DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #86598  autor: lucasso55
 19 lip 2006, 15:20
jezeli mam telefon z wi-fi a moja siec to ERA,to co dalej powinienem zrobic???
wiem ze dostep jest w wybranych miejscach,ale czy to cos mnie kosztuje?
moglby mi ktos to wytlumaczyc:) co i jak z tego korzystac

z gory dziekuje

[ Dodano: 2006-07-19, 23:56 ]
nikt sie nie zna na tym???????????????????????????????

#86975  autor: adam3330sz
 21 lip 2006, 13:01
wi-fi czyli wlan? w erze jako blueconnect?

Siemens C35i->Nokia 3330->Nokia 8210->Siemens S45i->SonyEricsson T300->Nokia 3650->Sendo X->Motorola MPx200->Panasonic GD 87->SDA Music->SonyEricsson W550i->SonyEricsson W950i->SonyEricsson W910i->SonyEricsson W960->

#87184  autor: lucasso55
 22 lip 2006, 00:10
chodzi mi o korzystanie z internetu w telefonie w tzw. hot spotach wiec chyba wi-fi
co i jak sie to odbywa,jakim kosztem

#87562  autor: Kaczy
 23 lip 2006, 13:31
Jak znajdziesz darmowy hot-spot to będziesz miał neta za darmo.
Trzeba będzie jedynie z nim się połączyć i śmigać.

Ps. Na forum już kiedyś chyba podawałem listę i mapkę darmowych hot-spotów w całej Polsce.
Jeśli jej nie ma to użyj google :)

...::: Made for loneliness :::...

#88222  autor: Sirmark
 25 lip 2006, 00:14
lucasso55 pisze:chodzi mi o korzystanie z internetu w telefonie w tzw. hot spotach wiec chyba wi-fi
co i jak sie to odbywa,jakim kosztem
jesli wybierzesz hotspoty Ery, to albo masz usluge typu blueconnect gdzie korzystanie z hotspotow masz wliczone, lub tez bez uslugi
zakladasz sobie i oplacasz konto na www.erahotspot.pl

Bezplatnie korzystasz ze wszystkich innych hotspotow ktore znajdziesz w powietrzu i uda ci sie zalogowac.

sciagnij sobie jakis programik do przeszukiwania "powietrza"

#88415  autor: przemek910
 25 lip 2006, 16:22
Nie udaje mi się zalogować na tą stronę co podałeś SirmarK. A hot spot'a mam nie daleko od siebie :!:
The LOGIN option is available only from Era Hotspot network.

Era Hotspot location list is available here: Hotspot location
Obrazek

Mam atywowaną usługę HotSpot

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#112523  autor: Pazdz
 08 paź 2006, 23:17
A np. co się dzieje kiedy jesteśmy w obrębie płatnego hot-spotu i próbójemy połączyć się Internetem? Czy po połączeniu bedzie nas za to automatycznie kasować, czy w ogóle się nie połączymy. A jesli złapiemy jakąs niezabezpieczoną sieć, to wtedy surfujemy za free :?:

"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ktoś mógłby nie zauważyć różnicy"

#112525  autor: D@rio
 08 paź 2006, 23:20
Pazdz pisze:A jesli złapiemy jakąs niezabezpieczoną sieć, to wtedy surfujemy za free
no jeśli złąpiesz host-spot'a dostępnego publicznie to tak.
Pazdz pisze:A np. co się dzieje kiedy jesteśmy w obrębie płatnego hot-spotu i próbójemy połączyć się Internetem? Czy po połączeniu bedzie nas za to automatycznie kasować, czy w ogóle się nie połączymy.
połączyć się połączysz, ale zaraz po uzyskaniu połączenia otworzy Ci się okno przeglądarki internetowej z prośbą o autoryzację. Autoryzacje przebiega na podstawie wprowadzenia indywidualnego kodu - wtedy, dopiero możesz korzystać w pełni.

Obrazek

#112550  autor: Pazdz
 09 paź 2006, 11:34
Ok dzięki za info. Mam zamiar nabyć Nokię E61 i napewno WLAN się przyda. Pzdr. :wink:

"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ktoś mógłby nie zauważyć różnicy"

#114707  autor: nstn
 17 paź 2006, 22:45
Ale mając modem WLANa w telefnie to chyba tylk możesz korzystać z netu, ale nie pogadasz z kimś bo takiej opcji chyba jeszcze nie ma. We Francji w Orange wprowadzają technologię UMA, gdzie można bezpośrednio przenosić połączenia glosowe między GSM a WLANami, ale w Polsce to chyba jeszcze tego nie ma.

