8.00) - płacę za to 49 zł/m-c. Niewątpliwą zaletą jest brak limitów transferów - ściągam dziennie ok. 1,0-1,5 gb. Ale ta predkość jest dość męcząca... Korzystam głównie z dc++ i to w dodatku jedynie z miejskiego hub'a, do którego dostep maja tylko uzytkownicy tej sieci - ok. 700 osob i 30 tb udostępnionego materiału. Korzystanie z innych hub'ów i programów p2p jest blokowane przez dostawcę i to przeszkadza mi najbardziej. Chciałbym miec dostep do innych hub'ów na dc+, na ktorych jest wiekszy wybór. Prosiłbym uzytkowników chello o podzielenie się swoimi opiniami o chello! Jak działają programy p2p i przede wszystkim dc++? Czy są jakieś ograniczenia w predkości ściagania, czy idzie na maxa? Ostatnio chello light przyśpieszyło do 1,5 Mbps i zwiekszyło miesieczny transfer danych do 30 Gb. Te liczby mnie przekonują i myśle, ze byłyby dla mnie optymalne. Tylko jak to wyglada w praktyce? Będę wdzieczny za wszelkie porady.

#114152  autor: D@rio
 15 paź 2006, 16:42
wiesz, ja nie mam Chello ale znam ludzi którzy mają. Generalnie chwalą sobie tę usługę UPC. Tranfery są rozsądne, z reguły żadnych większych awarii nie ma i co ważne są dość duże, rozsądne limity transferu. Generalnie, jeśli dużo ściągasz to możesz sobie zafundować nawet Chello 3mbit/s. Wszystko powinno śmigać elegancko, tylko ważne jest aby pilnować tego limitu transferu ;)

Obrazek

#114310  autor: memphisto
 16 paź 2006, 12:22
Dzięki za opinię z drugiej ręki ;-) Ale czy nie ma na tym forum nikogo, kto bezposrednio korzysta z chello??? Proszę o opinię...

#114326  autor: Dociekliwy
 16 paź 2006, 13:57
Ja korzystam :mrgreen:

Jestem bardzo zadowolony. Transfery doskonałe, jakość doskonała, żadnych awarii - wszystko super.

Jedyna rzecz, która doprowadziła mnie do szału, to brak jakigokolwiek programu dla "stałych użytkowników". Nie ma praktycznie żadnych promocji dla przedłużających umowę...

Ale wtedy wypowiada się umowę i podpisuje ją na kogoś innego na warunkach promocyjnych i po sprawie. Ich strata.

Ale to taki drugorzędny aspekt - generalnie jak to w Allegro - polecam :P

#116812  autor: Sirmark
 25 paź 2006, 02:07
memphisto pisze:Ale czy nie ma na tym forum nikogo, kto bezposrednio korzysta z chello??? Proszę o opinię...
ja opiekuje sie dwoma laczami w rodzinie. usluga dziala abrdzo dobrze. jakos dobra, cena dobra. pozostaje kwestia limitow i tego czy ci to wystarczy..
Zalega sieci osiedlowych jest posiadanie jakiegos huba np. DC++ poprez ktor wymienia sie mase tresci. W takim UPC bedzie dostep tylko do dc++ publicznych, a transfer sie moze dosc szybko skonczyc.

to jest ta jedna dosc spora roznica..
jesli ktos uzywa tylko www i poczty. to takie chello moze byc lepszym rozwiazaniem niz osiedlowka. Ja ogolnie przewaznie widze niezbyt dobrze dzialajace osiedlowki.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#116831  autor: Klusek
 25 paź 2006, 09:16
Czy na pewno wystarczą Ci takie limity? Skoro powiadasz, że teraz ściągasz ok 1GB dziennie to w ciągu miesiąca powino wyjść ok 30GB (tyle co limit w Chello) z tą małą różnicą, że w Chello masz 3x większą prędkość a co za tym idzie limit możesz wykorzystać już w przeciągu 10 dni! Może warto się jeszcze zastanowić?

Obrazek
Obrazek