Użytkownik
Dorotea
Źródło cytatu: https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/wy ... umplay-pl/Co wyciekło
W bazie znaleźć można dane ponad 50 tysięcy użytkowników, którzy korzystali z forum od roku 2012. Dobra wiadomość jest taka, że większość była już od dawna nieaktywna i jest szansa, że ich dane są nieaktualne. Zła jest tak, że baza zawiera dla wszystkich użytkowników:
adres e-mail,
hash hasła,
adres IP,
datę urodzenia.
Dodatkowo część użytkowników postanowiła wypełnić także pola nieobowiązkowe na forum, łącząc swoje konta z kontami Facebooka, ujawniającym tym samym swoje dane personalne z FB.
Co z tymi hashami
Tu robi się ciekawie, ponieważ to pierwszy widziany przez nas wyciek, w którym w bazie pojawiły się hashe Argon2, uznawane dzisiaj za złoty standard przechowywania hashy haseł. Jest to metoda znacząco utrudniająca ich odgadywanie. Niestety w Argonie2 zapisane były tylko hashe haseł zmienionych lub ustalonych po 31 maja 2020. Wcześniejsze hashe także nie są jednak trywialne do złamania – nie rozpoznajemy samego algorytmu, ale są silnie solone, zatem ich masowe łamanie jest mało prawdopodobne.
Aktualizacja 17:00
Jeden z czytelników poinformował nas, że niestety hashe, które nie używały funkcji Argon2, to solone MD5. Oznacza to, że większość tych hashy może jednak zostać w łatwy sposób złamana / odgadnięta.
Może przypadek, a może nie. Pierwszy raz taki dziwny mail w skrzynce.Cześć!
Jestem hakerem, który ma dostęp do Twojego system operacyjnego.
Mam też pełen dostęp do Twojego konta.
Obserwuję Cię już od paru miesięcy.
Fakty są takie, że zainfekowałem Cię oprogramowaniem przez stronę dla dorosłych.
Jeśli nie wiesz, jak to działa, to już wyjaśniam.
Wirus Trojan daje mi pełen dostęp I kontrolę nad Twoim komputerem, czy innym urządzeniem.
To oznacza, że widzę wszystko na Twoim ekranie, włączam kamerę i mikrofon, ale ty o tym nie wiesz.
Mam również dostęp do wszystkich twoich kontaktów I korespondencji.
Czemu Twój antywirus nie wykrył tego oprogramowania?
Odpowiedź: Mój program używa dysku, uaktualniam jego sygnatury co 4 godziny, więc antywirus milczy.
Wykonałem film, pokazujący, jak się zadowalasz po lewej stronie ekranu, a po prawej film, który wtedy oglądałeś.
Jednym kliknięciem myszy mogę wysłać ten film do wszystkich Twoich emaili i kontaktów w mediach społecznościowych.
Mogę również opublikować dostęp do całej twojej korespondencji i wiadomości, których używasz.
Jeśli chcesz temu zapobiec,
Przelej kwotę 925€ na mój adres bitcoin (jeśli nie wiesz, jak to zrobić, wpisz w Google: Kupienie Bitcoin").
Mój adres bitcoin (BTC Wallet) to:
Po otrzymaniu płatności usunę film i nigdy więcej o mnie nie usłyszysz.
Daję Ci 50 godzin (ponad 2 dni) by zapłacić.
Mam powiadomienie o odczytaniu tej wiadomości, licznik działa wraz z jej otwarciem.
Zgłaszanie tego gdziekolwiek nie ma sensu, ponieważ tego emaila nie można namierzyć, tak samo jak mojego adresu bitcoin.
Nie popełniaj błędów.
Jeśli się dowiem, że podzieliłeś się tą wiadomością z kimś innym, film natychmiast zostanie opublikowany.
Wszystkiego Najlepszego!
Trzeba wszystkie rekordy porównać z aktualną bazą i zebrać z niej (aktualnej) adresy e-mail do wysyłki. Jeśli adresy e-mail między bazami się różnią, to trzeba wysłać na nowy adres informację zawierającą w treści informację o starym. Napisanie skryptów za to odpowiadających plus testy. Moim zdaniem, to nie taki banał jak się wydaje.
Nie jesteś osamotniona w rozterkach.
Dorotea pisze:Nie zaglądam na Facebooka, ale na Blogu cisza, pytania o wyciek danych pojawiły się i pozostały bez odpowiedzi: https://blogplay.pl/2020/09/obejrzyj-di ... ent-323467
Kilka lat temu usunęłam nadmiarowe dane z Play24 i była to słuszna decyzja...