A odnośnie WLANów Plusa to jak złapiesz taki na fonie, to pokazuje Ci sie strona startowa HotSpota Plusowego :) z zachętą wysłania do nich smsa w zamian za kod czasowego dostępu do WLANa. Możesz tez płacic kartą :) powaga :)

#114717  autor: Kaczy
 17 paź 2006, 23:07
nstn pisze:A odnośnie WLANów Plusa to jak złapiesz taki na fonie, to pokazuje Ci sie strona startowa HotSpota Plusowego :) z zachętą wysłania do nich smsa w zamian za kod czasowego dostępu do WLANa. Możesz tez płacic kartą :) powaga :)
Dokładnie, w Plusie jest możliwość korzystania z Hot Spotów. Przewagą jest to, że jak wykupisz sobie dostęp do usługi to rozlicza jest ona co do czasu trwania połączenia z Hot Spotem. Czyli korzystasz 20 min. to pobiera Ci za 20 minut, a resztę czasu możesz wykorzystać później :)
nstn pisze:Ale mając modem WLANa w telefnie to chyba tylk możesz korzystać z netu, ale nie pogadasz z kimś bo takiej opcji chyba jeszcze nie ma.
No jeszcze nie widziałem takich telefonów, które pozwalałaby na rozmowy po WLAN`ie.
Jednak technika cały czas gna do przodu i już słychac o telefonach, które będą wykorzystywać Wi-fi.

#114718  autor: D@rio
 17 paź 2006, 23:09
Kaczy pisze:
No jeszcze nie widziałem takich telefonów, które pozwalałaby na rozmowy po WLAN`ie.
Jednak technika cały czas gna do przodu i już słychac o telefonach, które będą wykorzystywać Wi-fi.
Chociażby MDA ze Skype'm Mobile czy Nokia N80 ;)
Apropo, cała technologia UMA też się na tym opiera...

Obrazek

#114721  autor: Kaczy
 17 paź 2006, 23:12
D@rio pisze:Chociażby MDA ze Skype'm
Skype, Skype`m. Do tego komunikatora są już specjalne telefony wykorzystujące Wifi.
Mi bardziej chodziło o taki telefon, dzięki któremu da się rozmawiać bez pośrednictwa jakiegokolwiek komunikatora.

Czy to w ogóle jest możliwe?
Apropo, cała technologia UMA też się na tym opiera...
Na tym, czyli na korzystaniu ze Skype`a ( :lol: :lol: ) czy z jakiś innych komunikatorów?

#114724  autor: D@rio
 17 paź 2006, 23:17
Kaczy pisze:Na tym, czyli na korzystaniu ze Skype`a ( ) czy z jakiś innych komunikatorów?
nie nie...chodziło mi o możliwość telefonowania dzięki sieci Wi-Fi. To jest właśnie jedna z zalet UMA.
Kaczy pisze:Skype, Skype`m. Do tego komunikatora są już specjalne telefony wykorzystujące Wifi.
Mi bardziej chodziło o taki telefon, dzięki któremu da się rozmawiać bez pośrednictwa jakiegokolwiek komunikatora.

Czy to w ogóle jest możliwe?
Powiem tak. Może nie jest to zupełnie to, o co Ci chodzi ale Nokia E70 będzie tego pośrednim ale całkiem sensownym moim zdaniem przykładem. Mianowicie, telefon ten obsługuje WLAN. Co za tym idzie, ma wbudowany w sobie taki bajer jak obsługa VoIP. Po odpowiednim skonfigurowania klienta VoIP, zalogowaniu się itp. będąc np. w sieci WLAN możemy przy użyciu swojego telefonu dzwonić za grosze dzięki połączeniu technologii WLAN i VoIP ;) . Tyle że połączenie nie jest realizowane przez Naszego operatora komórkowego rzecz jasna, tylko jakiegoś innego, np. IPfon itp. itd.

Obrazek

#114739  autor: nstn
 18 paź 2006, 00:42
A odnośnie technologii UMA to cały bajer polega na tym że są możliwe handovery (przenoszenie rozmów) między GSM, UMTS a WLAN (tu oczywiście VoIP) bez zrywania połaczenia.
Wydaje mi sie że orange w Polsce też sie do tego przymierza bo mają sporą siec WLANów i ciągle ją rozwijają.

#114741  autor: D@rio
 18 paź 2006, 00:45
nstn pisze:Wydaje mi sie że orange w Polsce też sie do tego przymierza bo mają sporą siec WLANów i ciągle ją rozwijają.
bardzo słuszna uwaga, zwłaszcza że patrząc na pewne działania w skali globalnej marki Orange wydaje mi się że wprowadzania standardu UMA jest tak jakby dla nich standardem i priorytetem.

Obrazek

#114744  autor: nstn
 18 paź 2006, 00:48
zgadzam sie. [jeszcze nie śpisz :) ]

#114746  autor: D@rio
 18 paź 2006, 00:51
nstn pisze:[jeszcze nie śpisz ]
[off-top]

aa...spać nie mogę, nie chce mi się ;)

[koniec off-top'a]

Obrazek