DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #635021  autor: konn365
 24 maja 2013, 15:07
Witam!

Od października wybieram się na studia do Warszawy. Będę mieszkał w akademiku, różnie może tam być z Internetem, dlatego potrzebuje czegoś mobilnego. Wpadłem na pomysł Aero2 - bo kiedyś o tym sporo czytałem.

Zakupiłem już modem 3G obsługujący Aero2, wysłałem dokumenty niezbędne do dostania karty SIM i wygląda na to, że gdzieś na początku lipca powinienem ją otrzymać. :D

Mam jednak pewne wątpliwości, czy tego typu Internet sprawdzi się w codziennym użytkowaniu na uczelni, w akademiku, a także w pociągu w drodze z/do domu?

Będę go głównie używał w Warszawie - więc chyba z zasięgiem nie powinno być problemu. A jak z prędkościami? Da się na tym Aero2 w miarę komfortowo przeglądać strony WWW (WP, Facebook, YouTube itp.) i od czasu do czasu ściągnąć jakiś niewielki plik na laptopa? Ewentualnie jakąś aktualizację Windowsa?

Może jednak lepiej zdecydować się na coś płatnego jeśli różnica w jakości połączenia byłaby duża? Doradzi ktoś z sensem? ;)

#635027  autor: Rezo
 24 maja 2013, 15:36
Sprawdzi się ale, ale raczej nie w pociągu w drodze z/do domu bo możesz nie mieć na trasie zasięgu.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#635029  autor: konn365
 24 maja 2013, 15:46
Jakoś przeżyje te dwie godziny w podróży bez Internetu. Mówi się trudno - w końcu nie ma co wydziwiać na darmową usługę. :D

A jak jest z działaniem tego Aero2 w Warszawie? Łapie wszędzie zasięg elegancko? Prędkość 512 w zupełności wystarcza do przeglądania stron WWW, ściągania poczty i ewentualnie obejrzenia czegoś na necie (np. transmisji meczu czy filmiku na YT)?

#635070  autor: KR2615
 24 maja 2013, 17:36
Ludzie mówią że wystarcza ale imo strony ładują się masakryczie wolno, FB ładuje sie wolniej niż ty go scrollujesz a filmy na YT buforują się nawet przy najniższej rozdzielczości. Zdecydowanie lepiej zainwestowac w lacze z uczelni. Generalnie w akademikach dopste[ne sa szybckie lacza, nawwet do 100mbps, za stosunkowo niewielkie pieniadze.

#635073  autor: Edmund
 24 maja 2013, 17:43
konn365, osobiście też jestem za łączem z akademika (o ile to nie jest jakiś "prywatny akademik") - lepszego i tańszego neta nigdzie nie znajdziesz. Kumple z Polibudy Śląskiej zawsze się chwalili ile to potrafili ściągnąć danych przez p2p - DC i torrenty.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#635086  autor: pakierhakierxd
 24 maja 2013, 18:25
Dla mnie Aero 2 jak miałem fajnie działało poza moją miejscowością bo choć jest tu nadajnik Aero 2 dobrze działał jakieś 2 tygodnie tylko :(z takiego powodu kupiłem 6gb w ofercie Orange Free na kartę na Allegro i jakoś to działa :P,dałem 40zł i ważnośc jest praktycznie nie ograniczona,na Allegro też jest Rbm chyba 2gb za 20zł ważne 3 miesiące,jest też Plus 12 gb za 30zł ale 4 miesiące.Z Aero 2 już całkowicie nie korzystam bo nie będę przekładać kart w tablecie ;-(,te 6gb i tak mi pewnie starczy na duży okres czasu ;-),w telefonie wykorzystuję 700 mb gdzieś co miesiąc to w tablecie też gdzieś tak jest ;-)

[ Dodano: 2013-05-24, 18:27 ]
Zobacz co pozatem wprowadzą w Aero 2 http://jdtech.pl/2013/05/aero2-wpisywan ... dzine.html ,mnie to nie bawi bo wyłączam neta po użyciu i potem jak coś znowu włączam jak trzeba-bateria ;-),w taki sposób będę musiał od cholery kodów wpisywać.

Pozdrawiam :)

#635231  autor: Wolf
 25 maja 2013, 13:43
Wszystko zależy, do czego używasz internetu. Jeśli bez filmików, etc, to spokojnie może być jako główny.

Co do zasięgu w pociągu, to jest tak:
Warszawa - Grodzisk bezproblemowo, potem trochę gorzej, zrywa ciągle połączenie,
Warszawa - Wołomin - ujdzie, ale potrafi się dławić,
Warszawa Ochota - Warszawa Powiśle (tunel średnicowy) - brak.
Pozostałych tras nie znam, więc nie mam pojęcia. Generalnie linie przez lasy mają słaby zasięg, bo propagacja fal radiowych jest słaba, drzewa wytłumiają.

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#635269  autor: KR2615
 25 maja 2013, 15:15
Na innej trasie, Poznań-Wronki pokrycie niemal w 100%, tylko za Szamotułami Aero znika na 5 minut. Ale i tak nic innego jak poprzeglądac proste stronki się nie da, bo na 512 nawet stronki z obrazkami takie jak demoty ładują się tragicznie wolno.