abrams pisze: ↑25 mar 2019, 10:15
mateo1995 pisze: ↑21 mar 2019, 16:44
Przy okazji zamawiania kart FM do salonu zapytałem czy jest nadal możliwość aktywacji bonusu dla nowych użytkowników i dowiedziałem się, że ten bonus został wyłączony, obecnie można aktywować tylko 20GB za zarejestrowanie, czy ktoś może potwierdzić to info? Gdyby tak było nie będę się już upierał na przeniesienie nr do FM bo w play jest w takim razie to samo.
Telefonicznie tydzień temu złożyłem zamówienie na czerwoną SIM kartę FM do salonu. Jeszcze nie dotarła, więc nie potwierdzę. Jednak myślę, że to wersja oficjalna, ponieważ w P24 mam ciąglę info przy karcie FM (zakup w kiosku) że bonus 20G/90d został na niej uruchomiony. Gdyby to w ogóle skasowali to i takie info by zniknęło bo już niczemu nie sluży. Ponieważ do końca, aż do likwidacji tego promo, była reklama na ich stronie o 20G/90d to myśłę (i na to liczę), że jeszcze przez jakiś czas, ta funkcjonalność dla tych "ostatnich" będzie utrzymana. PS. mnie przekonywała, że będzie o wiele szybciej (i tu ma rację) jak przeniosę do Play na Kartę, bo bonus taki sam.
No więc po miesiącu karta (czerwona FM) dotarła do wskazanego punktu ale żadnego SMSa o tym fakcie mi wcześniej nie przysłali, sam się dowiadywałem
Potwierdzam, że extra bonusu w Play24 (nie apka)
już nie widać NIE MA (za to na innej karcie FM kupionej w kiosku w 08.2018 ciągle mam info o uruchomieniu takiego bonusu). Myślę, ze wywalili go przy wprowadzonej niedawno nowej internetowej szacie Play24.
No trudno
Zaletą przeniesienia do FM jest 15gr/min i to, że po aktywacji bonusa 200zł/20GB/60d szybkość transmisji danych mamy:
"w ramach usługi odbywa się z szacunkową maksymalną prędkością wynoszącą 70 Mb/s dla pobieranych danych oraz 20Mb/s dla wysyłanych danych."
https://www.faktmobile.pl/download/regu ... 2.2019.pdf
podczas gdy przy migracji do Play na Kartę (jest ten sam bonus) przycięcie jest większe:
"Korzystanie z transmisji danych w ramach usługi odbywa się z szacunkową maksymalną prędkością wynoszącą 7,2 Mb/s dla pobieranych danych oraz 1 Mb/s dla wysyłanych danych."
https://www.play.pl/resources/pdf/2018/ ... 012018.pdf
Ale jak ktoś ma tak w szczycie zapchanego BTSa jak ja, to żadnej różnicy nie odczuje
Poza tym:
- w FM na starcie otrzymujemy ważność konta na wychodzące 30 dni a nie jak w Play na kartę 10 dni, więc jest więcej czasu na własne regulacje w aktywacji bonusa po aktywacji karty
- w Play na Kartę aktywacja karty jest możliwa w ciągu 3 lat od momentu przeniesienia numeru a w FM "tylko" w ciągu 2 lat. W sumie nieistotne, bo bonusy i tu i tu raczej się tyle nie utrzymają
ps1. dzisiaj kartę aktywowałem (wysłany sms + krótkie połączenie głosowe) ale z aktywacją bonusu poczekam te max. regulaminowe 30 dni. Problem w tym, że wysłałem SMS (5x) na 4949 z kodem na promocyjne 10 min. a on mi zwrócił za każdym razem taki tekst:
"Twój numer nie może wykonywać połączeń. Skontaktuj się z obsługą klienta FM aby dowiedzieć się więcej"
Moje przypuszczenie na to "kłamstwo" (bo SMS i gadanie przecież było) jest takie, że karta aktywowane dzisiaj i może system jeszcze wszystkiego nie przetrawił, chyba, że się mylę ?
ps. infolinek wprowadził i zadziało od razu, potwierdził też moje przypuszczenie, że system play jeszcze to miele.