DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #88502  autor: Cypherus
 25 lip 2006, 22:16
Witam serdecznie i uprzejmie proszę o poradę.

Otóż od października wybieram sie na studia do Warszawy i mam dylemat odnośnie internetu. Z racji, że cały tydzien bede w stolicy, a w weekendy w moim rodzinnym mieście dobrze by było mieć 2 łącza. I tu pojawia się problem. Na chwilę obecną kończy mi się umowa z TPSA na Neo + 612 kbps za około 170 zł miesięcznie i nie wiem, czy powinienem skorzystać z tej nowej promocji na 2 lata za 33/66 zł. Co do moich wymagań to internet bedzie mi potrzebny w domu w weekendy i podczas przerw w nauce, jednakże przydałoby się, zeby był w miarę szybki, bo z sieci p2p korzystam dość często. Jak już wcześniej wspominałem, potrzebne mi jest także łącze w Wawie. Będę z niego korzystał dość często i intensywnie, więc szybka przepustowość i duże pakiety na sciągane dane by były wskazane. Sprawę znacznie komplikuje fakt, iż (jako typowy student) nie będę mógł być pewien co do stałości mojego miejsca pobytu. I tu sie rodza pytania: czy podpisując umowę z jakimś operatorem mogę zmienić miejsce zamieszkania i nadal korzystać usługi? Jakie usługi i na jakich warunkach byłyby godne uwagi w mojej sytuacji? Bardzo proszę o poradę, bo niestety sam zbyt dużej wiedzy nie posiadam :( Za obydwa łącza nie chciałbym płacić więcej niż za moje dotychczasowe, czyli nie więcej niz 170 zł. Jak dotąd myślałem o iPlusie i BlueConnect, ale ten limit 1 Gb mnie wprost przeraża...

#88619  autor: Kaczy
 26 lip 2006, 10:44
To ja proponuje tak: założyć sobie w Wawie stałe łącze, a do domu wybierać z iPlus`em lub czymś innym.
Chyba wytrzymasz przez weekend jak nie ściągniesz sobie żadnego filmu z p2p :-D

...::: Made for loneliness :::...

#88936  autor: Cypherus
 26 lip 2006, 23:24
Qrcze własnie nie wiem jak to bedzie z tym p2p, pamietam jak to było w liceum gdy ściągałem sobie z neta Photoshopa, Corela, Pajączka, Scale, Zwei-Steina itp. i przygotowywałem dzięki nim prace na zaliczenia na zajęcia. Bez stałki byłoby mi wtedy o wiele trudniej. Więc z racji, że wybieram sie na studia informatyczne, wydaje mi sie, iż mogę się spodziewać podobnych potrzeb :( ( a filmy i muze to loozik, ściągne wtedy gdy będzie ku temu odpowiednia okazja, ale jak jej prędko nie będzie to też nic sie nie stanie :))

#88954  autor: Jedi
 27 lip 2006, 00:49
A w Warszawie nie będziesz mieszkał w akademiku? Bo akademiki są zazwyczaj w zasięgu sieci uniwersyteckich czyli tani i szybki internet bez ograniczeń :P

#89031  autor: Kaczy
 27 lip 2006, 11:55
Jedi pisze: Bo akademiki są zazwyczaj w zasięgu sieci uniwersyteckich czyli tani i szybki internet bez ograniczeń :P
Rzekłbym, że nawet darmowy internet. I to nawet o całkiem niezłej prędości kilku Mb :)

Qrcze własnie nie wiem jak to bedzie z tym p2p, pamietam jak to było w liceum gdy ściągałem sobie z neta Photoshopa, Corela, Pajączka, Scale, Zwei-Steina itp. i przygotowywałem dzięki nim prace na zaliczenia na zajęcia. Bez stałki byłoby mi wtedy o wiele trudniej
No to własnie piszę o tym, że stałe w Warszawie (wtedy naściągasz sobie co trzeba), a przez weekend jakoś przeżyjesz bez p2p. :smt005 :smt005

...::: Made for loneliness :::...

#89206  autor: pumba
 27 lip 2006, 18:13
Można zrobić jeszcze tak że wziąc 2x neostradę 512 jedną w domu a drugą w Wawie bo jeśli zmieniasz miejsce zamieszkania to neostrade możesz zabrać ze sobą do innego lokum ale musisz pamiętać że musisz mieć prawa do lokalu a jeśli będziesz wynajmował to może być problem. A co do kosztów to jak wspomniałeś o tej nowej promocji neo to śrenio miesięcznie płacisz 49.50zł za jedną neo czyli za dwie masz 99zł a więc mniej niż 170zł o którym wspomniałeś ale jak wiadomo w chwili obecnej żeby mieć neo musisz mieć telefon stacjonarny ale do października to się zmieni i będzie można mieć już same neo bez telefonu. A więc takie rozwiązanie wydaje się być najsensowaniejsze bo i prędkość wcale nie jest zła i na każdym łączu miesięcznie masz 15GB a zresztą miałeś już neo 512 to wiesz jak to wygląda. Pozostaje tylko sprawy czy w Wawie będziesz mógł założyć sobie neo ale jeśli będziesz zameldowany i właściciel który będzie wynajmował ci mieszkanie nie będzie miał nic przeciwko to nie ma co kombionować tylko brać 2x neo 512 ;)

#89669  autor: Cypherus
 29 lip 2006, 11:55
Pewnie bede coś wynajmował, na akademik sie niestety nie załapie.
Najbliższy wydaje mi sie pomysł Mr. Pumby, 2x Neo 512, bo za iPlusa musiałbym płacić podobnie, a bez mobilnego internetu powinienem sie obyć. Tylko nie wiem czy nie będzie problemów z założeniem jej w Wawie, ponieważ zameldowywać się tam nie będę. Może wystarczy okazać TP tylko umowę najmu? BTW wie ktoś może co mnie czeka w takim wypadku przy zmianie lokalu? Telefon chyba musze zabrac z sobą nieprawdaż? Jestem ciekaw co tez TP pokaże w najbliższym czasie odnośnie zakładania Neo bez potrzeby posiadania od nich telefonu....