DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #672159  autor: damian398
 02 lis 2013, 21:40
witam.

wyjeżdżam w delegację i chcę kupić sobie internet najlepiej prepaid żeby aktywować tyle ile mi będzie potrzebne. Rozglądałem się w ofertach i ciekawa jest opcja Tmobile "internet mobilny na karte" gdzie za 6 GB placil się 30 zł na 30 dni. Czy dobrze to zrozumiałem że oferta ta jest bez modemu ? A może jest jakaś inna sieć co oferuje coś lepszego ? Nie interesuje mnie Areo2 bo internet w porywach tylko 512 kbs więc trochę wolno jak dla mnie.

#672169  autor: user_delete34
 02 lis 2013, 22:39
damian398 pisze:Czy dobrze to zrozumiałem że oferta ta jest bez modemu ?
Tak, jest to po prostu oferta w danej taryfie prepaid (na kartę) - T-Mobile frii pakiet internetowy 6 GB. W tej samej taryfie możesz także korzystać z innego rozliczania:
a) darmowe 50 MB dziennie, po czym lejek - zwolniona transmisja (T-Mobile frii internet)
lub
b) pakiet 250 MB za 2 zł na 1 dzień, po czym lejek.

Inne opcje to np kupno karty Orange Free na kartę/Plus Internet na Kartę z allegro - ktoś doładowuje kartę, "nabija" na nią bonusowe gigabajty, zużywa pieniądze z konta i sprzedaje. Dzięki temu możesz mieć np 12 GB transmisji danych w Orange z roczną ważnością konta za 40 zł (cena wymyślona, nie patrzyłem na allegro).

Oprócz tego są jeszcze inne opcje, ale te są najkorzystniejsze.

Moim zdaniem, jeśli znasz miejsce, w które będziesz jechał - najlepiej jest sprawdzić, w zasięgu jakiej technologii u każdego z operatora będziesz. Jeśli np Plus ma tam 3G, PLAY też, a reszta nie - to rozważasz oferty tylko z dwóch pierwszych operatorów - proste. Żeby mieć ogólne pojęcie o sygnale, każdy operator ma na swojej stronie mapki zasięgowe. Nikt jednak nie zapewni Ci tego, że w danym miejscu będziesz miał sygnał 3G np Plusa, a tym bardziej - że połączenie będzie stabilne i z określoną szybkością. Może się zdarzyć, że czyjeś 3G będzie wolniejsze od 2.5G (EDGE) innego operatora i nic na to nie poradzisz.

Myślę, że nadal uniwersalną dobrą opcją kupna modemu jest kupno Huawei E3131 w salonie PLAY lub przez internet, a ciut taniej.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2013, 22:52 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#672171  autor: damian398
 02 lis 2013, 22:47
te 6 GB wydaje się najlepszą opcją za 30 zł dla tego że będę miał włączoną grę MMO więc miesięcznie zejdzie mi ze 3 GB + jakieś stronki i youtube. Areo2 nie ogarnie tego wszystkiego na 512 kb/s a T-mobile Frii myślę że w mieście okolo 80 tyś mieszkańców będzie szło max prędkością.

#672175  autor: user_delete34
 02 lis 2013, 22:54
damian398, max prędkością? Tu nie ma czegoś takiego, ponoć nawet takie 21 Mbps dla modemu nie jest normalnie osiągalne, a jedynie w laboratoryjnych warunkach. Licz na coś z zakresu 1-18 Mbps (do może 30 kilku Mbps w HSPA+DC), przy czym możesz trafić zarówno lepiej jak i gorzej i nie należy narzekać - to usługa mobilna, gdzie nic (poza pakietem danych) nie jest gwarantowane.

Tak od siebie: w Częstochowie na swojej karcie T-Mobile mam transfery rzędu 400 kbps na pobieraniu, co najmniej rozczarowujące, ale jednak.

#672188  autor: damian398
 03 lis 2013, 00:55
no mówiąc max miałem na myśli jakieś 2-3mb ale wizę że nawet w duży mieście to nie jest pewne :)

#672250  autor: user_delete34
 03 lis 2013, 14:03
Na mapa.btsearch.pl sprawdź, ile masz stacji każdego operatora na danym terenie. Wybieraj po kolei wszystkich 4 operatorów, żeby ogólnie zobaczyć, kto może tam mieć najlepszą sieć. W pozostałych ustawieniach mapy:
a) Filtr standardu - zostaw zaznaczone tylko UMTS (2 okienka)
b) Filtr danych źródłowych - ustaw Lokalizacje z bazy
Naturalnie, im więcej stacji (lub bliżej stacji się znajdujesz - gdy wszyscy mają po równo), tym większa szansa na stabilne połączenie z dobrą szybkością. Ale do tego dochodzi jeszcze wiele innych czynników.
Jeżeli nadal trzymasz się oferty T-Mobile i miasto, do którego jedziesz, jest już po modernizacji sieci T-Mobile i Orange, to internet mobilny powinien tam działać całkiem sprawnie.