DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #662893  autor: Luks
 19 wrz 2013, 19:28
Witajcie!
Potrzebuję porady(najlepiej osób, które mają porównanie), które z tych 3 urządzeń od Plusa najlepiej sobie radzi ze słabym zasięgiem:
1. AnyData ADU 520L - ten ma wbudowaną zewnętrzną antenkę,
2. DGT CT - 680(antena wewnętrzna),
3. Router Axesstel MV 410LR(ten ma aż 2 zewnętrzne anteny).

Macie jakieś doświadczenia? Któryś odradzacie?
Pozdrawiam :wink:

#662911  autor: user_delete34
 19 wrz 2013, 20:18
Luks, wiem, że to nie typowo na temat, ale może być pomocne.
Wiesz, że w Plusie rozbudowują teraz stacje do UMTS na częstotliwości 900 MHz? U900 ma dobre pokrycie, zdecydowanie większe niż 2100 MHz, a być może modernizacja najbliższych Ci stacji ma się właśnie zacząć. Gdyby tak było, warto pomyśleć nad internetem właśnie po UMTS, czyli zwykłą ofertą Plus Internet. Nie musisz wtedy brać umowy, bo jest oferta prepaid, a na allegro możesz kupić karty z już "nabitym" transferem w dobrej cenie. 3 zalety: taniej niż umowa, brak zobowiązania, lepsze transfery i ping (niż w CDMA). Na Plusforum jest odpowiedni wątek do zapytania o termin modernizacji stacji.
Z resztą, teraz wszyscy mają UMTS 900.

Czy to może ma być jakieś łącze do samochodu i zależy na czymś lepszym niż EDGE i pełnej dostępności?

#662977  autor: Luks
 20 wrz 2013, 08:56
Niestety UMTS900 ledwo tam dociera(niby tylko 3-4 km), a bliżej nie ma też żadnego innego nodeB Plusa/Aero2. Lokalizacja też jest fatalna, bo pod lasem i góry niedaleko.
Liczyłem, że Networks odpali U900, ale coś im się nie spieszy, a sprawa jest pilna, bo jak nic nie wyjdzie na dniach to pozostaje Orange stacjonarny za tych prawie 50 zł(nie chcą mieć wolniejszego od 1Mb/s).
A użytkownicy zużywają tyle co nic - jakieś 700 MB miesięcznie, więc mogliby działać na pakiecie 1 GB za kilkanaście złotych - oszczędność spora.

Jeszcze myślę nad routerem 3G, ale wpierw muszę sprawdzić jaki byłby zasięg w innych częściach domu. Na razie założyłem temat, bo technologia internetu nietypowa, więc użytkowników pewnie mało i nie przeczytam zbyt wielu opinii o tym sprzęcie.

Mogłaby być antena, ale czytałem, że te pokojowe są nic niewarte.