DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #69988  autor: jarekmr
 26 kwie 2006, 01:49
Witam, mam internet radiowy i chciałbym zrezygnować z telefonu stacjonarnego i założyć telefon internetowy. W związku z tym mam 2 pytania: jakie urządzenie musze zastosować abym nie musiał włączać komputera gdy chce zadzwonić? Oferta którego operatora jest najlepsza?z góry dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam

#69991  autor: jarekmr
 26 kwie 2006, 05:32
Własnie potrzebuje takiego live boxa, tyle że zwykle są takie do adsl a do bezpośredniego podłączenie do radiówki nie znalazłem, dlatego napisałem posta tutaj;)

#70000  autor: Kaczy
 26 kwie 2006, 07:26
Są jeszcze Telefony VoIP.
Podłącza je się bezpośrednio do routera.

Tutaj jest przykładowa aukcja z dość dobrym opisem jak to wszystko działa.

Niestety takie telefony troszkę kosztują- 200, 300 zł i więcej.

...::: Made for loneliness :::...
 #70373  autor: D@rio
 27 kwie 2006, 20:51
Kupujesz sobie bramkę VoIP (np. Linksys M2M) , do tego jakiś telefon DECT i wszystko śmiga! Kwestia skonfigurowania. Komputer wyłączony a telefon cały czas dostępny. Koszt takiej bramki to ok. 249zł w VOBIS-ie, do tego podłączasz normalny telefon + konfigurujesz i działa.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2006, 11:25 przez D@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#70536  autor: togom
 29 kwie 2006, 01:39
telefon internetowy jest ok,ale z doświadczenia wiem,ze internet radiowy bywa czasem zawodny.W związku z czym i telefon na bazie internetu radiowego może zawieść.
Już miałem podjąć takie same kroki w tym kierunku, ale brak internetu(przynajmniej raz na tydzień w moim przypadku)odwiódł mnie od tego zamiaru.
Nie wiem tylko jaka jest wymagana minimalna prędkość internetu do tela

togom

#70564  autor: Kaczy
 29 kwie 2006, 11:15
togom pisze:telefon internetowy jest ok,ale z doświadczenia wiem,ze internet radiowy bywa czasem zawodny.W związku z czym i telefon na bazie internetu radiowego może zawieść.
Nie wiem tylko jaka jest wymagana minimalna prędkość internetu do tela

No internet radiowy nie jest najlepszym rozwiązaniem.
W swoim życiu testowałem kilka łączy radiowych i nie wiedziec czemu wiele z nich miało tendencję do chwilowego zrywania połączenia.

Zaś co do prędkości. Myślę i testowałem i wynika z tego, że 128 kb/s to minimum. Chociaż prz tej prędkości też zdarzają się jakięś trzaski i opóźnienia

...::: Made for loneliness :::...