@iphoneski
Jest wiele czynników, które Play olał. Pierwsze chciał opierać swój biznes na roamingu najdłużej jak się da. Sam ogólnie "rozpowszechnił" w Polsce LTE (4G ULTRA itd) chociaż wiadomo, że Plus miał pierwszy. Póki wchodziły w rachubę głównie połączenia po RK, to się biznes kręcił. Gdy trzeba teraz dane w RK przepychać (wiadomo w RK data kosztuje zdecydowanie więcej) to się biznes nie kręci i trzeba budować sieć. Gdyby robili to regularnie, dzisiaj wystarczyło by kilkadziesiąt stacji na uzupełnienie dziur zasięgowych a nie budowanie na pałę ponad 2,5k stacji w ciągu trzech lat.
Już samo jest śmieszne, że nie potrafią wyłączyć RK w miastach tylko na razie to testują.
Poprzedni prezesio też wiedział, kiedy z tonącego okrętu uciec. Wyniki finansowe obecnie Play nie są kolorowe. Itd etc
W każdym razie - @iphoneski. Skończyłem testy Play i kartę wczoraj wyrzuciłem fioletowych do kosza. Nie mam zamiaru tej sieci ruszać przed około 2 lata, bo już mam podpisaną umowę gdzie indziej.
Po kilku dniach hurra optymizmu z mojej strony (w niektórych lokalizacjach na prawdę działa wyśmienicie) przyszło zderzenie z rzeczywistością:
1) Dziury w miastach, gdzie trzeba używać RK
2) Wpadanie w RK w miastach z niewiadomej przyczyny, mimo zasięgu macierzystego (pewnie sieć macierzysta "zapchana" więc obciążenie przerzuca na RK)
3) Problem z połączeniami, nawet na sieci macierzystej (większe obciążenia i czasami nie wrzuci do RK)
4) Zasięg wyspowy poza miastami i to cholerstwo RK
5) I wiele wiele innych problemów.
Play nadaje się na używanie na co dzień tylko i wyłącznie w większym mieście. Jak mi znajomi tłumaczą rezygnację z Play na rzecz nju czy Plusha głownie z powodu działania sieci, to daje to do myślenia. Zwłaszcza jak przenoszą z nowoczesnej sieci Play do skansenu Plusa.
Może za dwa lata będzie lepiej ale obecnie jest słabo, nawet na tle "nic nierobiącego" Plusa.
@Mixiorek miał rację - nawet aktywny streaming w Play to jakaś pomyłka. Sprawdzałem - nie działa, głównie jak wpadniemy w RK. A czasami nawet na sieci macierzystej (sic!)
@Saczi. Niektórym ludziom to zwisa. Dla nich się liczą tylko rachunki. Mam takich znajomych również. Co z tego że mogę mieć w najlepszej sieci najlepszą jakość połączeń Volte itp jak do nich dzwonie i tak mi połączenia zrywa (nie z mojej winy) bo oni mają to gdzieś.
Tyle w temacie. Na razie przerwa od pisania postów.