Wymagania chyba minimalne
- jak najmniejszy pobór energii
- nie musi posiadać gniazd RJ-45 (podłączenia tylko po wi-fi)
- stare modele z modemem "dongle" przez USB odpadają
- zasilanie 220 V (może być jako opcja, dokupię zasilacz)
- moc nadawcza wi-fi minimalna (chętnie regulowana.. bezpieczeństwo, pobór prądu) bo odległość od falowników 1-2 metry a czujnika smogowego umieszczonego na zewnątrz ok 15 m; pożądana
- może być bez anten zewnętrznych
- popularność sprzętu i marki; półka średnia lub wyższa, taniocha odpada
- cena nowego oficjalnie tak do ok 500 pln, bo i tak nie wykorzystam parametrów
- dopracowany i bezpieczny software.. jak Fritz
chętnie możliwość wgrania oprogramowania "open"
- wygląd, kolor, menu itp bez znaczenia; użytkowanie w charakterze "podłącz i zapomnij"
- nie koniecznie 5G, ale jak najwięcej obsługiwanych pasm.. tak dla komfortu i stałości połączenia/transmisji, bo wysyłane będa dane i analizowane trendy, bardziej meto niż PV
Lokalizacja 14 km od centrum dużej aglomeracji, odległość BTS kilkaset metrów - dokładną podam w wiadomości prywatnej. Mimo wszystko sygnał plus gsm słaby, Play i reszta ok. Operatorzy będą różni, w zależności od promki w stylu "za 5 pln" lub darmo za przeniesienie. Aktualnie w zupełności wystarczające Play 1GB Odnowa.
Przez 4 miesiące wykorzystane jedynie ok 300 MB, pewnie trochę na jakieś pomyłkowe chwilowe podłączenia innych sprzętów do tej sieci. Czyli falowniki skorzystały pewnie z ok 200 MB. Ostatnie 17 dni to UL 10 MB i DL 60 MB.
Połączenia tylko dla danych, bez głosu i obrazu zatem router bez astronomicznych prędkości.
Do przeglądania internetu itp mam inne nie zależne łącze. Zatem nawet jak ktoś się podłączy to oprócz wykorzystania pakietu szkody nie spowoduje
Zasięg nie istotny bo: miasto a i paczki danych wydaje mi się nie wielkie, jedynie jakieś cyferki (uzyski) z falownika instalacji PV do chmury. Do tego ewentualne automatyczne aktualizacje oprogramowania.
Wg allegro wytypowałem kilka modeli:
MOBILNE
Huawei E5573
Vodafone R219h (Huawei E5573C)
ZTE MF910
ZyXel LTE3302-M432
Tylko czy mogą pracować w trybie 24/7 np z wyjętą lub nie baterią i podłączonym zasilaczem ? (ryzyko pożaru, bo na przedwcześnie zużytej/ przeładowanej baterii mi nie zależy)
STACJONARNE
huawei B525 (starszy model, ale polecany)
huawei B311-221
huawei DWR-921E (biały, pionowy)
huawei DWR-921 (czarny poziomy, możliwość wgrania "open")
Fritz! Box 6820 (używ z gwarancją 12 mcy, 329 pln - oficialnie 2x drożej)
ZyXel LTE3311-Q222
Co polecacie ?