Karlos20 pisze: ↑30 gru 2018, 12:20
Nie popadajmy w paranoje, jeśli chodzi o kwestie techniczne Playa. Kto ma odpowiedni telefon, nawet niedrogi i dobry zasięg (a widać P4 mocno się poprawia w tej kwestii), Play będzie dobrze działał (VoLTE nie będzie zrzucać połączeń na 3G lub na RK), wiadomo, że cena to nie wszystko (ale w tym wątku na tym się skupiamy). Na 100% na zasięgu własnym P4 będzie FM działał lepiej, niż ułomny Virgin.
Problem jest z siecią i pisałem już o tym wcześniej. Zasięg na wszystkie kreski, a dzwoniący słyszą w słuchawce, że numer nie odpowiada, po czym na telefon przychodzi SMS z informacją o nieodebranym połączeniu. MMSy od 2 tygodni wcale nie dochodzą, SMSy wychodzą i przychodzą z opóźnieniem kilku godzin. Takie sytuacje są ostatnio nagminne i nie jest to wina telefonu. Nie wiem, czy przejście z VM do Play coś zmieni. Telefon jest cały czas w bardzo dobrym zasięgu Play LTE i 3G. Dzwoniąc do znajomych i rodziny mających numery w Play, też w ciągu ostatniego miesiąca wielokrotnie zdarzało mi się, że numer był nieosiągalny, a po kilku minutach oni dzwonili do mnie, bo dostali SMSa z informacją o nieodebranym połączeniu.
Jak wcześniej pisałem też mam dodatkowy nr w Play, ale używam go sporadycznie i to raczej ja z niego dzwonię, więc nie stykam się z tym problemem, ale gdyby to miał być mój główny numer do odbierania rozmów, to już bym się poważnie zastanowił w związku z moimi przygodami z P4.
Coraz bardziej rozważam opcję, żeby wziąć mamie a2mobile, a ewentualną różnicę w cenie może sam jej dorzucę, jak sama nie będzie chciała tyle wydać na telefon. Mam już sprawdzone, że a2m działa u mnie w mieście bardzo dobrze i nie ma z nim problemów, a to by była chyba najtańsza opcja, w której mama by mogła dzwonić i SMSować ile chce, może też wtedy chętnie zacznie korzystać z internetu, bo teraz robi to tylko okazyjnie. Ewentualnie wypróbuję najpierw pakiet zacny za 8 zł, w którym jest 50 min, 50 SMS, 300 MB, a połączenia i SMSy do Plusa są bez limitu (mama często rozmawia i SMSuje z moją siostrą, która ma nr w Plusie), po miesiącu będę wiedział, czy to wystarcza, czy wtedy przejść na pakiet niewyczerpalny.