goral2099 pisze:Pewnie wyjdzie, że się czepiam...Od kiedy to, aby poprawnie pisać, trzeba mieć wykształcenie polonistyczne. Zawsze mi się zdawało, że wystarczy skończyć podstawówkę, czy teraz gimnazjum. Nie jesteśmy w średniowieczu, gdzie taka umiejętność była zarezerwowana i dostępna, tylko dla wybranych. To podstawa jest. Doskonale rozumiem, że to w większości przez pośpiech i ilość, ale auto korekta tego nie wyłapuje?
Na studiach dziennikarskich zwraca się uwagę na szeroko pojętą poprawność językową
. Tak jak od inżyniera wymaga się aby umiał czytać schematy i rysunki techniczne, a od chemika aby umiał czytać i rozpisywać wzory
Natomiast masz rację, nie żyjemy w wiekach średnich, gdzie umiejętność pisania posiadało duchowieństwo i wyższe sfery, a prosty lud podpisywał się trzema krzyżykami. Nieskromnie powiem, że w w szkołach nigdy na dyktandach czy wypracowaniach nie dostałe oceny niższej niż pięć z minusem.
Pośpiech? Trzy minuty dłużej na przeczytanie napisanego przez siebie artykułu to nie jest stracony czas. Ilość? Liczy się jakość, nie ilość. Poza tym kto powiedział, że nie można pisać dużo i poprawnie?
Wracając do szkół... Uwierz mi, że włosy stają mi dęba jak widzę poziom wykształcenia młodych ludzi. Od technikum w dół (gimnazjum, zawodówka, podstawówka). Ostatnimi czasy w pracy (byłej, niestety) miałem dużo osób w wieku 18 - 19 lat i ich poziom wiedzy i umiejętności woła o pomstę do nieba. Własne imię i nazwisko z małych liter. Błąd w nazwisku swoim i rodowym mamy. A nawet brak umiejętności wysłowienia się. To jest straszne
W komputerze autokorekta jest ale chyba niektórzy traktują czerwone zygzaki pod wyrazami jako ozdobę...
"taki slowotok bez ladu i skladu tak zle sie czyta ze az oczy bola i nie wiadomo co autor mial na mysli" Czytanie tego przykładu boli...
@Morvius: Tak to jest gdy nie czyta się książek i ambitniejszych czasopism tylko śledzi się w Internecie wiadomości na wątpliwej jakości blogach i przegląda jakieś Kwejki czy inne Demotywatory.
Poprawianie literówek? Moim zdaniem to jest funkcja ucząca. Jeżeli kilka razy widać podkreślony wyraz to jeżeli ktoś jest bardziej rozgarnięty niż chomik to pojmie jak pisać poprawnie. No chyba, że jest tak, jak napisałem wyżej...
Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71